Hlavní obsah

Klasických žárovek máme nejvíc, postupně je nahrazujeme úspornějšími zdroji

Novinky, nes

V českých domácnostech je stále nejpočetněji zastoupeným světelným zdrojem klasická wolframová žárovka. Z celkového množství 64 miliónů jich je v našich domovech 42 procent. Jejich množství ovšem rok od roku klesá. Češi je postupně nahrazují úspornějšími typy, jako jsou kompaktní zářivky a LEDky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet a typ světelných zdrojů na jednu domácnost

Článek

Běžná rodina v minulém roce pořídila v průměru necelé čtyři kusy světelných zdrojů, ovšem vyřadila jich více než tři kusy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ekolamp mezi 1219 respondenty.

„Na jednu domácnost připadá v průměru 15 světelných zdrojů. Neekonomické wolframky z domácností postupně mizí a nahrazují je úsporné světelné zdroje,“ shrnuje výsledky průzkumu Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel.

Jak dále z průzkumu vyplynulo, Češi loni odevzdali k recyklaci 10,1 miliónu kusů klasických žárovek a 1,8 miliónu kusů kompaktních zářivek. Ty obsahují malé množství toxické rtuti, kterou je třeba odborně zrecyklovat.

„K bezpečné recyklaci Češi odevzdali zářivky obsahující více než 26 kilogramů toxické rtuti. Ta by teoreticky mohla ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou nádrží Lipno,“ doplňuje Adamcová.

Ve skutečnosti situace z hlediska recyklace úsporných zářivek není stále ještě ani zdaleka uspokojivá. Jak společnost zjistila, úsporky recykluje zhruba jen 50 procent obyvatel. Polovina jich tak končí na skládkách komunálního odpadu, kde ohrožují životní prostředí toxickou rtutí.

LED žárovky jsou na vzestupu

Výsledky průzkumu potvrzují i zkušenosti internetových prodejců. „Na objemech prodejů zdrojů světla je patrné, že zákazníci při nákupu žárovek více přemýšlejí nad ekonomikou provozu světelných zdrojů. Zejména je to vidět na vývoji prodejů LED žárovek, kdy objemy prodejů kontinuálně rostou, a to o 200 – 300 % ve srovnání s loňským rokem. Je vidět, že si zákazníci LED technologii již zcela osvojili a dávají jí velmi často přednost před kompaktními zářivkami, známějšími pod označením úsporná žárovka,“ upozorňuje Andrea Čižmářová, ředitelka Kasa.cz.

„V segmentu LED žárovek sílí konkurenční boj, který pro zákazníka přináší nižší prodejní ceny,“ říká dále Marek Ingr, tiskový mluvčí Euronics. U výrobců je podle něj vidět stálý technologický rozvoj LED technologií a tak již dnes společnost nabízí žárovky, které šíří světlo všesměrově (označení 360°), a také technická provedení, která jsou k nerozeznání od klasických žárovek. A to vše při energetickém provozu, který je o 85 – 90 % nižší než u zmíněných klasických žárovek.

„Pro komplexní hodnocení výhod LED žárovek je rovněž nutné zmínit až 30x delší životnost ve srovnání právě s klasickou žárovkou, nehledě na vyšší šetrnost k životnímu prostředí právě u žárovek s LED technologií,“ dodává.

I LEDky je nutné recyklovat

„Hlavní výhodou LED žárovek jsou rozličné designové tvary připomínající obyčejné žárovky, menší rozměry a větší účinnost. Nespornou výhodou je také to, že LED žárovky neobsahují toxickou rtuť. Přesto je velmi žádoucí LED žárovky odevzdávat po vysloužení k další recyklaci, neboť obsahují elektroniku a vzácné kovy,“ upozorňuje Michal Staša, odborný konzultant společnosti SEVEn.

V Česku je nyní přes 4560 sběrných míst a jejich počet stále roste. Vyřazené světelné zdroje lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem.

„Doposud jsme jich rozmístili více než 1900 a další přibývají. Ve velkých obchodních řetězcích se postupně buduje i síť společných nádob, do nichž je vedle zářivek možné odevzdat také malé elektrospotřebiče nebo baterie,“ uzavírá Zuzana Adamcová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám