Hlavní obsah

Majitelé chtěli horskou chatu pouze rekonstruovat, nakonec ji museli postavit znovu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé domu v Kořenově původně uvažovali o pouhé rekonstrukci bývalé horské chaty na moderní obydlí. Během prací se ovšem ukázaly závažné problémy se statikou, a tak bylo nutné původní objekt zbourat a postavit dům celý nový. Výsledkem je patrová moderní budova, jež svým vzhledem hezky zapadá do horského prostředí.

Foto: Aleš Jungmann

Nový dům stojí na hezkém pozemku obklopeném lesy, po jehož okraji protéká potok.

Článek

Původní chalupa stála na hezkém pozemku v CHKO Jizerské hory, v Kořenově. Tvořila jej svažitá mýtina na břehu potoka uprostřed lesa.

Stavba měla jednoduchý, obdélníkový půdorys a kdysi bývala průmyslovým objektem, který byl v minulosti rekonstruován a proměněn na horský penzion. Současní majitelé si přáli dům přestavět na moderní obydlí určené nejen k rekreaci.

Úkol pro architekty z ateliéru Senaa v sobě ovšem skrýval nečekanou zapeklitost, která rozhodla o zcela jiném typu prací, než byly původně plánované. V průběhu rekonstrukce se totiž objevily skryté poruchy na nosné konstrukci původního objektu, které nebylo možné opravit při dodržení únosných nákladů. Řešením bylo dům kompletně strhnout a na jeho půdorysu postavit dům nový, který má stejný tvar.

Přibyla mu ovšem nová přístavba na úrovni prvního podlaží, jež záměrně viditelně odděluje historickou část chalupy a zvětšuje hlavní obytný prostor. Také střecha má trochu jiný tvar, přibyly na ní vikýře, díky čemuž získaly příjemné denní světlo koupelny i schodiště.

Foto: Aleš Jungmann

Interiér domu je zařízen v moderním stylu.

Foto: Aleš Jungmann

Kuchyň je uspořádána do písmene U. Doplňuje ji centrální ostrůvek.

Chalupa je v nové podobě trojpodlažní a má celkovou plochu podlah 181 čtverečních metrů. Vešel se do ní hlavní byt a dva menší apartmány.

Společný vstup do domu je na úrovni suterénu. Na něj navazuje hlavní schodiště, po kterém vede cesta do přízemí. Zde je hlavní obytný prostor domu propojující jídelnu, kuchyň a obývací pokoj s krbem. Část přízemí zabírá první z dvojice menších apartmánů s dispozicí 3+kk.

Praktickým řešením je privátní schodiště hlavního bytu, díky čemuž si majitelé mohou uchovávat soukromí i v době, kdy mají v domě hosty. Po tomto schodišti vede cesta do prvního patra, kde je dvojice ložnic s možností vstupu na soukromou terasu.

Ložnice se spolu dělí o jednu koupelnu, z větší ložnice pak vedou schody ještě do hambálku, kde je galerie využitelná jako další ložnice nebo spaní pro děti.

Žluté schodiště je hlavní páteří a ozdobným prvkem interiéru betonového domu

Tipy a trendy

Po hlavním schodišti vede cesta z přízemí do prvního patra, kde je kromě již zmiňovaných ložnic ještě druhý samostatný apartmán, opět řešený v dispozici 3+kk. Také z něj vede cesta do hambálku, a také tento prostor je možné využít jako další místo ke spaní.

Architekti dům postavili jako zděný z keramických  tvárnic, přičemž suterén je obložený kamenem a vytváří tak podnož celé stavby. Horní část je bez fasádního zateplení a je bíle omítnuta přírodním vápenným štukem s vápennou malbou.

Dřevěná okna doplňují betonové parapety. Přístavba je obložena tradičním deštěním (dřevěným táflováním) a od hlavního domu, který dodržuje styl původní chalupy, se tato pyšní velkými okny. K uzavření stavby zvolili architekti nadkrokevní izolaci a střechu s lehkou krytinou z falcovaného plechu.

Anketa

Líbilo by se vám mít na pozemku potok?
Ano, to by bylo příjemné!
74,1 %
Asi ano...
4,9 %
Nevím, neumím to posoudit.
2,2 %
Spíše asi ne.
3,7 %
Jenom to ne!
10 %
Už ho máme.
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7711 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám