Hlavní obsah

Designérka vytvořila nábytek z toho nejméně pravděpodobného materiálu

Novinky, Jana Nesvadbová

O tom, zda má dnešní design ještě vůbec nějaké hranice, začne patrně každý volně uvažovat při pohledu na nenápadnou židli a květináč. Jejich nedřevěné části jasně hovoří o tom, že základní složkou pro ně byla pryskyřice. Ovšem co onen biologický materiál, pro nějž působí jako pojivo? Mladá britská designérka Sane Mafaová dokazuje, že se ve své tvorbě rozhodně nehodlá nechat ničím spoutávat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská studentka designu vyrábí nábytek z netradičního materiáluVideo: Reuters

 
Článek

Jako studentka posledního ročníku Birminghamské městské univerzity hledala designérka materiál, ze kterého by mohla vytvořit několik kusů nábytku či doplňků v rámci své závěrečné práce.

„Chtěla jsem se zaměřit na udržitelnost a používání organického materiálu a vytvořit něco už od pohledu organického a přitom hezkého. Zároveň to mělo být něco vyloženě užitečného pro životní prostředí,” vysvětlila Mafaová reportérům agentury Reuters.

Foto: Reuters

Květináč doplňuje konstrukce ze dřeva.

Podstatou každého kusu je dřevěná kostra, která je doplněna klíčovým prvkem, tu sedátkem, tu samotným květináčem vytvořeným ze směsi pryskyřice a očividně organického materiálu rostlinného původu. Výrobky tak získávají zajímavý, relativně drobný vzor, mají nenápadnou hnědou barvu a je relativně snadné je kombinovat s dalším zařízením interiéru.

Foto: Reuters

Nábytek vypadá na první pohled, jako byměl některé části například z umělého kamene, ale chyba lávky.

„Chtěla jsem, aby si lidé při pohledu na mé věci říkali ‚No ne? To je ale zajímavý materiál, co to je?‘ a aby je přitahoval. Zároveň jsem nechtěla skrývat, co to je,” dodává designérka, která připouští, že o pestré škále využití suroviny, kterou si pro své výtvory vybrala, do té doby sama nic ani netušila.

Foto: Reuters

Materiál má charakteristickou strukturu, které může na první pohled připomínat dřevotřísku.

V její rodné Africe lidé dodnes staví ze stejného materiálu příbytky. Přebytky se také používají jako zdroj energie, vyrábí se z nich metan. A samozřejmě, v prvé řadě slouží odpradávna jako hnojivo. Tak co? Už víte, co je oním tajemným materiálem? Je to hnůj! Samozřejmě sterilizovaný a vysušený.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Základem luxusní koupelny je dostatek prostoru

Pod pojmem „luxusní koupelna” se každému vybaví něco trochu jiného. Někdo si představí místnost vybavenou jen tím zcela technologicky nejvyspělejším zařízením,...

Výběr článků

Načítám