Hlavní obsah

Každý čtvrtý Čech se letos chystá na výměnu oken

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než čtvrtina Čechů se v letošním roce chystá na výměnu oken. Největšími favority jsou již dlouhou dobu okna plastová, teprve za nimi jsou až okna dřevěná, a poté hliníková. Spotřebitelé se přitom neorientují ani tak podle ceny, ale hlavně podle kvality oken. Vyplynulo to z posledního průzkumu.

Foto: PKS Okna

Lidé čím dál více hledí nejenom na cenu oken, ale také na jejich kvalitu. Z materiálů vede s přehledem plast.

Článek

Průzkum ohledně spotřebitelského chování při výběru oken provedla pro českého výrobce PKS Okna agentura Ipsos na přelomu října a listopadu 2020 na vzorku 886 osob. Z jejich zjišťování mj. vyšlo najevo, které důvody vedou Čechy k rozhodnutí vyměnit doma okna.

Je to úspora nákladů na energii, lepší zvuková izolace i zkrášlení domu či bytu. „Průzkum ukázal, že v příštích dvanácti měsících se chystá na výměnu oken více než čtvrtina respondentů (27 %), což je překvapivě vysoké číslo. Ukazuje se, že pro velkou část spotřebitelů představuje výměna oken ten nejefektivnější způsob, jak snížit každoroční náklady na vytápění domácnosti,“ komentuje výsledky průzkumu Edmund Neubauer, ředitel společnosti PKS okna.

Lidé, kteří si hodlají pořídit nová okna, míní koupit nejčastěji okna plastová. Vyjádřilo se pro ně v průzkumu plných 79 % respondentů. Dřevěná okna, někdy také nazývaná jako eurookna, označuje za nejoblíbenější variantu 18 % dotázaných, zatímco hliníková okna se třemi procenty se příliš velké oblibě v tomto ohledu netěší.

Materiál oken vybírejte podle toho, kam je chcete

Jak na to

Plastová okna mají nejlepší poměr cena/výkon

„Popularita plastových oken pro nás není žádné překvapení. Tento druh oken má obecně nejlepší poměr cena/výkon, je cenově nejdostupnější. Kromě toho jsou plastová okna také nejméně náročná na údržbu. Všechny tyto vlastnosti tudíž dělají z plastových oken spotřebitelskou jedničku. Na druhou stranu náročnější zákazníci, kteří preferují přírodní materiály, zase jistě ocení okna dřevěná, která jsou preferovanou variantou u téměř jedné pětiny dotázaných,“ vysvětluje dále Edmund Neubauer.

Průzkum také potvrdil nastupující trend, kdy se pro zákazníky stává stále důležitějším faktorem kvalita, která je klíčová pro 55 % spotřebitelů. Naproti tomu cena nových oken je stěžejní pro 27 % respondentů.

Barevné dekory a imitace dřeva

„Co se týče barevnosti, zde se stále častěji prosazují barevné dekory na exteriérové straně plastových oken. Dlouhodobě oblíbené jsou imitace dřeva, ale stále více se prosazují také fólie v šedých odstínech,” doplňuje zkušenosti s nejčastějšími přáními zákazníků Jaroslava Dlouhá, marketingová ředitelka dalšího českého výrobce oken Vekra.

Foto: Vekra

Plastová okna umožňují největší variabilitu z hlediska vzhledu. Zatímco v interiéru je možné mít bílou barvu, pro exteriér lze zvolit například čím dál oblíbenější barvu šedou.

Nejen okna, ale také kvalitní montáž

Podle zkušeností výrobců oken si Češi stále více uvědomují, že pro perfektní výsledek není důležité jen kvalitně vyrobené okno, ale stejně tak i profesionálně provedená montáž. Větší informovanost tak vede k obezřetnějšímu výběru konkrétního dodavatele.

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Jak na to

„Zákazníci se proto stále častěji zajímají nejen o to, kdo je skutečným výrobcem oken a kdo je pouze přeprodává, ale stejně tak o to, kdo bude jejich okna nakonec montovat. Právě poslední firma v řetězci je totiž ta, která drží záruku nejen na výrobek, ale i na jeho montáž,” upozorňuje Jaroslava Dlouhá.

Většina spotřebitelů se proto nakonec pro konkrétní firmu rozhoduje převážně na základě doporučení. Při jejich konečné volbě se tak projevují i zkušenosti druhých s tím, zda je výrobce schopen zajistit opravu a servis, a to včetně pozáručního.

Anketa

Chystáte se letos na výměnu oken?
Ano, i nás to letos čeká.
12,7 %
Možná, ještě uvidíme.
3,6 %
Spíše ne.
3,7 %
Nedávno jsme je měnili.
24,7 %
Nepotřebujeme nová okna.
47,7 %
Nová okna bychom potřebovali, ale zatím to nejde.
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1653 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zamezit rosení oken

Zákazník investuje do drahých oken, ale když jsou neodborně namontována, začnou se rosit. A to v připojovací spáře oken, pod prochlazovaným prahem...

Výběr článků

Načítám