Hlavní obsah

Měšťanova vila s ateliérem má i plně soukromou zahradu přístupnou z ložnic

Novinky, Text: Radomíra Sedláková, editace: Kristýna Hořovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Záběhlice jsou oblastí s velkou částí zastavěnou rodinnými domky spíš v klasičtějším architektonickém stylu. Jednu z posledních parcel, které ještě na počátku sedmdesátých let byly volné, si pro svůj dům s ateliérem vybral výtvarník Jan Měšťan. Stavba a zahrada domu jsou skvěle propojeny a uživatelům nabízejí příjemný pobyt v exteriéru v soukromí.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila se nachází v Praze - Záběhlicích.

Článek

Výtvarník Jan Měšťan o projekt požádal architekta Petra Keila. Architekt navrhl střídmou stavbu, která by po delší přestávce navázala na tradici meziválečných, převážně funkcionalistických vil.

Dům sám je dostatečně sevřený, jednoduchý dvoupodlažní kvádr s výraznými stěnami z režného cihelného zdiva a s pásy betonových překladů.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Z uliční strany je znát, že se architekt snažil zachovat soukromí obyvatel domu.

Do vnějšího prostoru má stavba jen minimum menších oken, vodorovně protáhlých, umisťovaných až pod stropem.

O to otevřenější je stěna obrácená do zahrady, co nejvíc prosklená jak v přízemí, tak v patře, kde vyniká jakoby skleníková pasáž nad lodžií, krytá posuvnými okny.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Díky výraznému prosklení je ve vile dostatek světla.

K domu přiléhá přízemní část s ateliérem, která dává celému řešení domu atriový charakter a dovoluje vytvořit pohledově skoro uzavřenou zahradu. Ateliér je plně prosklený směrem do zahrady, z protilehlé strany je osvětlen pásem světlíků proložených mezi stropními trámy.

Na střeše ateliéru byla vytvořena další, soukromá zahrada, na kterou je přístup z ložnic.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Schodiště působí majestátně.

Zahrada v přízemí byla navržena jako další obytný prostor s bazénem, terasou a zelenou plochou. Od nežádoucích pohledů z chodníku byla oddělena soustavou proti sobě mírně posunutých plotových zdí a zídek.

Střídmost exteriéru je znát i uvnitř domu. Prostory přízemí jsou velké, vzájemně se prostupující, s mnoha zajímavými průhledy, oddělované spíš pouze jemnou změnou výškové úrovně podlahy.

Na minimum byly omezeny komunikační prostory, které navíc ještě slouží jako úložné. Schodiště do patra jde středem interiéru. Je částečně otevřené, nahoře vycházející do jediné kryté části lodžie u ložnic.

Ateliér je dostatečně rozlehlý, se zajímavým efektem dvojího osvětlení, s výraznou plastičností železobetonového trámového stropu. Tady byl důraz položený na vytvoření optimálních podmínek pro výtvarnou práci, ale při zachování kontaktu s obytnou zahradou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám