Hlavní obsah

Kvalitní okna lze vybrat z široké palety odstínů i materiálů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okna jsou osobitým prvkem, který se podílí na celkovém dojmu z exteriéru i obytného interiéru. A sladit vše tak, aby barva a materiál odpovídaly vzhledu domu i zařízení bytu, může být náročné. Proto se vyplatí poradit se s bytovým architektem. Výhodou je, že se dnes okna vyrábějí na míru, což nám dovoluje plně využít fantazii.

Článek

Dnes vybíráme okna ze široké škály barev, materiálů i okenního příslušenství, jako jsou okenní parapety nebo žaluzie. Při bohaté nabídce dekorů různých dřevin a barev pro nová plastová okna a stejně tak při velkém výběru odstínů i krycích lazur pro dřevěná eurookna je opravdu z čeho vybírat.

U plastových oken stále převažuje oboustranně bílé provedení a mezi dřevodekory zlatý dub, ale objevují se také imitace ořechu a třešně.

U eurooken je rozložení odstínové škály pestřejší. Je to dáno hlavně tím, že používané lazury zachovávají původní kresbu použitého druhu dřeviny a umocňují vjem ze základního přírodního materiálu. Výjimkou není ani konečná úprava okna v bílé krycí barvě.

Přirozené světlo v bytě

Okna zajišťují přirozené osvětlení interiéru, takže světlo v místnosti závisí na počtu oken, na jejich rozměrech i umístění.

  • Protože okna patří k výrazným estetickým prvkům domu, měli bychom si dobře vybrat typ, dělení, příčky i sloupky.
  • Stejně důležité je sladit barevnost oken s fasádou i střešní krytinou.
  • Jaké osvětlení považujeme za dostatečné? Takové, kde povrch oken tvoří alespoň jednu osminu půdorysu místnosti.
  • Z hlediska rozptylu světla jsou výhodnější okna umístěná uprostřed stěny než okna rohová. Také vyšší a užší okna osvětlí interiér lépe než okna nízká a široká.

Minimální tepelné ztráty

Na okna klademe vysoké nároky z hlediska minimalizace tepelných ztrát. Proto při jejich výběru sledujme hlavně hodnotu prostupnosti tepla.

Hodnota U neboli součinitel prostupu tepla vyjadřuje tepelně izolační schopnosti okna. Je to množství tepla, které pronikne metrem čtverečním okna při teplotním spádu 1 stupně Kelvina.

  • Standardní hodnota U zasklení neboli Ug je 1,1 W/m2. K.
  • Hodnota U celého okna neboli Uw je většinou o něco vyšší a pohybuje se kolem 1,25 W/m2. K. Obecně platí: čím vyšší je tento koeficient, tím jsou energetické ztráty vyšší.

Zvolit dobré těsnění

Okenní konstrukce lze rozdělit na okna s jednostupňovým nebo dvoustupňovým těsněním. Týká se to především hlavní funkční spáry oken mezi okenním rámem a křídlem. Eurookna mají zpravidla dvoustupňové těsnění. Po narůstajících problémech se zatékáním a nižšími akustickými vlastnostmi upouštějí i výrobci plastových oken od jednostupňového těsnění.

Spolehlivější, byť cenově náročnější, dvoustupňově těsněná okna mají dešťovou zábranu, která zamezí přístupu vody až na úroveň prvního těsnicího profilu - větrové zábrany. Jejím úkolem je omezit pronikání vzduchu, takže okno má nesrovnatelně vyšší odolnost proti hnanému dešti i větru.

Úspory ovlivní výběr skla

Izolační dvojskla jsou konstruována jako dvě tabule, jejichž vzdálenost vymezuje dutý distanční plastový rámeček plněný vysoušecím prostředkem. Plastový rámeček přerušuje tepelný most, čímž omezuje vznik kondenzátu v místě rámečku. Obvodové spojení tabulí skel a distančních rámů je provedeno adhezním, trvale plastickým tmelem.

Vnější obvod tabulí skel a rámečku je vyplněn trvale pružným, vulkanickým tmelem. Použitím teplého plastového rámečku dojde k omezení vlivu tepelných mostů na izolačních dvojsklech a k výraznému potlačení možnosti vzniku kondenzátu na spodní hraně skla.

V rámci úspor se osvědčuje aplikace trojskla. Volbu skla podřídíme hladině hluku v okolí (protihluková skla 35-38 dB zajistí ticho domova zvláště u rušných ulic).

Kování po celém obvodu

Většina oken je vybavena celoobvodovým kováním umožňujícím jednou klikou otevírat a sklápět křídla.

Kování je automaticky vybaveno bezpečnostní pojistkou proti chybnému ovládání. Vhodným vybavením je také dětská pojistka, která nedovolí otevřít křídlo běžným způsobem a lze ji uvolnit jen ve funkci sklápění. Ovládací klikou lze zajistit polohu otevřeného křídla v libovolném místě.

Dalším doplňkem kování je funkce mikroventilace, která umožňuje pronikání vzduchu do místnosti. Tyto doplňky nejen zvyšují komfort obsluhy oken, ale zlepšují i jejich užitné vlastnosti.

Rozhodující je materiál

Zásadní bude rozhodnutí o materiálu v případě novostavby, ale i před výměnou starých poškozených oken.

V obou případech budeme řešit otázku, zda dáme přednost oknům dřevěným nebo plastovým, případně hliníkovým či jejich kombinaci.

Při posuzování mechanickofyzikálních vlastností, jako je součinitel prostupu tepla, hořlavost či těsnění, jsou nová okna srovnatelná. Plastová okna jsou vyztužena speciální ocelí, takže i v tomto případě není nutné obávat se tepelné roztažnosti. Zohlednit bychom měli i to, že dřevo je přírodní produkt, kterého je dostatek, zatímco plast je umělý materiál z dovážených surovin, jehož výroba je energeticky náročná. Kvalitní dřevěná lamelová okna jsou dražší než plastová.

Pevné plastové profily

Pevné profily vyztužené ocelovými vložkami, které výrazně zhoršují jejich tepelně-technické vlastnosti, nahrazují vícekomorové tzv. voštinové profily, které nepotřebují ocelové výztuhy a dosahují z hlediska tepelně-technických vlastností úrovně dřevěných profilů. Voštinové profily jsou dražší, protože vyžadují více plastu i složitější tvarovací nástroje.

Únosnost a stabilitu plastových profilů lze zvyšovat až trojnásobně kombinací různých materiálů ve vrstvách stěn profilu, což umožňuje technologie koextruze, kde u běžných velikostí oken odpadá nutnost vkládat přídavné ocelové výztuhy. Tímto postupem se výrazně zlepšují tepelně-technické vlastnosti oken, ale zvyšuje se také cena profilu.

Lety osvědčené dřevo

Základní materiál eurookna tvoří minimálně třívrstvá lamela vyrobená ze smrkového či dubového dřeva.

Při výrobě se používají vodě odolná lepidla jak na výrobu lepených dřevěných lamel, tak i na spojování jednotlivých částí okenní konstrukce. Další možností, jak zajistit lepší tvarovou stabilitu masivního okna, je použití ušlechtilejších druhů, jako je např. meranti a severská borovice.

Hliníkový obklad na vnější straně lze kombinovat u dřevěných oken. Nejenže zůstávají výborné tepelnětechnické vlastnosti i příjemné estetické působení dřeva v interiéru, z vnější strany navíc celou dřevěnou konstrukci chrání hliníkový obklad, který se vyznačuje širokou škálou barevných variací.

Moderní vzhled hliníku

Okna z hliníkových profilů vynikají svým vzhledem a škálou barevných kombinací. Vybírat lze ze sortimentu profilů v různých povrchových úpravách. Samozřejmostí je barevné sladění příslušenství (klik, kování, závěsů).

Pro přírodní vzhled hliníkových prvků jsou v nabídce fólie imitující dřevo, např. americký nebo francouzský dub, borovice douglaska, akát, kořenová struktura a další. Standardní barevné provedení je v bílé nebo v přírodním eloxu, ale existuje i více než 400 barev v lesklém, matném, metalickém provedení. Díky přerušení tepelného mostu polyamidovými pásky lze použít odlišnou barvu v interiéru a exteriéru.

Bezpečnostní doplňky

Bezpečnost dětí i dospělých se dá ovlivnit různými doplňky a předcházet tak možným nehodám.

  • Bezpečnost lze zvýšit v oblasti prevence proti špatné manipulaci s oknem nebo zvýšením pevnosti skleněných tabulí či použitím fólií.
  • Proti náhodnému i cílenému otevření okna předejdeme použitím dětské pojistky nebo přímo uzamykatelnou kličkou. Dětská pojistka v zamčeném stavu zamezí otevření křídla. Montuje se na spodní stranu křídla pod kličku. Lze ji namontovat i dodatečně. Výhodou je, že v zamčeném stavu je možné křídlo vyklopit.
  • Okna se dají zajistit pojistkou chybného otevření, která zabrání otevření a zároveň vyklopení křídla.
  • Okenní křídlo se nevhodnou manipulací kliky uvolní z horního pantu, což může způsobit zejména starším osobám menší šok z leknutí. Křídlo nikdy nespadne na zem, pouze zůstane viset na spodním pantu. Opatrným přiklopením a manipulací s kličkou se nechá vrátit do polohy zavřeno.
  • Dalším doplňkem je brzda křídla s aretací, tzv. pátá poloha kliky. Při otevření okna dokáže křídlo zajistit v jakékoli poloze pouhým pootočením kličky. Nechá se namontovat i dodatečně.
  • Bezpečnost oken zvýší bezpečnostní sklo. Například izolační dvojsklo o síle 24 mm dosahuje Ug 1,1W/m2. K, se zvukovým útlumem 32 dB. Jde o sklo se zvýšenou tepelnou izolací. Mezisklo je vyplněno plynem s nízkou tepelnou vodivostí, nejčastěji se používá argon.
  • Vrstvená bezpečnostní skla se skládají ze dvou tabulí plochého skla, které jsou spojeny jednou nebo více vrstvami polyvinylbuteralové (PVB) fólie s velmi vysokou pevností. Výhodou je vysoká přilnavost ke sklům. Tím se zmenšuje nebezpečí zranění. Při rozbití se sklo tzv. nevysype, ale vytvoří se jen pavučinový efekt, kdy PVB fólie udrží celou tabuli pohromadě. Tím odpadá riziko pořezání se o kusy visícího skla. Takto upravená skla se vyplatí zejména do balkonových dveří a dveří vedoucích na terasu, kde jsou úrazy zvláště u malých dětí nejčastější.

Údržba plastových oken

Pravidelná péče prodlouží životnost plastových oken a minimalizuje i tepelné ztráty.

Na čištění rámů a křídel používáme běžné saponáty, které se ředí vodou a neobsahují brusné částice.

Na opravy hlouběji poškrábaných rámů či křídel jsou vhodné různé retušovací fixy a opravné pryskyřice.

Pryžové těsnění (životnost 12 až 15 let) lze bez problémů vyměnit, stejně tak celoobvodové kování a izolační dvojsklo nebo trojsklo.

Jednou ročně promažeme a vyzkoušíme funkčnost všech pohyblivých částí kování. Pro jejich údržbu je vhodný jemný olej, který se využívá do šicích strojů. Dále se kontroluje těsnost mezi křídlem a rámem a odvodňovací kanálky na spodním rámu okna nebo balkonových dveří. Dodací lhůty a ceny Obvyklá dodací lhůta pro plastová okna je 5-8 týdnů, 6 a více týdnů, 10 týdnů pro dřevěná eurookna a pro hliníkové výplně 12 týdnů. Ceny za okna se stanoví až na základě konkrétní poptávky. Záleží na materiálu profilů (plast, dřevo, hliník), rozměrech, tvaru, členění a způsobu otevírání oken, barvě profilů (bílá, jednostranná, oboustranná barva), zasklení, dalších doplňcích oken (žaluzie, rolety, parapety, sítě proti hmyzu), případně dalších službách jako je doprava, montáž, zednické začištění, (demontáž, likvidaci starých oken).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám