Hlavní obsah

Ještě jste nezačali sypat do krmítka? Tak už neotálejte

První sníh hlášený na tento víkend by měl být nejhlasitějším upozorněním pro každého, kdo rád pomáhá ptákům ve svém okolí s překonáním zimy. Je totiž nejvyšší čas začít sypat do krmítek. Připomeňme si proto, co do krmítka patří a co nikoli.

Foto: ČSO, Ludmila Korešová

Je nejvyšší čas začít s přikrmováním ptáků.

Článek

Krmení ptáků se těší čím dál větší oblibě –⁠ a je to dobře. Lidé tak pomáhají udržovat populace ptáků, kteří by přes zimu jinak mohli uhynout. Ptáci se jim pak na oplátku odměňují nádherným pestrobarevným divadlem, které na krmítku dokážou rozehrát.

Koho by nebavilo sledovat ty malé šarvátky a půtky, to čilé hašteření o místo, o dobré sousto či o cokoli jiného.

Zatímco někteří chystají pro opeřence na krmítko prodávané krmné směsi a tukové koule či jiné doplňky, jiní jim nabízejí něco ze své kuchyně. Zejména v takovém případě je ale potřeba znát přesně, co ptákům udělá dobře, a co jim naopak může velmi uškodit.

Slunečnicí vezme zavděk kdekdo

Zjednodušeně řečeno, potrava pro ptáky by měla zahrnovat semena, jádra, bobule a další plody.

Velmi dobrou volbou jsou slunečnicová semena, ať již samostatná, nebo ve směsi s dalšími semínky. Slunečnici lze pořídit v chovatelských potřebách, ale třeba i v semenářství či prodejnách pro kutily.

Slunečnice rozhodně nadchne například sýkory, ať již koňadry, nebo menší, ale bojovnější modřinky.

Břehouš uletěl rekordní vzdálenost, bez přestávky zdolal 13 tisíc kilometrů

Koktejl

Pro ně je ovšem velkou radostí i směs semen v lojových koulích, které přilákají na krmítko navíc i strakapoudy a brhlíky. Vrabcům a hrdličkám udělají radost také zrnka obilí, například ovsa, prosa či pšenice.

Foto: ČSO, Helena Hurtová

Na krmítku se můžete kochat nejrůznějšími druhy ptáků. Vděčnými návštěvníky jsou například uštěbetaní vrabci nebo fešní zvonci v zelenožlutém kabátku.

Nezapomeňte ovšem také na kosy a kvíčaly. Ti zajásají nad například nad jablky zavěšenými z nižších větví stromů.

Na zbytky jídel zapomeňte

Pokud jde o krmení ptáků potravou z vlastních zdrojů, je třeba být velice rozumný. Ornitologové každoročně připomínají důležitou zásadu –⁠ na krmítku se v žádném případě nezbavujeme kuchyňských zbytků.

Ptákům mohou velmi vážně uškodit všechna slaná, kořeněná, přepálená, uzená nebo už dokonce se kazící jídla.

Zachráněné mládě sovy se během pár týdnů změnilo k nepoznání

Koktejl

Z kuchyně se tak na krmítku mohou objevit například vločky, strouhanka –⁠ ovšem z nesoleného pečiva. A opět čerstvé ovoce a zelenina, například nastrouhaná mrkev, uvařená nesolená rýže či kousky uvařených brambor.

Ptačí hodinka

V souvislosti s krmením ptáků je dobré si připomenout velmi užitečnou akci, kterou organizuje Česká společnost ornitologická. Jmenuje se Ptačí hodinka a probíhá vždy o víkendu na počátku roku.

Ta nejbližší bude 7. až 9. ledna 2022 a jejím smyslem je vytvoření co nejpřesnějšího přehledu o hojnosti ptačích druhů žijících na celém území republiky.

Foto: ČSO, Libor Jiřinec

Kdo má štěstí, schází se mu na krmítku početná společnost. Zde jsou to například pestrobarevní stehlíci, k nimž přilétá žlutavý čížek.

Dobrovolníci si na stránkách ornitologů mohou stáhnout buď formulář, nebo přímo aplikaci k pozorování ptáků, které jim v uvedeném termínu zabere přesně jednu hodinu. Během ní zaznamenávají počty ptáků všech druhů, které na svém stanovišti (nejlépe u dobře zásobeného krmítka) spatří.

Anketa

Zúčastnili jste se předchozích ročníků akce Ptačí hodinka?
Ano, všech!
13,5 %
Když nám to vyjde, účastníme se.
13,3 %
Chtěli jsme, ale nakonec z toho vždycky sešlo.
12,1 %
Ne, to by mě nebavilo.
3 %
Ne, protože tu akci vůbec neznám.
58,1 %
Celkem hlasovalo 735 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám