Hlavní obsah

Moderní kuchyňské pracovní desky nabízejí netradiční materiály i dekory

Právo, Sylva Svobodová

Na pracovní desku v kuchyni mějme zvýšené nároky. Odehrávají se na ní veškeré přípravné práce při vaření a navíc jde o poměrně velkou plochu, kterou jen tak nepřehlédneme. Deska musí tedy být odolná, snadno se udržovat, ale i lahodit oku.

Článek

Novinky v dřevotřísce

Příznivá cenou je deska z kvalitní dřevotřísky. Její povrch je upraven vysoce odolným HPL laminátem, který vyniká barevnou stálostí a vysokou odolností proti oděru a nárazům. K dispozici jsou obvykle vzory, které imitují dřeviny, kameninu nebo dekory abstraktních vzorů (dekory mohou být matné nebo lesklé).

  • Mezi horké novinky patří odstíny bílé, šedé a černé, které lze uplatnit v žádaných bílých či černých kuchyních. Rozšiřují nabídku abstraktních vzorů a dezénů imitujících kameninu. Častý je kontrast černá pracovní deska - bílá kuchyň, která opticky prostor zvětšuje a navíc dá lépe vyniknout designu spotřebičů.
  • Pracovní desky mají tloušťku 28, 38 nebo 50 mm (k dispozici je šíře desky 600, 1200 i 900 mm).

Sklo umí být praktické

Skleněná pracovní deska působí lehce, vzdušně, subtilně. Patří do moderních kuchyní, kde se používá i kov, pracuje s leskem. Nemusíme se bát, že deska ze skla nevydrží, právě naopak. K její výrobě se používá výhradně kalené (tvrzené) sklo, které má mechanickou a termickou odolnost.

Vhodné je sklo o síle 12 mm, některé typy mají na povrchu i hrubší úpravu, která jistí odolnost vůči poškrábání.

Pracovní skleněné desky je možné zakoupit v odstínech barevné stupnice RAL, ale mezi nejvíce žádané patří odstíny mléčné, černé, bílé, červené, zelené apod.

Cena se pohybuje od 5000 do 7000 Kč za běžný metr.

Technistone nahradí kámen

Technistone je další materiál vhodný na pracovní desky. K jeho výrobě se používá více než 90 % přírodních složek (křemenů a granitů), zbytek tvoří barevné pigmenty a kvalitní polyesterové pryskyřice. Je to materiál, který v sobě nese vlastnosti přírodního kamene (tvrdost, odolnost, pevnost), ale zároveň nemá jeho záporné vlastnosti (je neporézní, kompaktní, nabízí širší škálu barevných odstínů, povrchových úprav, síly a rozměrů).

Vybírat můžeme ze čtyř základních skupin, které se dělí podle hlavního použitého materiálu:

  • Písek: desky vyrobené z tříděných křemičitých písků. Hlavním znakem je jemná textura povrchu.
  • Granit: kombinace granitů a křemičitých písků. Má přírodní vzhled s vysokou pevností a nenasákavostí.
  • Zrcadla: vysoce lesklý povrch se zářivými zrcadlovými efekty, které tvoří zrcadlové granuláty. Má netradiční ryze moderní vzhled.
  • Crystal: deska je tvořena jedním z nejtvrdších nerostů (průsvitným, mléčným či tříděným křemenem).

Hi-Macs tvarovatelný a beze spár

Materiál, který lze tepelně tvarovat, má neviditelné spoje, je příjemný na dotek a snadno se udržuje - to je Hi-Macs. Je vyroben asi ze 70 % ze směsi přírodních minerálů, má stejnoměrnou strukturu desek v celém průřezu. Materiál je nenasákavý, tepelně a chemicky odolný, snadno se udržuje. V případě poškození ho lze snadno opravit, má dlouhou životnost.

Velkou předností je barevná nabídka: vyrábí se více než 100 odstínů v šesti vzorech o síle 12 mm, 9 mm a 6 mm.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám