Hlavní obsah

Květinové aranžmá, které potěší každou ženu

Právo, Jiří Antal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květiny potěší každou ženu a nemusíme ani čekat na zvláštní příležitost. S trochou fantazie můžeme poměrně snadno květiny krásně upravit. Představíme vám vypichované aranžmá, v našem případě v misce ve tvaru srdíčka. Takové aranžmá může ozdobit třeba slavnostní tabuli společně s pěknou svíčkou a dobrým vínem.

Foto: Jiří Antal, Právo

Článek

Vybereme vhodnou misku, kterou vyplníme aranžovací hmotou pro živé květiny (zelená). Hmotu necháme dokonale nasáknout vodou.

Výběr a uspořádání květů a listů je na naší fantazii. V tomto případě jsou jako hlavní použity květy růží a doplněny dalšími květy a listy. Růže, vzhledem k délce stopky, kterou ponecháme, vydrží déle.

Foto: Jiří Antal, Právo

1

Drobné růžové kvítky jsou Chamelaucium, dále jsme použili rostlinku Brunia, pocházející z jižní Afriky. Její květy tvoří bílá kulovitá květenství. Z listů aranži zdobí buxus (zimostráz), eukalyptus (blahovičník), úbory drobných zelených chryzantém a úzké listy trávy prodávané pod názvem Beargrass (tzv. medvědí tráva).

Foto: Jiří Antal, Právo

2

Celé aranžmá doplňují skleněné kuličky a vpředu jakoby pocukrované srdíčko, které slouží jako spona pro spojení listů trav.

Foto: Jiří Antal, Právo

3

Chamelaucium je stálezelený keř z čeledi myrtovitých s čárkovitými listy a jakoby voskovými květy, který pochází z Austrálie. Chceme-li jej v našich podmínkách pěstovat, pak jen jako přenosnou rostlinu. Přezimuje při teplotě kolem 10 °C, venku jej můžeme ponechat v zahradě na slunném místě.

Beargrass (Xerophyllum tenax) pochází ze Severní Ameriky. Je to vytrvalá trsnatá rostlina, roste na suchých slunných stráních a v řídkých lesích. Listy jsou široké 4 mm, dlouhé 10-60 cm, sytě zelené, vespod stříbřité. Může vyrůst až do výšky 1,5 m. Listy se hojně využívají jako řezaná zeleň do floristických vazeb.

Reklama

Související témata:

Související články

Čarovný svět kapradin lze vypěstovat i doma

Na květy kapradin bychom čekali marně. Jde totiž o rostliny výtrusné, tedy nekvetoucí. Nerozmnožují se semeny, nýbrž téměř mikroskopickými výtrusy. Přesto, že...

Prvosenky rozzáří každý jarní záhon

Petrklíč, primule, prvnička, nebeklíček, kačenka a ještě další lidové názvy patří oblíbené a nenáročné jarní květině, která se správně botanicky nazývá...

Jak připravit zahrádku na jaro

Sluníčko sice ještě moc nehřeje, ale na zahradě už nás čeká pilná práce. Musíme ji připravit na jaro, které tu bude co nevidět. Vezmeme to pěkně popořádku.

Výběr článků

Načítám