Hlavní obsah

Mezonetový byt nechal proměnit ve vysněný loft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Až budu bohatý, budu bydlet ve velkém továrním loftu,“ prohlásil Sebastian, když se dělil o svůj sen s architektkami. Ve snaze přiblížit se realitě aspoň kousek pořídil si mezonetový byt v pátém patře developerského projektu na pražském Proseku, kterému bylo možno vtisknout charakter loftu.

Foto: www.modernibyt.cz

Rovnoměrný růst rostlin na vertikální stěně se zavlažovacím systémem zajišťují speciální stropní svítidla, která jsou součástí kompletní dodávky systému. Útulnost prostředí podporuje černý krb na biolíh. Skříňka zhotovená na míru částečně kryje květináč.

Článek

Na architektky ze studia SMLXL Hanku Štěpkovou a Kláru Valovou se obrátil zcela cíleně. Oslovily ho jejich realizace na internetu. Vše bylo skvěle načasované. Byt, původně plánovaný jako 4+kk, se právě nacházel ve fázi holobytu.

Sebastian stanovil finanční limit, ale jinak ponechal architektkám volné ruce s přáním, aby loft vytvořily tak, jak by se líbil právě jim.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí varného ostrůvku, který přechází v jídelní stůl, jsou zásuvkové díly, z jedné strany vinotéka a z druhé vestavná trouba. Celek sjednocuje tenká betonová deska. Tři metry dlouhý stůl doplňují barové stoličky a závěsná svítidla z kolekce Diesel.

Neměl jste žádné konkrétní představy?

To víte, že ano. Jednoznačně jsem chtěl zcela otevřený prostor, vanu v prostoru, opravdu velkou šatnu a v podstatě jen malou kuchyň. To mi ale architektky rozmluvily.

Dnes jsem rád, že je přesně taková, jaká je. I když nemám moc času a předtím jsem nikdy nevařil, nyní jsem rád, že mám velkou kuchyň, která se s přáteli mění ve společenské centrum, a v létě se dění přesouvá i na terasu.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyňská sestava skříněk z černého lamina je zasazena do niky. Nabízí dostatek úložného prostoru i místo pro veškeré vestavné spotřebiče.

Přestože byt nebyl ani zdaleka dokončen, jeho částečné členění už bylo hotové. Co všechno se bouralo?

Ve spodním patře architektky zrušily ještě další příčku, která tvořila předsíň a komoru pod schodištěm a zakrývala jeho betonovou konstrukci. Obytný prostor se tím zvětšil a provzdušnil.

Stísněná komůrka pod schody se proměnila v úložný prostor pro boty, kabáty a tašky. Naopak nechaly přistavět příčku, která oddělila zádveří vstupu do bytu, skryla vstup na toaletu a vytvořila niku pro kuchyň.

Foto: www.modernibyt.cz

Vzhledem k tomu, že se zde nikdy nebudou vyskytovat děti, mohly si architektky dovolit navrhnout atypické zábradlí.

Bouraly se také všechny příčky v patře, které bylo rozdrobeno na malé pokojíčky. Protože jsem si tento byt nechal udělat na míru svému způsobu života a nepočítám s dětmi, přál jsem si maximálně otevřít i patro. Jsou do něj zakomponovány jen dva černé boxy.

V jednom z nich je walk-in šatna a druhý slouží jako technická místnost s pračkou a sušičkou. Moc se mi líbí, jak jsou v bytě jednotlivé funkční celky vtipně označeny graficky zdařilými piktogramy.

O nevšední nápady tu rozhodně není nouze.

Klidová zóna v patře je také skvělá! Vana v prostoru je splněným snem a originální levitující lůžko bonusem. Ve vaně rád odpočívám a mohu z ní sledovat televizi.

Foto: www.modernibyt.cz

Lůžko budí dojem, že se vznáší a pohupuje, ale ani se nehne. Je zavěšeno na ocelových lankách, ocelový rám je ukotvený do zdi. Na stěně otevřené šatny, která je natřená černou tabulovou barvou, je televizor. Program lze pohodlně sledovat i z vany.

Postel vypadá, že se jen tak vznáší a pohupuje, ale ani se nehne. Je sice zavěšená na ocelových lankách, ale ve skutečnosti je velmi stabilní, protože její ocelový rám je pevně ukotvený do zdi.

Také jsem hodně pyšný na speciální grafiku – obraz v jídelně, jehož základ tvoří fotografie zobrazující betonovou desku stolu při stěhování jeřábem.

Nadchla mě vaše zelená vertikální stěna z živých rostlin.

Já se do ní zamiloval na první pohled. Je to neuvěřitelný paradox, já totiž do bytu vůbec žádné rostliny nechtěl, protože nemám čas se o ně starat. Když jsme ale vybírali plánovanou stěrku na tuto stěnu, v nabídce firmy jsme objevili stěnu z živých rostlin.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostor koupelny je vymezen 15 cm vysokým stupínkem ošetřeným betonepoxem ve shodném odstínu s podlahou v přízemí. Stěna za umyvadlem je opatřena vysokým zrcadlem a nerezovým obložením, z něhož vystupují jen tenké police na odložení nezbytných drobností.

A kam zmizely obavy z péče o rostliny?

Péče není nakonec až tak náročná. Rostliny jsou vybaveny samozavlažovacím systémem, časem se zastřihují, ale nemusíte se o ně starat sami. Firma k takovým stěnám poskytuje i nezbytný servis.

Díky, holky! Vše je tu praktické a vymyšlené do posledního detailu. Je nám tady krásně!

Foto: www.modernibyt.cz

Sprchový kout je ukrytý za skříní a poskytuje dostatečné soukromí. Kosmetika a další potřeby jsou uloženy ve velké skříni z kovolaminátu a nerezu. Protože jde o ryze pánskou domácnost, je součástí koupelny pisoár. Klasický klozet je jen v přízemí.

Slovo architektek

Tento interiér je upravený přesně na míru způsobu života Sebastiana a jeho specifických přání. Žije sám, případně byt užívají dvě osoby.

Vzhledem k tomu, že zde nikdy nebudou děti, mohly jsme si dovolit navrhnout v mnoha ohledech atypická řešení, například lehké zábradlí zavěšené z horní podesty, které vypadá, jako by létalo. Trik je pouze v tom, že navazuje na horní část a celá konstrukce je připevněna do betonového stropu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám