Hlavní obsah

Když doma zavoní káva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kavárny nabízejí výtečnou kávu všeho druhu, jsou místem setkávání, společenských kontaktů. Kávu si ale rádi vychutnáme i doma. S knihou v ruce, u krbu, zabořeni v křesle a schouleni do deky. Asi nebude jako od baristů, ale je dobré vědět, jak si ji vybírat, připravovat a servírovat.

Foto: Hecht

Chladné podzimní dny nás vrátí zpátky domů, ke kamnům, praskajícímu dřevu a šálku výtečné kávy.

Článek

Nemusíte mít drahý profesionální kávovar, tajemství dobré kávy tkví i v něčem jiném. Důležitá je kvalitní kávová směs, hrubost mletí.

Zakoupená káva musí být čerstvě upražena, což poznáte podle toho, že intenzivně voní. Výhodou jsou spíše menší balení kvůli uchování čerstvosti a také díky více druhům káv zjistíte, která vám nejvíce chutná.

Kávové stolky inspirované krásou zrn doladí podávání nápoje k dokonalosti

Tipy a trendy

Meleme, meleme…

Různé druhy kávy vyžadují jinak namlít zrno. Třeba oblíbený french press má rád hrubší namletí, strukturou má připomínat krystalový cukr.

Na espresso je vhodné kávové zrno jemně umleté. Po zalití horkou vodou probíhá extrakce několik desítek sekund. Během krátké doby se rozvine do plného aromatu. K přípravě použijte vždy čerstvou vodu, nejlépe měkkou až středně tvrdou. Dávkování kávy záleží pouze na vaší chuti.

Foto: Costa Coffee

Pomalu pražená káva The Signature blend ze zrn arabiky a robusty má intenzivní chuť po mléčných sušenkách. Je to ideální spojení pro každodenní kávu s plným aromatem.

Foto: L'or

Kávu nekupujte do zásoby, pořizujte tu nejčerstvější. Ponechte ji ve vakuovaných a zapečetěných sáčcích, nikam jinam ji nepřesypávejte.

Cukr a mléko není hřích, ale pokud je káva správně upražena a připravena, získáte základní chutě (sladkost, slanost, kyselost, hořkost) a nemusíte si ji již doslazovat.

Jestliže máte rádi mléko, určitě věnujte pozornost jeho kvalitě! Často se stává, že lidé mají výtečnou výběrovou kávu a zalijí ji nekvalitním mlékem.

V čem si připravit horký nápoj na zahřátí

Tipy a trendy

Oblíbený šálek

S kávou si spojujeme pocit pohody, klidovou atmosféru a hezké věci kolem sebe. Důležitý je proto i šálek, do něhož kávu servírujeme. Skvělý je porcelán, protože dokáže udržet teplo mnohem déle.

Jak poznat nekvalitní směs?

  • Odhalíte ji podle slámové a kouřové chuti. Je cítit po vinném korku, po arašídech, nebo dokonce jako mokrá juta. Kávová zrna mají nižší kyselost a nepříjemnou pachuť.
  • Někteří výrobci se snaží nekvalitu kávové směsi zakrýt tím, že praží kávu déle do tmavší barvy, čímž překryjí nežádoucí chutě a vůně. Po přepražení káva získává kouřové aroma, které připomíná spálený popel.
Foto: Bosch-Home

Stačí stisknout tlačítko u Tassimo Finesse a můžete si vybrat perfektně krémové latte macchiato s různými příchutěmi, lahodné cappuccino, intenzivní espresso nebo jen černou kávu.

Foto: WestwingNow

Zpomalte, stejně jako příroda. Té taky nic neuteče a vždy všechno stihne.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej kávy, On-line prodej kávy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kávovary a espressa, Káva

Reklama

Související témata:

Související články

Nejlépe chutná káva mletá doma

Po otevření sáčku kávy rychle vyprchává aroma. V opakovaném kontaktu se světlem a vzduchem mění káva i svou chuť. Východiskem je nechat si v kavárně namlít...

Výběr článků

Načítám