Hlavní obsah

Jak bydlet v novém roce lépe a výhodněji

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek nového roku vybízí nejen k předsevzetím pro osobní život, ale i k rekapitulaci třeba nad vlastním bydlením. Pokud máme chuť naplánovat přece jen nějakou změnu, nabízíme několik tipů, na co se zaměřit.

Článek

Kolikrát se člověk z pohodlnosti nebo kvůli nedostatku financí smíří s provizorním řešením: ať jsou to dekami obklopená okna či dveře, aby dovnitř nefoukalo; plíseň, kterou zakrýváme nábytkem, nebo staré spotřebiče, které sice fungují, ale dobře víme, že spotřebují více energie, než by měly.

Nevzhledné oprýskané radiátory zakrývá záclona, i když tak brání správnému sálání tepla dovnitř. Na trhliny ve zdivu jsme si také zvykli, nakonec, alespoň podle oka, se od loňska přece moc nezvětšily...

Problematická místa v domě

Komín

Revizi komína necháme provést kominíkem minimálně jednou do roka. Od 1. ledna 2011 je to dokonce povinné! Nové nařízení platí pro domácnosti v rodinných i bytových domech. Kontrole se nevyhnou ani komíny od kotlů a karem na plyn.

  • Jestliže kvůli nevyčištěnému nebo zanedbanému komínu vznikne v budově požár, nejen že nám pojišťovna nic neproplatí, ale navíc zaplatíme až 25 000 Kč pokuty.
  • Nejvhodnější doba pro kontrolu nebo čištění komína je před topnou sezonou. Necháme-li provést kontrolu během ní, je dobré před čištěním přestat topit. Kontrola jednoho komínu stojí od 300 do 500Kč.
  • Kontrolou komínů se nerozumí vyčištění spalinové cesty, ale odborné posouzení jeho celkového stavu a kontrola požární bezpečnosti objektu vzhledem ke stavebnímu provedení komínů a umístění hořlavých součástí stavby.
  • Čištění komínů je mechanické zprůchodnění komínového průduchu, odstranění vrstvy sazí a kondenzátů tak, aby bylo dosaženo původní světlosti průduchu.
  • Kontrolujeme také těsnění kolem komína, zda jím neprotéká voda.

Plíseň na zdech

Nejprve zjistíme důvod, proč se plíseň objevuje. Způsob její likvidace záleží na tom, zda jde o plíseň povrchovou nebo hloubkovou. Vyplatí se také nejdříve ověřit, zda nejsou děravé kanalizační a vodovodní rozvody, střecha, nebo že za plísní na zdi není vzlínající spodní voda.

  • S povrchovou plísní se zpravidla dokážeme vypořádat sami s pomocí postřiků s biocidy. Nikdy ale plíseň neseškrábáváme za sucha!
  • Když plíseň zasahuje hlouběji, necháme zhodnotit odborníkem, zda postačí ošetření injektáží (v případě vzlínající vlhkosti) nebo bude třeba podřezat zdivo či provést mechanickou izolaci.

Trhliny ve stavbě

Příčin, proč se objeví ve zdech trhliny, je mnoho: od chyb v projektu až po vadu materiálu nebo pohybů zeminy vlivem mrazu a sesuvech třeba po povodních. Není dobré je podceňovat. Čím dříve pozveme odborníky, tím lépe!

  • Trhliny se opravují, až když zjistíme, že je konstrukce v klidu. To znamená, že ustal pohyb, který je způsobil. Jak to zjistíme? Na trhlinu v časových odstupech přilepujeme sádrové pásky označené datem.

Úspory energie

Na některé úpravy směřující k úsporám energie přispívá stát v rámci programu Zelená úsporám.

Výměna oken

Stará okna propouštějí ven více tepla, než bychom si přáli? Je na čase je vyměnit.

  • Zajímáme se nejen o materiál, z jakého jsou okna vyrobená, ale také o tepelnou prostupnost. Měla by být nejvýše 1,3 W/m2K. Zvolit lze okna s izolačními dvojskly, případně i trojskly.
  • Jestliže stará okna těsní, ale cítíme, že chlad prostupuje přes sklo, můžeme okna tzv. přesklít. Je jedno, zda jsou plastová, dřevěná nebo hliníková. Nemusíme přitom upravovat rámy ani křídla oken. Místo obyčejného skla použijeme izolační sklo s vnitřní meziskelní tepelnou fólií.

 Změna vytápění

  • V tomto případě počítáme s investicí v řádech sta tisíc. Půjde totiž o demontáž a likvidaci starého topení, poté se musí vypracovat projekt na nové vytápění, pořídit nový kotel, případně rozvody, postavit komín.
  • Nejsložitější je přechod z lokálního vytápění (kamna na drahé uhlí, dřevo, elektrické přímotopy) na centralizované (kotel na elektřinu, biomasu, plyn) s rozvody tepla do jednotlivých místností.

Zateplení domu

Tepelná izolace je dobrý způsob, jak ušetřit. Zateplením domu spolu s výměnou oken můžeme stáhnout náklady na vytápění až o třetinu. Navíc tak zhodnotíme nemovitost, protože se dům posune do vyšší energetické třídy (A nebo B).

  • O výběru izolace se můžeme poradit s odborníky z energetického konzultačního střediska (www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediskaEKIS).
  • Zateplení nejvíce pomůže domům postaveným do začátku 80. let, kdy ještě neplatily tak přísné normy pro zateplení vnějších stěn jako dnes. Z tohoto hlediska jsou na tom nejlépe domy stavěné po roce 1992.
  • Tenčí izolace než 10 až 16 cm se nevyplatí.
  • Zjistíme si, jaká izolace se kam hodí (www.izolace.cz). Například na vnější strany zvenku se hodí na sokl polystyren, nad úrovní země kamenná vlna, ze strany interiéru pak dřevovláknitá izolace, termoizolační stěrka nebo nátěr. Lepší je ale spolehnout se na specializovanou firmu.

 Spotřebiče

Domácí spotřebiče se na celkové spotřebě elektrické energie v průměrné domácnosti podílejí zhruba z 20 %. Tvrdí to analýza programu Partnerství Zelená úsporám. Nejvíce elektřiny přitom spotřebují chladnička a mrazák. Následují je pračka, sušička, počítač a televizor.

  • Při nákupu spotřebičů se zaměříme na ty, které mají na energetickém štítku označení kategorií A nebo A+. Takové spotřebiče jsou nejúspornější. Kategorie B a C jsou sice levnější, jejich provoz ale dlouhodobě vyjde dráž.
  • Zhruba desetinu spotřeby spolkne režim stand-by a digitální ukazatel času. Tato spotřeba se pohybuje od 1 W až po 20 W, podle typu a stáří spotřebiče. U některých spotřebičů je dokonce stand-by spotřeba elektrické energie vyšší, než je třeba na jeho samotný provoz. Takové spotřebiče je dobré napojit na elektrickou síť přes centrální zásuvku se zvláštním vypínačem.
  • Přehráváme-li CD a DVD na běžných přehrávačích namísto v počítači, ušetříme až čtyři pětiny nákladů. Zmíněné spotřebiče jsou totiž daleko úspornější.
  • Pakliže zrovna nenabíjíme mobil nebo baterie, vytáhneme ze zásuvky všechny nabíječky.
  • Starý monitor s elektronkovou obrazovkou nahradíme moderním monitorem s plochou obrazovkou.
  • Místo klasických žárovek používáme kvalitní kompaktní zářivky – mají 5x menší spotřebu a 15x delší životnost! Jedna ušetří několik stokorun ročně.

Změny v interiéru

Malování

Barvy ovlivňují náš život, ať si to uvědomujeme, nebo ne. V ponurém, tmavém bytě se cítíme unaveni, světlo a veselé barvy nás stimulují a přinášejí pohodu. Čerstvá výmalba dokáže se vzhledem bytu udělat divy, zvláště když se rozhodneme pro změnu barev. Jak které barvy na nás působí a kam se hodí?

  • Bílá – posiluje imunitní systém, proto je tak často v nemocnicích. Hodí se prakticky všude, ale nějak neoslní. Je symbolem čistoty, což zejména uvítáme v kuchyni a v koupelně.
  • Žlutá, okrová – jsou optimistické, připomínají slunce. Snižují stres, hodí se do pracovny, v méně sytém odstínu i do ložnice.
  • Oranžová – vyvolává euforii, nutí k pohybu. Máme-li doma fitness koutek, hodí se právě tam.
  • Červená a fialová – stimulují, v pastelových odstínech se hodí do pracoven. Podporují kreativitu, soustředění, vytrvalost, fialová navíc snižuje stres.
  • Modrá a zelená – uklidňují, hodí se např. do ložnice. Pro obývací pokoj je vhodnější méně chladná zelená, se žlutým nádechem působí vlídněji.

Tapety

Tapety dokáží významně změnit interiér. Snadno se aplikují, omývají a v textilní podobě dobře izolují. Mohou se stát výrazným dekorativním prvkem místnosti.

  • Bordury jsou tapetové dekorativní pásy, obvykle v úzkých pruzích z papíru, vinylu, zdobeného různými motivy, vzory a ornamenty. Tvoří je vrstva papíru nebo tkaniny, na kterou je celoplošně nanesena vrstva PVC, většinou s raženou strukturou povrchu.
  • Vinylové tapety jsou omyvatelné, těžko vznětlivé a vinylovou vrstvu můžeme později snadno stáhnout ze stěny dolů. Zůstane po ní jen vrstva makulatury, která vytvoří ideální podklad pod nové tapety.
  • Samolepicí fólie mohou imitovat kámen, kachličky, mramor, dřevo, takže se hodí i na renovaci dveří nebo skříní.

Úpravy místností

  • Malou místnost zvětšíme zrcadly – ve dveřích skříní a komod nebo na stěnách.
  • Do nevysoké místnosti je lepší pořídit skříně vedoucí až do vrchu, stěna se tak zbytečně opticky nerozdělí.
  • Dlouhou úzkou místnost zkrátíme nábytkem postaveným napříč. Na čelní stěnu aplikujeme tapetu s výrazným větším vzorem nebo dominantní obraz – tím se posune blíže k pozorovateli.
  • Chceme-li hýbat s nábytkem, nejdříve si na papír nakreslíme půdorys místností a ve správném poměru vystřihneme půdorys jednotlivých kusů nábytku, které chceme přesunout jinam. Rozestavujeme je pak po čtvrtce podle potřeb a fantazie.
  • Kdo ovládá internet, může se spolehnout na speciální programy, kterými lze byt navrhovat na ploše (2D) i v prostoru (3D). Jedním z nich je Google SketchUp. S programem si snadno navrhneme rozložení nábytku v pokoji nebo v celém domě. Speciální programy lze stáhnout na www.slunecnice.cz nebo na www.instaluj.cz

Bezpečí domova

Nespoléháme se na to, že náš dům zloději minou bez povšimnutí. Rozhodně se vyplatí investovat do bytelnějších vstupních dveří, ale i těch vedoucích do domu ze zahrady. V množství bezpečnostních systémů nám v orientaci pomůže barevná škála podle stupňů bezpečnosti.

  • Nejvyšší stupeň má červenou barvu a výrobek je odolný proti odvrtání, vytržení i hrubému násilí.
  • Stupeň číslo tři s modrou barvou vyhoví běžným požadavkům, odolá prokopnutí.
  • Úroveň zabezpečení hraje roli i při pojištění – oč nižší je zabezpečení, o to nižší je pojistné plnění.
  • U přízemních bytů vyžadují pojišťovny mechanické zabezpečení skel, u pojištění na vyšší částky se vyžaduje elektronický zabezpečovací systém.
  • Kvalitní bezpečné dveře jsou z tuhé kovové konstrukce s oboustranným celoplošným plechovým krytem, ocelovou kostrou a rozvorovým systémem.
  • V případě dřevěných dveří záleží na kvalitě zárubně pevností dveřního křídla. Často ho zesiluje rám s kotevními čepy, takže je obtížné je vyrazit.
  • Lepší než obyčejný zámek je zámek s trojhranným klíčem, který má každou hranu frézovanou jinak.

Užitečné weby o energiích:

www.ekowatt.cz

www.ekowatt.cz www.svn.cz

www.ekowatt.cz www.svn.cz www.setrimeenergii.cz

www.ekowatt.cz www.svn.cz www.setrimeenergii.cz www.solarnispolecnost.cz

www.ekowatt.cz www.svn.cz www.setrimeenergii.cz www.solarnispolecnost.cz www.mpo-efekt.cz

www.uspornespotrebice.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Byt provoníme i bez chemie

Voňavý byt je ten vyvětraný, s vůní čistého prádla, bábovky nebo vánočního cukroví. Jsou ale chvíle, kdy si ho chceme provonět jiným než domácím aroma. Pak...

Jak se bydlí v domě s logickou dispozicí

Manželé Iva a Pavel Dvořákovi si nedávno pořídili rodinný dům. Původně uvažovali o bytu v centru Prahy, který by vyhovoval kvůli pracovnímu vytížení jim...

Výběr článků

Načítám