Hlavní obsah

Jak dětem zařídit bezpečný domov bez zbytečných úrazů

Právo, Sylva Svobodová

Nejvíce úrazů se dětem přihodí doma, přestože mnozí z nás považují byt za naprosto bezpečný. Děti jsou ale vynalézavé a umějí nepěkně překvapit. Kde nejčastěji v domácím vybavení číhají nástrahy?

Foto: TRACHEA

Vystouplé úchytky na skříních rozrazily nejedno čelíčko. Uvítáme proto speciální řadu silikonových úchytek z měkké pryže.

Článek

Batolata lezou, šplhají a překonávají hravě výškové rozdíly. Mezi základní vybavení domácnosti s dětmi proto patří záslepky zásuvek, plastové chrániče rohů u stolu, bezpečnostní uzávěrky oken, bezpečnostní zarážky zásuvek a skříní, které pořídíme po několika kusech kolem sto korun.

Foto: ČÁP A VRÁNA

Do postýlky vybíráme kvalitní bavlněné povlečení, které nedráždí dětskou pokožku a dobře se pere na vyšší stupně.

Bezpečné musí být i místo, kam ukládáme čisticí prostředky (prášek do myčky) nebo léky. Tady platí jediné: vždy do vyšších polic, aby k nim děti neměly přístup!

V koupelně bez úrazu

Malé děti milují vodu a koupání patří k nejzábavnějším hrám. Rodiče tak kvůli nim často dávají přednost vaně před sprchovým koutem. Koupelna je ale podle statistik místem, kde k úrazům dochází nejvíce.

Uklouznout na podlaze nebo při vylézání z vany není problém, stejně tak hrozí i opaření horkou vodou. Jak rizika co nejvíce eliminovat? Na dlažbě mají být koupelnové textilní předložky, které jsou z rubové strany pogumované, aby neklouzaly.

Foto: DŘEVOJAS

Tohle umyvadlo se bude dětem líbit a čištění zoubků bude větší zábava. Kromě hezkého vzhledu je hlavně bezpečné, protože má zaoblené hrany.

Speciální celogumové podložky nesmí chybět ani ve vaně nebo ve sprchovém koutu. Fény, žehličky vlasů apod. ukládáme do skříněk a nenecháváme zapojené v elektrické zásuvce, protože děti jsou zvědavé a hravě zapnou přístroj.

Pozor, voda!

Samostatnou kapitolou jsou opařeniny, kdy stačí náhodný pohyb pákou vodovodní baterie a neštěstí je na světě.

„Nejčastěji dochází k popáleninovému poranění u dětí předškolního a mladšího školního věku. Nebezpečná je už voda blížící se teplotě 50 °C. K opaření dojde už v prvních vteřinách po spuštění vody,“ říká MUDr. Kateřina Stehlíková, která se věnuje hojení chronických ran v chirurgické ordinaci a pracuje i na Záchranné službě Středočeského kraje.

Foto: RAVAK

Při napouštění vody do vany se nikdy neopaříme, když pořídíme termostatickou baterii, která včas upraví průtok horké a studené vody. Její přenastavení vyžaduje složitější koordinaci, kterou malé dítě nezvládne.

A dodává: „Když už dojde ke kolizi, je třeba okamžitě zchladit postižené místo vodou, která má teplotu 10-12 °C. V případě popálení rizikových oblastí, mezi které patří třeba obličej, voláme ihned linku 155.“

Teplota vody se může nárazově měnit i díky výkyvům tlaku v potrubí, stačí, když někdo spláchne na toaletě (časté v panelových domech). Jedinou prevencí je tedy osazení sprchy či vany termostatickou baterií, která včas upravuje průtok horké a studené vody, takže vždy vytéká jen v takové teplotě, kterou sami nastavíme.

Baterie je na straně osazena ovládací hlavicí s viditelným označením vody a blokačním tlačítkem. Základní poloha odpovídá 38 °C, jestliže chceme teplejší vodu, stačí lehce zmáčknout zarážku a pootočit. K přenastavení termostatu je nutno udělat současně dva pohyby, což je pro malé děti koordinačně nemožné.

I když jsou termostatické baterie oproti běžným cca o 3-4 tisícovky dražší, za klid to stojí. Termostatické baterie v nástěnném provedení lze instalovat kdykoli bez náročného zasekávání do zdi. Stačí odmontovat starou baterii (zkontrolujte, zda má stará a nová stejnou rozteč!) a během pár minut ji vyměníme za bezpečnější termostatickou.

Schody a zábradlí

Lézt po schodech je nejen pro batolata výzva. Jak trénují, jsou čím dál více obratnější a překonat stupně jim nedělá potíž, zábradlí je pro ně šplhací žebřík. Pravidla, jak má vypadat bezpečné zábradlí, jsou daná normou a určuje je vyhláška č. 137/1998 Sb. „O obecných technických požadavcích na výstavbu“.

Foto: J. A. P.

Schody jsou pro děti velkou výzvou a lezení po nich nezabráníme. Nezapomeneme je nasvětlit, nalepit bezpečnostní pásky a hlavně zvolit bezpečné zábradlí, které nedovolí neposedovi podlézt nebo vylézt.

Výplň zábradlí v bytech, kde se pohybují děti, musí být plné (tabule nebo svislé tyčové profily). Důležité je i samotné provedení a pevnost materiálu. Obecně platí, že mezery v zábradlí nesmí překonat šířku 12 cm, aby nehrozilo prostrčení dětské hlavičky skrz zábradlí.

Ani mezera u podlahy by neměla být vyšší než 10 cm kvůli proklouznutí nebo propadnutí malé nožky. Správná výška madla při hloubce prostoru do 3 m je minimálně 90 cm od podlahy a podmínkou jsou madla bez hran a výstupků. Pokud je prostorová hloubka ve vyšším rozmezí, a to od 3 do 12 m, madlo je třeba umístit 100 cm nad podlahu.

Foto: BABYPOINT

Bezpečnostní zábrana Porta je určena do dveří i na schodiště. Zábrana se sama po průchodu zavře, má trojitou ochranu při otevírání a možnost upevnění i bez vrtání.

Na odpočivadlo u schodiště patří rovněž bezpečnostní zábrana (branka), kterou pořídíme např. v Ikea za 1190 Kč.

Nábytek bez chemie

Nábytek nesmí vydávat žádné pachy, nesmí být cítit barva, lak, lepidla nebo jiné chemické vůně. Veškeré použité materiály musí být testovány, jestliže jsou jednotlivé části nekvalitní, mohou způsobovat alergie, problémy s dýcháním.

Opět tedy platí: kupujeme u prověřeného výrobce, zbytečně nepodléháme nižší cenové nabídce.

Foto: LAVMI

Do dětského pokojíčku vybíráme kvalitní zdravé materiály, platí to i o tapetách na stěně. Tyto jsou vliesové, ultra pevné, prodyšné. Neobsahují PVC ani těžké kovy, chemická rozpouštědla. Navíc jsou krásné a originální, navržené českou designérkou!

Preferujeme vybavení, které nabízí oblé hrany, má bezpečné úchytky, jemné dovírání (soft closing), kde se zásuvky zavírají jemně a pomalu, nedojde k přiskřípnutí dětských prstíků. Praktické jsou i dveře se zámkem s magnetickou střelkou, protože střelka je v otevřené fázi dveří skryta a nemůže dítě poranit, když běží kolem otevřených dveří.

Foto: WESCO

Děti si v pokojíčku hrají, válí se a skotačí. Proto ocení měkké sedací matrace, na kterých si neublíží ani nespadnou z výšky.

Nákup bezpečné postýlky

Odpovídá Jana Konušíková,www.capavrana.cz 

Na co si máme dávat pozor?

Základní a bezpečné parametry má každá postýlka, a to podle evropských norem, nikdo si nedovolí nabízet nábytek pro miminka bez certifikace.

Jasně daná je polohovatelnost roštu, max. nebo min. výška, rozestup příček apod. Spíše je problém, že rodiče nerespektují pokyny výrobce. Snaží se postýlku rozmontovat, rozebírat, dávají do postýlky více než jednu matraci apod.

Jakou postýlku doporučujete?

Z praktického hlediska doporučujeme postýlku s rozměrem matrace 140 x 70 cm, protože vydrží mnoho let. Maminky se zbytečně bojí, že je na dítě moc velká, ale není tomu tak.

Také se nám zdá, že jsou pro děti ve věku dvou let a více lepší vyjímatelné příčky u postýlky než celé stahovací bočnice. Dítě se tak nesnaží přeskakovat postýlku pěkně horem, protože má dvě ... tři příčky vyndané a volí si bezpečnější cestu ven.

Nemusíme se přitom bát, že by v noci dítě z postýlky vypadlo, stále má i s několika vyndanými příčkami dobrou oporu. Další výhoda je, že až dítě nebude vůbec potřebovat bočnice, přestavíme postýlku na tzv. dospělou variantu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám