Hlavní obsah

Magie? Ne, jen chytré sklo

Novinky, nes

Hosté jednoho hotelu v tchajwanské Tchaj-peji si mohou užívat zábavy a zároveň soukromí. Některé skleněné stěny v pokojích jsou totiž jako z pohádky. Stačí pronést slovo a čiré sklo se změní rázem v mléčné. Není divu, že někteří se „kouzelného skla” nemohli nabažit a video z hotelového pokoje zařadili mezi nejvzácnější upomínky na návštěvu hlavního města Číny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chytrá okna v hotelu se na hlasový povel zmatníVideo: IG@wude___jacky / Suz & Catorze Hotel 宿之酒店, AP

 
Článek

Tzv. chytré sklo (v originále smart glass) vyrábí na světě již více firem. Jejich princip fungování je obdobný. Sklo zasazené v okně, případně v příčce či polopříčce je propojeno k vypínači, jímž je lze přepnout z módu „čirý” do módu „mléčný”.

Jak všichni výrobci uvádějí, takto snadno obsluhovatelné sklo má dvě základní přednosti. Jednak v mžiku zaručí soukromí, což se hodí nejenom například do nejrůznějších konferenčních místností, které lze takto snadno upravovat podle aktuální potřeby na více či méně uzavřený prostor.

Mnohem důležitější je ovšem možnost využití ve zdravotnických zařízeních. Jednotlivá prostředí lze kdykoli proměnit v intimní prostor jediným stiskem tlačítka.

Foto: IG@wude___jacky / Suz & Catorze Hotel 宿之酒店, AP

BEZ KOMENTÁŘE: Chytrá okna v hotelu se na hlasový povel zatemní

Stejně tak je sklo dobře využitelné ve více či méně soukromých prostředích, jako jsou domácnosti či právě hotelové pokoje. Například koupelny uzavřené do skleněných boxů v ložnicích jsou příkladem takového využití.

Ušetří náklady na energie

Druhým důvodem, proč jsou samomatnící skla zajímavá, je možnost jejich využití v oknech a dveřích. Místo stínicí techniky stačí použít chytré sklo a pak jediným stisknutím tlačítka či povelem, anebo třeba v závislosti na pokynu vyslaném centrálním řídicím systémem, zmatní, kdykoli je třeba. Do interiéru pak proniká mnohem méně světla a s ním i tepla.

Předností v porovnání například se žaluziemi je nejenom čistý vzhled oken, ale také skutečnost, že do bytu nepřibývá žádný předmět, na němž by se zbytečně usazoval prach.

Ovládání nejenom spínačem

Jak ukazují záběry návštěvníků čínského hotelu, skla není nutné ovládat pouze spínačem. Pokud jsou připojena k vhodnému systému, lze je ovládat na dálku pomocí mobilní aplikace anebo třeba hlasem. V tomto hotelu je to například slovy jedna a dva. V čínštině.

Kolik stojí

Protože jde o relativně novou technologii aplikovanou prakticky výhradně na zakázku pro konkrétní projekt, výrobci se zdráhají konkrétní částky za chytré sklo uvádět.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Redaktorům webu Modernize se ovšem podařilo od jednoho z nich ceny přesto získat. Náklady na okno s chytrým sklem lze očekávat v rozpětí od 50 do 100 dolarů (1133 až 2266 Kč) za čtvereční stopu skla, tedy za čtverec o rozměrech 30,5 x 30,5 cm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám