Hlavní obsah

Kvalitní ložní povlečení nabízí řadu vzorů i materiálů, je vhodné i pro alergiky

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvykle vybíráme povlečení podle barev a vzorů, které se nám líbí. Prioritní je ale kvalita materiálu. Povlečení má být na omak příjemné, odvádět vlhkost, snadno se udržovat. Jak to rozpoznat?

Foto: MATĚJOVSKÝ LOŽNÍ PRÁDLO (3x)

Záplava květin s povlečením Eden navodí kouzlo teplých letních nocí. Povlečení má zavírání na zip, cena od 825 Kč.

Článek

Kvalitu povlečení určují jeho vlastnosti. Důležitá je nejen gramáž (váha v gramech na m2), ale ještě více hustota tkaní, jemnost a síla příze.

Pro představu: jemná hustá plátna z česaných rovnoměrných přízí mají gramáž zhruba 115 g/m2, ale jsou příjemná na omak a mají srážlivost kolem 3 %. Určitě se proto v obchodě o takové informace zajímejme.

Foto: IKEA

Jemné povlečení s decentním květinovým motivem a bílým podkladem, materiál 100% bavlna. Povlak na peřinu 150 x 200 cm, povlak na polštář 50 x 60 cm, cena 399 Kč.

Ještě jedno pravidlo se nám vyplatí znát. Čím průhlednější je bavlněná tkanina, tím méně je kvalitní a můžeme očekávat i vyšší srážlivost materiálu.

Kolik povlečení se vyplatí

Povlečení potřebujeme nejméně troje: na horké noci v létě, pro období podzimu a další, teplejší, na zimu.

Studené odstíny jsou vhodné na tenké letní povlečení a teplé barvy zase volíme do chladnějšího období, protože nás pocitově „zahřejí“.

Foto: SILEX

Flanelové povlečení z česané bavlny je vhodné do zimního sychravého počasí. Je příjemné na dotek a krásně nás zahřeje.

Materiál volíme i podle toho, jak často dané povlečení využíváme. Domů pořídíme 100% bavlnu v nejvyšší kvalitě, na příležitostné přespání na chalupě nebo pro návštěvy postačí krepové povlečení, které se snadno udržuje.

Máme-li doma chlupaté čtyřnohé zvíře, jež je zvyklé skočit za námi do postele, vyhneme se jemným luxusním saténům, protože drápky ho zničí.

Foto: SILEX

Krepové povlečení ze 100% bavlny s finální krepovou úpravou. Je praktické, nežehlí se, vhodné na chalupu, pro děti.

Materiál s nežehlivou úpravou se vyplatí zejména na chalupu nebo i pro děti.

Přehled materiálů

Dobré povlečení je na omak jemné a hladké, protože bude v kontaktu s pokožkou celou noc. Vybíráme určitě stoprocentní bavlnu, ale pozor: bavlna není vždy ve stejné kvalitě.

Foto: EMBA TRADE

Povlečení Check ze 100% bavlny, 4dílné, pere se při 40 °C, zapínání na knoflíky. Cena 579 Kč.

Některé bavlněné povlečení je hrubší, má třeba potisk na povrchu, jiná bavlněná látka je zase jemnější, má různé změkčovací úpravy, trvanlivější barvy. Proto pečlivě vybíráme podle informací na výrobku, povlečení vždy v obchodě osaháme, promneme v rukách.

Jersey a bavlněné satény

Patří mezi oblíbené splývavé bavlněné materiály, nemačká se, ale je dobré ho žehlit. Jedinečné jsou i bavlněné satény (satén není látka, ale jde o typ vazby!), které jsou v nejvyšší kvalitě také upraveny jako nežehlivé.

Foto: SILEX

Bavlněný satén je velmi jemný, výtečně saje vlhkost, je dokonale prodyšný. Syté teplé barvy patří do chladnějšího období, pocitově nás zahřejí.

Mají vlákna, která se nelámou a nepomačkají, hustou a pevnou strukturu s jemným povrchem. Bavlněný satén rovněž výtečně saje vlhkost a je dokonale prodyšný. Za top mezi povlečením se považuje velice jemná egyptská mako bavlna.

Novinka – bambusové povlečení

Toto povlečení je z vláken volně rostoucího bambusu, který není chemicky ošetřen. Povlečení tvoří z 50 % bambusová vlákna a z dalších 50 % česaná bavlna.

Bambusový materiál se pere při 40 °C, stačí ho lehce přežehlit, je antialergenní.

Flanel volte na zimu

Do zimního sychravého období je skvělý hřejivý flanel, jehož základem je 100% bavlna, která úpravami získá typický vlasový efekt.

Foto: MATĚJOVSKÝ LOŽNÍ PRÁDLO

Design Escada má motiv v pastelových barvách a krásně kontrastuje s černým základem. Výhodou je pestrá nabídka rozměrů, ale i materiálů: bavlna Deluxe, praktický krep Deluxe, hřejivý flanel. V nejvyšší třídě je prémiový švýcarský satén.

Krep pro příležitostné spaní

Na příležitostné spaní se hodí zvlněný krep (100% bavlna s finální krepovou úpravou i jiná směs), který bývá na první omak hrubší, ale po praní změkne.

Krep je sympatický tím, že se nežehlí, protože zvlněný efekt by se tím zničil. I krep je k dostání v různé kvalitě: základní tkanina může být hustější a tedy trvanlivější, nebo naopak řidší, v levnějším provedení.

Afrodita Violet je luxusní bavlněné povlečení v královských odstínech fialové. Ložní prádlo si zachovává zářivé barvy i po mnoha vypráních, výhodou je praktický zipový uzávěr. Možné i ve variantě prodloužených a francouzských přikrývek. Cena od 825 Kč.

Povlečení s vysokým leskem

Vysoký lesk, který si se saténem někteří spojují, je pouze u výrobků, do nichž se přidala polyesterová vlákna na místo bavlněných. Takové povlečení je chladivější a patří do léta.

Kromě 100% bavlny máme možnost zvolit i kvalitní varianty směsových přízí polyesteru a bavlny, které mají sympatické užitné vlastnosti. Povlečení je trvanlivější, prádlo rychleji schne a také se snadno žehlí.

Ložní prádlo pro děti

Barva a motiv na dětském povlečení má odpovídat věku dítěte. Děti rychle rostou, mají jiné zájmy a povlečení se zvířátky nebo s pohádkovou postavou větší školák už prostě nemusí.

Foto: VIABEL

Dívčí bavlněné povlečení buď s jednobarevným prostěradlem, nebo v kolekci se stejným vzorem. Polštář 50 x 75 cm, peřina 140 x 200 cm.

„Dětské povlečení častěji pereme, proto vybíráme jen praktické materiály, které rychle schnou, jsou trvanlivé a dobře se žehlí,“ říká Ivana Šachová z firmy Silex.

Chybu neuděláme, když pořídíme na střídání 2–3 povlečení z materiálu 100% bavlněného, směsi polyesteru a bavlny nebo i krepu.

Foto: NORDIC DAY

Dětské povlečení s abecedou ze 100% organické bavlny, s uzavíratelným zipem. Cena 880 Kč.

Důležité je i zapínání: nejpraktičtější je povlečení na zip. Do postýlek menších dětí nezapomeneme ani na nepropustné prodyšné chrániče pod prostěradlo.

Údržba lůžkovin

Povlečení před prvním použitím vypereme, materiál přitom obrátíme lícovou stranou dovnitř, protože je to pro barvy šetrnější.

Odepereme tak zbytkovou barvu, která při dalším praní už nepouští.

Prát můžeme při 40 i 60 °C, vyšší teploty likvidují roztoče. Používáme šetrný prášek (nejlépe doporučený pro děti), na barevné povlečení nikdy nedáváme bělicí složky!

Nedoporučují se ani vonné aviváže, které jsou často zdrojem alergií a také zabraňují vláknům přirozeně absorbovat vlhkost.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám