Hlavní obsah

Moderní digestoře se vzhledem i funkcemi přizpůsobí každé kuchyni

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digestoře slouží k odsávání par a pachů, které vznikají při vaření. Ale jak si digestoř správně vybrat? Doby, kdy odsavače par hučely po celém bytě a jejich hlučnost byla srovnatelná s otevřeným oknem, jsou už naštěstí pryč. Moderní digestoře jsou výkonné, úsporné a tiché. Mají spoustu užitečných funkcí a vyrábějí se v mnoha variantách a typech.

Foto: BORA (2x)

Digestoř Bora Classic, oceněná prestižní cenou Red Dot Award, má unikátní systém, který díky své funkčnosti a minimalistickému vzhledu nabízí ideální podmínky pro řešení netradičních kuchyní.

Článek

Při výběru proto kromě praktické a estetické stránky hledíme také na tichý chod a dostatečný výkon. Pro laika není orientace v tomto sortimentu úplně snadná. Je proto dobré držet se při výběru několika zásad.

Foto: MIELE

Nástěnný odsavač par DA 6796 W Shape (57 900 Kč) s energeticky úsporným LED osvětlením a dotykovým ovládáním pro snadnou obsluhu. Automatické nastavení správného výkonu odsavače tak zajistí vždy optimální klima v místnosti.

Na co si dát pozor při výběru

Sací výkon a hlučnost – to jsou nejdůležitější parametry, které při koupi digestoře sledujeme. Nejvyšší stupeň sacího výkonu se vždy udává v kombinaci s maximální hlučností a rozhodně tu neplatí přímá úměra, že hlasitější chod znamená větší sací výkon a tím i lepší odsávání.

Foto: WHIRLPOOL

Moderní design a provedení v kombinaci nerez a sklo dělá z komínového odsavače par AKR 686 IX (8490 Kč) nejen výkonný, ale i atraktivní spotřebič. Nabízí tři stupně odsávání.

Foto: ELECTROLUX

Ostrůvkový odsavač par je široký 100 cm, má 3 rychlosti nastavení, z nichž jedna je intenzivní. Hladina hluku (max/min): 63/46 dB (A), maximální hladina hluku v intenzivním režimu 66 dB(A). Lze nastavit recirkulaci vzduchu.

Pro optimální funkci by měl výkon digestoře odpovídat minimálně desetinásobku objemu místnosti. Praktická je také možnost individuálního nastavení stupně výkonu. Ten lze v případě potřeby zvýšit na maximum a poradit si tak se všemi pachy, které mohou v kuchyni vzniknout.

Foto: BAUKNECHT

Nástěnný odsavač par DWGR 9780 ES (24 990 Kč) z řady BlackLine vyniká elegantním černým povrchem ze speciálního skla, které je mimořádně kvalitní a pevné. Připojit ho lze jak do komínu, tak na recirkulaci.

Foto: MIELE

Vestavný panelový odsavač par DA3596 (34 900 Kč) s energeticky úsporným LED osvětlením a tlačítky pro komfortní obsluhu. Vybroušený design představuje extrémně plochá parní clona v šířce 89 cm.

Pro hlučnost je nepsanou hranicí hodnota 49 decibelů. Přístroje, udávající právě tuto nebo nižší hodnotu, mají extra tichý chod a nebudou provoz domácnosti rušit ani při maximálním výkonu. Pokud si vybereme digestoř s nízkým výkonem na příliš velkou místnost, nikdy nebudeme spokojeni.

Foto: AEG

Tato digestoř se zárukou 5 let je vhodná do kuchyně s plochou nad 26 m2, v nerez provedení, s elektronickým ovládáním a 4 rychlostmi.

Rozdílné nároky na umístění

Správná instalace a umístění odsavače nad varnou plochou rozhodne také o naší spokojenosti. Jinou výšku vyžaduje elektrická a jinou plynová deska.

Foto: BORA

Bora Basic varná deska a digestoř odvádí kuchyňské výpary přímo tam, kde vznikají – na varné desce. Tento systém tak bezchybně spojuje funkčnost, kvalitu, estetiku a navíc ušetří mnoho místa. Digestoře jsou neuvěřitelně tiché a jejich údržba snadná.

Digestoř by se měla umístit u elektrického sporáku minimálně 65 cm nad varnou plochou, u plynového sporáku pak 68–70 cm nad plochou. Při montáži digestoře zvážíme také vlastní výšku, abychom do ní nenaráželi hlavou.

Foto: GORENJE

Ostrůvkový odsavač par IDR5536B (28 990 Kč) s dotykovým ovládáním, maximálním výkonem při recirkulaci: 363 m3/h a rozměry (šxvxh): 51 × 43 × 51 cm.

Foto: GORENJE

Novinkou je komínový odsavač par DVG9546X (21 990 Kč) s dotykovým ovládáním, maximálním výkonem při odtahu: 670 m3/h, maximálním výkonem při recirkulaci: 590 m3/h a rozměry (šxvxh): 90 × 76,5 × 52 cm.

Digestoř musí poskytovat vhodné osvětlení nad varnou deskou.

Vybavení digestoří

Většina digestoří má komfortní dotykové ovládání, možnost směrového nastavení osvětlení a praktické pachové čidlo. To automaticky reguluje výkon odsávání podle aktuálního množství pachů v místnosti.

Foto: PHILCO

Designový odsavač par PEW 9741 BX (13 990 Kč) v kombinaci nerezového povrchu a černého skla je 90 cm široký, vybaven 5 stupni výkonu, časovačem, indikátorem znečištění filtru. Výkon odsávání 750 m3 řadí digestoř mezi nejvýkonnější produkty své kategorie.

Praktickou funkcí je i časový programátor. Lze na něm nastavit délku odsávání na určitý časový úsek, po jehož uplynutí se digestoř sama vypne.

Samozřejmostí jsou i kovové filtry, které slouží k zachycení tukových částic. Filtry mají dlouhou životnost a jejich údržba je navíc velmi snadná.

Foto: PHILCO

Výsuvný odsavač par PEB 6708 IX (4490 Kč) je vhodný zejména do menších bytů. Díky výsuvnému panelu lze zvětšit odsávací plochu a po skončení vaření panel opět zasunout. Díky výbavě turbo odsávání navíc digestoř rychle vyčistí vzduch.

Foto: PHILCO

Ostrůvkový stropní odsavač par PEI 12715 (19 990 Kč) je nenáročný na prostor a přitom stylově doplní každou kuchyni. Zabudovaná halogenová světla této 120 cm široké digestoře spolehlivě osvětlí varné centrum i přilehlou pracovní plochu.

Digestoře jsou mimo to opatřeny speciální úpravou nerez povrchů proti otiskům prstů.

Odsavače par umožňují buď přímý odtah, nebo recirkulaci přes uhlíkový filtr.

Digestoře se vyrábějí ve čtyřech základních typech – ostrůvkové, komínové, výsuvné (vestavěné) a podstavné.

Foto: HOTPOINT

Komínový odsavač par z designové řady Luce HLB 6.7 AT

Výběr se řídí vkusem a stylem místnosti. Do každé kuchyně se hodí jiný typ odsavače, a proto hodně záleží i na designu výrobků.

V mnoha kuchyních je právě digestoř solitérem, a tomu by měl odpovídat i její vzhled.

Víte, že…

Je důležité vybírat digestoř minimálně stejně velkou, jako je varná deska, nejlépe o něco větší.

Designové ostrůvkové odsavače par jsou šikovné do velkých prostorných kuchyní.

Při výběru ostrůvkové digestoře je nezbytné myslet na to, aby strop unesl její váhu, protože může dosahovat i několik desítek kilogramů.

Podstavné a výsuvné digestoře se hodí do menších kuchyní. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám