Hlavní obsah

Interiérové kousky inspirované krásou drahých kamenů působí luxusním dojmem

Novinky, tnk

Ceněné nerosty nebo minerály jsou velkou inspirací pro designéry, kteří podle nich navrhují úchvatné interiérové kousky. Nemusíte tak utrácet velké sumy za to, abyste do prostoru vnesli punc luxusu, elegance a nadčasovosti. Vázy, koberce a polštáře s působivou kresbou nerostů pozvednou interiér na jinou úroveň.

Foto: Artisanti, Birdgman

Vázy inspirované ametystem připomínají krásy toho druhu kamene.

Článek

Klasikou v luxusně zařízených interiérech je obklad kvalitním kamenem. Ten je nadčasovou klasikou, která nikdy nevyjde z módy, ale za kterou si rozhodně připlatíte. Pokud chcete spíš ušetřit, ale obdivujete krásy kamenů, volte kousky, které jsou jejich podobou volně inspirovány.

Foto: Covet House, Gurasu

Ručně vyrobený koberec je inspirován půvaby Achátu, sklenice zase připomínají Rubín.

Volte kousky, které pokud možno co nejvěrněji kopírují podobu vzácných kamenů a minerálů. Vyhněte se objektům, které jsou příliš zdobené a mají mnoho kýčovitých prvků a dekorací. Samotné napodobování materiálů je totiž jedním z častých znaků kýče a tak bude lepší, když se v provedení budete držet určité jednoduchosti.

Foto: Novinky.cz, Belssia Home

Doplňky inspriované vzáckými kameny dodají interiéru originální šmrnc.

Čeho se ale nemusíte bát, je výrazná barevnost. Právě struktura a barevná pestrost kamenů k těmto kouskům neodmyslitelně patří a dělá je krásnými. I z toho důvodu by měly v interiéru zazářit především jako výrazné solitéry.

Foto: Essential Home, Sweetpea a Willow

Barevné tóny drahého kamení jsou hodně efektní. Dokazuje to třeba koberec inspirovaný Smaragdem. Vzácný kamen připomíná i dekorovaný stolek, který je ve skutečnosti ze zkamenělého dřeva.

Ti, kdo jsou fandové minimalističtějšího a ne příliš zdobného interiéru, mohou volit kousky, které jsou inspirovány tvary kamenů jen volně. Výhodou takových objektů je, že možné je celkem jednoduše kombinovat s ostatním bytovým vybavením.

Foto: Ksl living

Průhledná jemná světla jsou inspirována krásou Opálu a Onyxu.

Vzácným kamenům jsou často připisovány léčivé a terapeutické vlastnosti. Symbolika do značné míry souvisí s jejich barvou. Pokud tak chcete, aby interiér působil romantickým dojmem, uplatněte růženín. Jestli chcete vytvořit vzrušující atmosféru, volte granát.

Pokud chcete vytvořit mystickou spirituální atmosféru, sáhněte po achátu, když chcete vytvořit klidnou atmosféru, zapojte kousky inspirované akvamarínem, jantarem nebo jaspisem či olivínem.  Ti, kdo chtějí naopak dost interiéru dynamiku, by neměli vynechat prvky inspirované tygřím okem.

Foto: D3CO, Audenza

Křeslo vzniklo díky inspiraci říší minerálů, koupelnový set zase připomíná půvab zeleného mramoru.

Letošním hitem, který je v současných interiérech často k vidění, je používání dekoru mramoru. Obzvlášť oblíbený je vzor carrarského bílého mramoru. Ten se často objevuje v kombinaci s trendy metalickými prvky v měděné a bronzové barvě.

Foto: Wallsauce.com, Lime Lace

Monumentální vzhledu dosáhnete i s tapetami a dekoracemi, které věrně připomínají půvaby mramoru.

Velkou inspirací v užití skutečného vzácného kamene v interiéru je bezpochyby interiér vily Tugendhat, kterou navrhl architekt Ludwig Miese van der Rohe a jež je zapsána do seznamu světového dědictví. Proslulá onyxová stěna je jednou z nejvýraznějších dekorací celé stavby. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám