Hlavní obsah

Jak zabezpečit zranitelná místa domu

Právo, Karolina Černá

Domov ochrání před narušiteli moderní mechanické a elektronické systémy zabezpečení. Ideální je jejich vzájemná kombinace. Na která místa se máte zaměřit?

Foto: Minirol (2x)

Předokenní rolety s inteligentním systémem nabízejí režim dovolené, během něhož se rolety občas pohybují, takže to vypadá, že je dům obydlený.

Článek

Největším oříškem bývají pro zloděje vchodové dveře. Na jejich zabezpečení totiž majitelé domů dbají pod tlakem pojišťovny nejvíce.

Naopak často se podceňuje zajištění oken, balkónových a sklepních dveří i garážových vrat.

Vchodové dveře

K orientaci v zabezpečení vchodových dveří slouží stupně bezpečnostních tříd RC. Vyjadřují, co musí dveřní bezpečnostní prvky vydržet při úsilí zloděje dostat se dovnitř hrubou silou či rafinovanými metodami.

Foto: Sapeli

Dveře Golias 3. bezpečnostní třídy chrání domácnost nejen před zloději, ale také před ohněm či nadbytečným hlukem. V provedení Alegro 15 stojí 36 110 Kč včetně zárubně a montáže + provedení Klima 3 a kouřotěsné.

O tom, kterou bezpečnostní třídu je vhodné pro vchodové dveře do domu zvolit, rozhodují především požadavky jednotlivých pojišťoven. Za nejvhodnější se u bezpečnostních dveří považují třídy 3 a 4.

Foto: Mul-T-lock

Chytrý zámek spojuje přednosti odolné cylindrické vložky a digitálních technologií. Technologie ENTR zaručuje šifrovanou komunikaci mezi jeho jednotlivými prvky.

Nižší třídy lze relativně snadno překonat za pomoci lehkého nářadí a hrubé síly. Vyšší třídy se pak u bytových domů v podstatě nepoužívají.

Vedle pořízení bezpečnostních dveří je třeba myslet i na bezpečnostní zárubně a zámkovou vložku, která má být ještě vyšší bezpečnostní třídy, než jsou dané dveře, radí Lukáš Smetana z ProBydlení. Některé modelové řady lze osadit i do stávajících bezpečnostních zárubní, ale pouze u novostaveb. U starších zárubní hrozí jejich nerovnost, následně netěsnost dveří a celkově špatná funkce dveří a bezpečnostních prvků.

Zámek i vložka by měly být minimálně 3. bezpečnostní třídy. Výhodou bezpečnostních vložek je nemožnost jejich zkopírování.

Pro výrobu nové cylindrické vložky ve 4. bezpečnostní třídě je zapotřebí mít bezpečnostní kartu. Samotný zámek chrání také kování, které ho překrývá. Bezpečnostní kování se vyznačuje kvalitou použité oceli, jeho montáž i demontáž je možná pouze zevnitř.

Foto: Sherlock

Pořizujeme zámek i vložku minimálně 3. bezpečnostní třídy, dbáme na kvalitu a sílu závěsů i počet uzamykacích čepů.

Bezpečnostní klíče mívají chráněný profil, zamykat můžeme mechanicky klíčem, elektronicky otiskem prstu nebo na dálku třeba mobilním telefonem.

Při výběru bezpečnostních dveří sledujeme kvalitu a typ závěsů, počet a sílu uzamykacích čepů. Mohou být pevně vysunuté ze dveří v oblasti závěsů, které chrání dveře před vysazením (pasivní), nebo tzv. aktivní vysouvací čepy, ovládané klíčem v zámku. Vyhledávanou alternativou jsou také tzv. háky, které nahrazují čepy (tyče).

Foto: Trido

Garážová vrata patří z hlediska zabezpečení mezi zranitelná, majiteli domů nejpodceňovanější místa.

K preventivním opatřením patří třeba chytrý zámek na dálkové ovládání. Pro případného zloděje je jeho překonání oříškem, zato majitelé si díky němu dům otevřou nástěnnou klávesnicí, mobilním telefonem nebo čtečkou otisku prstů.

Přidáme-li na dveře chytré kukátko, uvidíme na jeho digitální obrazovce, kdo stojí za dveřmi i kdo se v okolí domu pohybuje v době, kdy jsme pryč. Záznamové snímky zachytí každou podezřelou aktivitu.

Foto: Hörmann

K nejslabším místům stavby patří z hlediska bezpečnosti garážová vrata. Nejvhodnější je pro ně elektronické zabezpečení.

Nedobytná okna

Před okna, zasklené plochy či dveře instalujeme bytelné venkovní uzamykatelné žaluzie, rolety. Samotné sklo okna bývá obohaceno čirou PVB fólií, vloženou mezi vrstvy skla. Fólie je mimořádně pevná a přilnavá.

Při rozbití skla se jeho úlomky nerozletí kolem, ale zůstanou připevněny na fólii. Pro zloděje se tím situace komplikuje, větší počet PVB fólií vloupání značně znesnadňuje.

Další možnou ochranou je využití tvrzeného skla, které je čtyřnásobně pevnější než běžné sklo stejné tloušťky proti zatížení větrem a tepelné námaze.

Foto: Minirol

Při úplném stažení rolet je vlivem zataženého pancíře a ochrany rolety proti nadzvednutí pomocí pružin mnohem složitější rolety překonat a poškodit okna či případně proniknout do domu.

Bezpečnostní kování okna se od tradičního liší počtem uzamykacích bodů a jejich tvarem v tom samém rozměru rámu okna. Zatímco se u uzamykacích bodů klasického kování používají čepy ve tvaru hladkých válečků, u bezpečnostních variant mají čepy hřibovitý tvar, bránící vypáčení.

Foto: Dafe-plast

Vlevo: U bezpečnostních variant kování mají čepy hřibovitý tvar, který brání vypáčení oken. Vpravo: Klika se zamykacím klíčkem nebo s tzv. knoflíkem ztíží zloději přístup do domu oknem.

Otevření okna znesnadní také zamykatelná klička s klíčem nebo klika s knoflíkem, bodem, který při otočení kování musíme zmáčknout.

Bezpečnostní systémy

Praxe ukazuje, že se propojení mechanického a elektronického zabezpečení vyplácí. Elektronický alarm je primárně určen k ohlídání slabých míst domu, jako jsou balkónové dveře, francouzská a střešní okna, garážová vrata.

Foto: Solodoor

Požárně odolné dveře s výplní z grenamatu chrání i před zloději. Instalují se tam, kde zákon vyžaduje rozdělení požárních úseků (např. do místnosti s kotlem na tuhá paliva). Cena od 3340 Kč bez DPH.

Nezbytnou součástí elektronického alarmu by mělo být připojení na pult centralizované ochrany (PCO), který dokáže v krátké době po narušení přivést na místo bezpečnostní agenturu.

Foto: Jablotron

JA-114E je přístupový modul s LCD displejem, ovládacími klávesami a čtečkou RFID pro ovládání zabezpečovacího systému. Obsahuje jeden ovládací segment, a pokud je potřeba, může být vybaven až 20 ovládacími segmenty JA-192E.

Vybavíme-li třeba bezpečnostní okna čidly proti otevření napojenými na elektronickou ochranu, při aktivním alarmu čidlo reaguje, kdykoli se s oknem něco děje.

Existuje řada spolehlivých detektorů, které reagují na otevření garážových vrat, balkónových dveří a včas před nezvanými hosty varují.

Foto: Jablotron

Moderní alarmy, jako je např. systém Jablotron 100, umějí dům rozdělit na několik částí a hlídat je nezávisle na sobě. Garáž je tak chráněna kdykoli během dne a noci, i když se v té době pohybujeme v jiné části domu. Na klávesnici alarmu je také možné si ověřit, zda jsou garážová vrata správně dovřená.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám