Hlavní obsah

Majitelé příměstské vily mají domov se zahradou, kde mohou střílet z luku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na kvalitní židli se vám musí dobře sedět a podobné je to i s domy – v kvalitním domě se musíte cítit dobře a tento vjem nesmí být ničím rušen. A právě takto nerušeně jsem se cítil v moderní vile postavené v příměstské části Prahy.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Dům se nachází na samém okraji příměstské zástavby, dál už je jen rozsáhlý les.

Článek

Dům se nachází na samém okraji příměstské zástavby, dál už je jen rozsáhlý les. Dům tak splňuje protikladná přání obou manželů, kdy pán domu chtěl žít daleko od městského ruchu, zatímco jeho paní se nechtěla vzdát svých pražských kamarádek.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Pro rodinný dům architekti zvolili jednoduchou moderní architektonickou formu dvou vzájemně přeložených hranolů, což je zvýrazněno i dvoubarevnou fasádou.

„Předtím jsme sice bydleli v této lokalitě, ale v bytě. Manžel mě chtěl odstěhovat od lidí – nechtěl už žít v Praze, ale já už se podruhé stěhovat nechtěla. Tak jsem si svolala kamarádky a říkám jim: Buď holky najdeme nějakou parcelu, nebo budu muset pryč! A holky se pustily do pátrání a nakonec moje kamarádka Markéta objevila pozemek u lesa,“ vysvětluje paní domu sled okolností, který k novému domu vedl.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Kuchyň je propojena s halou, ale je umístěna tak, aby opticky nerušila. Designéři ze studia Playdesign zde mimo jiné navrhli i oddělení kuchyňské linky pomocí pískovaného skla.

V jednoduchosti je síla

Parcela by byla, ale scházel dům. Proto manželé oslovili své známé architekty ze studia Lichy Pokorna architekti a začali pracovat na podobě budoucího domu.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Architektonická čistota interiéru je podtržena velkoformátovými dlaždicemi Merteor Nero, které si velmi dobře rozumějí s variabilní sedací soupravou Milano (Phase).

„Řekli jsme architektům, jak má být dům velký a kolik chceme pokojů. Chtěli jsme jednoduchý, neokázalý dům, všechna okna musí jít otevřít a v pohodě umýt atd. Architekti nám předložili návrh, který byl založen na dvou vzájemně proložených hranolech, což se nám ihned zalíbilo. Jen vevnitř jsme něco málo změnili, ale opravdu minimálně.“

Pak už zbývalo vybrat spolehlivou stavební firmu a stavební materiál. Volba padla na cihelné bloky Porotherm a stavební firmu Montis. Dlužno dodat, že této volby investoři rozhodně nelitovali a dodnes nešetří chválou.

Dispozice

Jednoduchá forma domu na první pohled přiznává funkční uspořádání vnitřního prostoru: přízemní jednopodlažní hranol tvoří denní pobytovou část domu, horní podlaží je vyhrazeno pro klidnější noční zónu.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

V domě se velmi pozitivně projevila spolupráce se studiem Playdesign, jmenovitě s Lucií Černíkovou a Tomášem Havránkem. Všimněte si například zajímavě vyřešeného parapetu.

Ve spodní, užitné, části domu najdeme předsíň, technickou místnost, toaletu, obývák, kuchyň a hostinský pokoj s vlastním sociálním zázemím.

K obývací hale je přidružena kuchyně, tvořící otevřený obdélníkový výklenek. Není oddělena od obýváku, ale zároveň opticky nenarušuje klidovou zónu. Tomu napomáhá též úzký předěl z pískovaného skla, který zakrývá bok kuchyňské linky.

V patře se nachází ložnice, dva dětské pokoje, samostatné WC a koupelna se sprchovým koutem. Z přízemí vedou dveře na terasu.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Stěny koupelny jsou ošetřeny hydro stěrkou, která dodává industriální charakter. Skvěle kontrastuje s obklady na vaně, podlaze a ve sprchovém koutě imitujícími dřevo.

Vytápění domu

O teplo se v domě stará tepelné čerpadlo systému vzduch/voda, které ohřívá teplovodní podlahové topení. V budoucnosti manželé plánují osadit střechu fotovoltaickými panely.

V hale najdete i samostatnou krbovou vložku, která spíš dotváří atmosféru, protože díky tepelnému čerpadlu, zesílenému zateplení obálky domu a trojsklům v oknech obyvatelé domu zimou rozhodně netrpí.

S péčí o detail

Obývací hala je prosklenou plochou spojena se zahradou. Interiér navrhli Tomáš Havránek a Lucie Černíková ze studia Playdesign. Vymysleli mnoho pozoruhodných detailů, na které je paní domu patřičně hrdá. Jde zejména o čelní stěnu z lamina, která je jakýmsi sjednocujícím leitmotivem opakujícím se v ložnici či v dekoru schodnic.

Za zmínku stojí též systém osvětlení, niky zapuštěné do stěny z vestavné skříně nebo klukovská schovávačka, šitá na míru dvěma mužským potomkům. Stejně pečlivě byla navržena elektroinstalace.

Foto: Jiří Hurt, www.mujdum.cz

Půdorys domu

Do stropu jsou zapuštěny speciální bodovky, které neházejí stíny, podobná péče byla věnována veškeré elektroinstalaci i ozvučení obýváku pomocí zapuštěných reproduktorů.

To vše, včetně ovládání žaluzií, má „na svědomí“ firma Maxaudio, které se podařilo s konvenčními elektroprvky a chytrým propojením docílit polointeligentní elektroinstalace. O kvalitě svědčí každý detail a čistota provedení, jaká se dnes příliš nevidí.

Zahrada pro lukostřelce

Zahradu navrhlo studio Caragana, které dostalo neobvyklé zadání.

„My rádi střílíme z luku, a to celá rodina, takže jsme řekli, že potřebujeme prostor pro střelbu. A proto také máme vzadu kopeček pro ‚záchyt‘ šípů. Zahradu jsme chtěli jednodušší. Manžel trval na možnosti střílet z luku i na větší vzdálenosti, musela tedy být uspořádána tak, aby nic nestálo v cestě. Zahradu stále budujeme, před nedávnem nám zasadili ostrůvek javorů a plánujeme ovocné stromky. Manžel si tu představuje v budoucnosti skleník.“

Technické údaje

Zastavěná plocha rodinného domu: 184 m2

Zastavěná plocha garáže: 77 m2

Podlahová plocha rodinného domu: 220 m2

Obvodové nosné stěny: broušené cihly Porotherm 40 Profi zděné na maltu pro tenké spáry M10

Vnitřní nosné zdivo: keramické bloky Porotherm 30 Profi

Zateplení: kontaktní zateplovací systém s fasádním extrudovaným polystyrenem tl. 150 mm (na severní straně tl. 300), spodní stavba extrudovaným polystyrenem Styrodur tl. 130 mm

Stropní konstrukce: monolitická železobetonová deska tl. 200 mm, která v části vynáší svislé nosné konstrukce 2. NP a v části je vykonzolovaná. Po obvodu jsou desky lemovány věncem, který tvoří i nadpraží oken a dveří.

Nad otvory, kde není navržen monolitický trám, jsou keramicko-betonové překlady Porotherm

Adam Krejčík, stavbadomu.net

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám