Hlavní obsah

Pražskou vilu Rivola může rodina přizpůsobit svým aktuálním potřebám

Novinky, Text: Radomíra Sedláková, editace: Kristýna Hořovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská vila Rivola je otevřeným, přátelským a opravdu rodinným domem, rozvíjejícím se kolem polouzavřeného zahradního nádvoří plného zeleně, hraček i venkovního obytného prostoru. Velkou předností stavby je to, že se prostor dá dobře přizpůsobit potřebám rodinného života.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila se nachází v lokalitě Praha 6 - Nebušice.

Článek

Pražská vila Rivola od architektů Petra Franty a Petra Kalného vznikla v roce 2006 a představuje velmi zajímavou architekturu. Stavebník považoval architekta za partnera, který dokáže jeho představám o bydlení dát konkrétní, výraznou, a přitom zároveň neokázale samozřejmou podobu.

Díky profesi manžela rodina putovala po různých místech světem, až se dostala do Prahy. Tady poprvé našla místo, které ji oslovilo natolik, že se rozhodla v něm zakotvit.

Dům je navržen na míru rodinnému životu

Dům se nachází v části Prahy, která se po roce 1990 stala velmi módní a bohatou čtvrtí plnou mnoha nabubřelých vil nabízejících přehlídku toho, čemu se lidově říká podnikatelské baroko.

Dům je umístěn lehce stranou s výhledem do krajiny, aby si udržel potřebný odstup, protože nejde o dům reprezentační, ale určený pro rodinné bydlení na míru.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Na terase nechybí příjemné posezení.

Dům je v interiéru hodně členěný, jednotlivé zóny mají různé výšky, ale tak, aby větší rodina měla pro sebe potřebný prostupující se prostor, který ale umožní i soukromí.

Každý člen rodiny má svůj pokoj, kromě toho je ale ve vile spousta místa pro společné potkávání, přebývání, nejen v obývacím pokoji, ale i v jiných místnostech.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Schodiště je díky prosklení hodně prosvětlené.

V přízemí je především velký obytný prostor, který začíná od zvýšené kuchyně, ale také plynule přechází do obytného nádvoří. Dole v podzemí je technické zázemí, ale i místo pro sportovní aktivity a saunu.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Betonová stěna chrání soukromí obyvatel domu.

Najdeme tu také místnosti, jejichž účel se ukáže až v budoucnosti. Po schodech nahoru do patra se vyjde do prostoru, jehož účel není snadné určit a slouží jako hala, herna, odpočinkový kout nebo prodloužená, krytá část rozlehlé terasy, podle momentální potřeby obyvatel.

Navazují na něj ložnice a koupelna dětí, které tak získávají větší volnost.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Schodišti dominuje kombinace oceli a dřeva.

Je zřejmé, že architekt musel prostor navrhovat hodně volně, protože život domácnosti se nedá příliš sešněrovat a naplánovat. Ideální je, pokud se tomu dům umí funkčně přizpůsobit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám