Hlavní obsah

Dveře až ke stropu nejsou už podpultovým zbožím

Novinky, nes

Dveře sahající od podlahy až ke stropu byly donedávna prvkem, který bylo nutné nechat si vyrobit na zakázku a mnohdy ještě složitě. Jinými slovy, patřily k tomu, na co většina smrtelníků při vidině komplikací raději nepomýšlela. V současné době jsou ovšem na trhu již relativně snadno dostupné varianty a jejich zhotovení není tak obtížné.

Foto: J.A.P.

Dveře Master se skrytými zárubněmi ve výrazné barvě se snadno stanou dominantou každého interiéru.

Článek

Architekti a bytoví designéři je ve svých návrzích využívají s velikou radostí především pro jejich schopnost ozvláštnit prakticky jakýkoli interiér. Tím, že křídlo (či křídla) dveří opticky propojí podlahu a strop, vznikne zcela nový obraz dané místnosti. A dialog těchto dvou ploch se zvýrazní.

Velmi oblíbené jsou i prosklené varianty dveří, jimž se někdy s mírnou nadsázkou přezdívá „nekonečné“.

„Dveře bez horního nadpraží představují inovativní řešení dveřních průchodů. Absence vrchního překladu nedovoluje dveřím pouze překročit veškeré stávající výškové limity a opticky propojit celou plochu stěny od podlahy až ke stropu. Vysoce efektní je zejména pohled skrz takové dveře do dalších částí interiéru, díky čemuž pak také celý tento prostor působí jednotněji. K tomu výraznou měrou přispívá i použití stejného typu podlahy ve všech částech bytu nebo domu,“ pochvaluje si výhody vysokých dveří architekt Jan Ranný.

„Ve své praxi rád pracuji s vnitřními prostory s vysokými stropy, neboť tím mohu dosáhnout kromě pocitu vzdušnosti, prosvětlenosti a elegance až jisté velkoleposti a luxusu. Ne nadarmo jsou vysoké stropy jedním z rysů palácové architektury, a z historie víme, že k vysokým stropům vždy patřily i vysoké dveře. S dveřmi, které mohou být vysoké až 3,7 metru, se nám kýženého efektu podaří dosáhnout mnohem lépe než s klasickými dveřmi s téměř poloviční výškou,“ dodává.

Foto: Lugi

Na zakázku vyrobené bezfalcové dveře se stavitelným kováním a dýhou wenge ve vysokém lesku, která se pak v interiéru ještě dále opakuje na dalších prvcích.

S výrobou vysokých dveří má zkušenosti například jihlavská společnost Sapeli, která dveře až do výšky 274 cm letos zařadila do svého katalogu mezi tzv. atypy.

„Atypické dveře byly dosud takovou naší podpultovkou. S rostoucím počtem požadavků na jejich výrobu jsme se však rozhodli, že je zařadíme do standardní nabídky. Dáváme tak najevo, že umíme vyrobit prakticky cokoliv a že jsme schopni reagovat na světové trendy, mezi které dveře vysoké až do stropu už nějakou dobu patří,“ vysvětluje Aleš Ullmann, designér a technický specialista společnosti.

Foto: Sapeli

Vysoké dveře hezkým způsobem pomáhají zdůraznit dialog podlahy a stropu v každém interiéru.

Ještě větší, až 3,7 metru vysoké dveře, pak nabízí přerovská firma J.A.P. Vyrábějí se v různých materiálech, mj. i celé ze skla s vnitřním hliníkovým rámem z eloxu. V něm jsou zasazeny dva krycí pláště o síle 4 mm, celková tloušťka dveří činí 4 cm nebo 6,2 cm. Vyrábějí se v otočné i posuvné verzi.

„Problém nepředstavují pro tento typ dveří dokonce ani šikminy půdních prostor, jež dveře Master svým tvarem jednoduše okopírují,“ říká Petr Paksi, výkonný ředitel společnosti.

Na kolik přijdou
Cena nekonečných dveří je velice individuální. Odvíjí se přímo od jejich materiálového provedení, velikosti a samozřejmě i konkrétního technického řešení. V obecné rovině lze počítat s tím, že ceny začínají zhruba na částce 7400 bez DPH za jedny dveře.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám