Hlavní obsah

KVÍZ: Vyznáte se v architektuře?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí si ve spojitosti s architekturou vybaví znalosti nabyté ve škole: Románský sloh - rotunda svatého Martina na Vyšehradě. Gotika - katedrála svaté Barbory v Kutné hoře. Renesance - letohrádek královny Anny na Pražském hradě. Ale zvládnete i něco trochu složitějšího než jen prostý telefonní seznam stavebních slohů a význačných budov? Otestujte se v našem kvízu.

Foto: Milan Malíček, Právo, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
1. K nejstarším a také nejznámějším architektonickým památkám světa patří egyptské pyramidy. Ale i ty mají své předchůdce. Víte, jak se jmenují?
Foto: Profimedia.cz
2. Architektura starověkého Řecka nás dodnes udivuje svou ladností. Jedním z nejtypičtějších prvků pro stavby z tohoto období, který pak přebíraly i další slohy, jsou vysoké sloupy s kanelováním (svislými žlábky). Kdy však někdejší kameničtí mistři tyto žlábky v kameni sloupů vytvářeli?
Foto: Profimedia.cz
3. Také staří Římané přinesli do architektury zajímavý prvek, který se pak s úspěchem používal i v dalších stylech a slozích. Jde o výklenek či niku nejčastěji půlkruhového půdorysu. V sakrálních stavbách byl zpravidla orientovaný na východ a často do něj byly umístěny sochy božstev. Je to...
Foto: Profimedia.cz
4. Pro románský sloh je charakteristických několik typů staveb. Jsou to zejména rotundy a baziliky. Víte ale, z jakého stavebního materiálu jsou nejčastěji vybudovány ty objekty, které se dodnes zachovaly?
Foto: Profimedia.cz
5. Gotické stavby jsou těžko zaměnitelné. Je to díky velice výrazným charakteristickým rysům. Patří mezi ně mj. lomené oblouky okenních i dveřních otvorů, vertikální orientace budov, křížové klenby, chrliče nebo rozety. Vzpomenete si ale, co jsou fiály?
Foto: Milan Malíček, Právo
6. V renesanční architektuře se začíná poprvé objevovat větší zdobnost fasád. Vzpomenete si, jak vzniká tzv. sgrafito?
Foto: ČTK
7. Pro barokní stavby je příznačná veliká zdobnost, a to nejenom v interiéru, kde se objevují štuky a dekorace z drahých materiálů, jako je mramor či zlato. Bohatě zdobené jsou i fasády. Na nich je často možné spatřit i nejrůznější sochy. Co je to tzv. putto?
Foto: Profimedia.cz
8. Pro rokoko a klasicismus jsou typické nádherné zahrady. V nich bylo možné objevit i grotty. K čemu sloužily?
Foto: Profimedia.cz
9. Dalším ze světových slohů, které si velice potrpěly na zdobnost a především ornamentálnost, je secese. Jedním z charakteristických znaků jsou pestrobarevné skleněné výplně oken. Jak se jim správně říká?
Foto: Profimedia.cz
10. Udělejme si výlet na Blízký východ. Pro islámskou architekturu jsou typické mj. kupole, jimiž jsou uzavřeny četné stavby, a to zdaleka nejenom ty sakrální. Víte, proč se tak často používaly?
Foto: Reuters

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám