Hlavní obsah

Máte rádi nábytek z přírodních materiálů? Podívejte se, jak vzniká ten z palmových listů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojem „tradiční nábytek“ znamená v každé zemi něco jiného. V Iráku jsou to například lavice, židle a stoly vyráběné z listů datlových palem. Jejich výroba patří ke kulturnímu dědictví země. Podívejte se, jak nábytek, který velmi dobře koresponduje například s etnostylem, vzniká.

Iráčan vyrábí nábytek z palmových listů. Jeho hlavními odběrateli jsou provozovatelé tradičních kaváren a majitelé datlových plantáží.Video: Reuters

 
Článek

Menší dílnu na tradiční nábytek z palmových listů lze objevit na předměstí Bagdádu ve vesničce Kadhimiya. Už po několik generací ji vlastní rodina současného výrobce Abu al-Abbase.

Se svými zaměstnanci se specializuje na výrobu židlí, stolů, lavic, ale i postelí a v neposlední řadě také například klecí pro ptáky. To vše vyrábějí z listů datlových palem. Tyto stromy mají přitom v zemi velký ekonomický i kulturní význam. Irák patří tradičně k největším producentům datlí na světě.

Bez užitku ovšem nezůstávají ani listy těchto palem. Díky pružnosti a přitom pevnosti, kterou mají jejich řapíky, je možné tyto části palem využívat k výrobě nábytku a dalších předmětů denní potřeby. Jeho velkou předností je relativně nízká hmotnost a možnost snadné manipulace.

Foto: Reuters

Z řapíků palmových listů vznikají v dílně například křesla a lavice.

Foto: Reuters

V malé dílně vzniká z palmových listů nejenom nábytek, ale také například klece na ptáky.

Abu al-Abbas ovšem zmiňuje ještě jednu důležitou věc. On jako výrobce pomáhá udržovat povědomí o národním dědictví země. Ze stejných důvodů si od něj pak jeho výrobky rádi pořizují například místní provozovatelé kaváren zařízených v tradičním duchu.

Jinými vděčnými zákazníky jsou pak podle něj majitelé palmových plantáží. I zde se nábytek z palmového listí stává nejenom součástí vybavení prostorů, ale je zároveň připomínkou národních tradic.

Nábytek z tohoto materiálu se ovšem velmi dobře uplatní i v evropských domácnostech, a to zejména tam, kde jsou akcentovány přírodní materiály a rukodělné výrobky. Ideálně tak zapadne například do interiérů zařízených nejenom v etno, ale třeba i v boho stylu.

Keňan vyrábí nábytek z toho, co vyvrhne moře

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám