Hlavní obsah

Driehausova cena za klasickou architekturu letos patří Francouzům

Novinky, tnk

Fakulta architektury v americkém Notre Dame letos zvolila za mistry klasické architektury tvůrčí francouzské duo Marc Breitman a Naďa Breitman-Jaková, kterému letos udělila i tzv. Driehausovu cenu. Ta je určena pro architekty, kteří ctí a respektují architektonické a urbanistické tradice a vytvářejí nebo rekonstruují objekty v klasickém duchu a stylu.

Foto: Archiv Univerzity Notre Dame a ateliéru Breitman & Breitman

Ocenění architekti Marc a Naďa Breitmanovi mezi lety 2013 až 2016 navrhli řadu projektů pro městečko Courrieres ve Francii.

Článek

Prestižní Driehausova cena (Richard H. Driehaus Prize for Classical Architecture) je nejvýznamnějším světovým oceněním pro klasiky. Má ocenit současné tradicionalistické architekty, kteří v klasicistní tradici architektury dlouhodobě pokračují.

Pyšnit se jí mohou ocenění žijící architekti, jejichž stavby mají podle poroty kulturní, environmentální a umělecký vliv na podobu měst. Porota předně hodnotí, zda jsou stavby v souladu s nejvyššími ideály klasické architektury.

Foto: Breitman & Breitman

Architektonické duo proměnilo zničené městečko Le Plessis-Robinson ve Francii v architektonicky cennou oblast.

Marc a Naďa Breitmanovi si cenu získali především za dlouhodobé zlepšování podoby měst a městské architektury v Paříži a jejím okolí.

„Breitmanovi zosobňují partnerství veřejného a soukromého sektoru a ukazují sílu veřejných činitelů, jak přeměnit města pečlivým výběrem architektů a městských projektantů, kteří jsou citliví na potřeby občanů i životního prostředí," uvedl předseda poroty Michael Lykoudis.

Foto: Breitman & Breitman

Zleva: stavba z Le Plesis Robinson a pohled na část srdce městečka Courrieres ve Francii, kde duo vytvořilo příznivé sociální i individuální bydlení pro mnoho lidí.

Rodačka z Belgie a rodilý Pařížan založili studio v roce 1989. Společně pracují v ateliéru Breitman & Breitman. Jejich projekty jsou rezidence, školy, obchodní bloky i celé čtvrti.

Jejich práce podle poroty čerpá inspiraci z historických měst a vdechuje nový život časově prověřeným architektonickým a městským vzorům.

Foto: Breitman & Breitman

Mešita Westermoskee v Amsterdamu je největší stavbou svého druhu v Nizozemí.

Breitmanovi podle vyjádření poroty pomáhají vytvářet a zachovávat atraktivní a prosperující městské komunity, které jsou udržitelné, přístupné a zkulturňují život svých obyvatel.

Foto: Breitman & Breitman

Novodobá mešita ohromuje svými tvary, které já dodávají klasický charakter.

Driehausova cena je udělována už patnáctým rokem. Je protiváhou k prestižní Pritzkerově ceně, kterou získávají moderně zaměření architekti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ocenění je spojeno s finanční odměnou v přepočtu zhruba pět miliónů korun a ziskem bronzové trofeje. Marc a Naďa Breitmanovi cenu převezmou 24. března během slavnostního ceremoniálu v americkém Chicagu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám