Hlavní obsah

Inteligentní dům ohlídá zavřená okna, světla i žehličku

Právo, Sylva Svobodová

Stačí na tabletu zmáčknout piktogram „odchod“ a jsme klidní. Nemusíme běhat po celém domě a ve spěchu kontrolovat, zda děti zavřely okna, svítí se na chodbě, nebo přemýšlet, jestli jsme opravdu vytáhli žehličku ze zásuvky. Jednotný systém má vše pod kontrolou. A nám šetří čas, nervy i výdaje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mezi oblíbené funkce patří tlačítko „odchod“, kdy se všude zhasne, vypnou nepotřebné zásuvky, zreguluje se topení, zastínění. Nemusíte tak zběsile pobíhat po domě a kontrolovat místnosti.

Článek

V moderním domě, který je plný technologií, lze dálkově regulovat vytápění, automatické otevírání příjezdové brány, chod zastínění všech venkovních žaluzií, ohřev vody, klimatizaci, závlahu na zahradě, bazénovou technologii, audiovizuální techniku, ventilaci a bezpečnostní alarm.

Celkem běžně se automatika montuje nezávisle na sobě, ale pro uživatele to znamená, že musí sledovat a starat se o několik samostatných jednotek. Což není pohodlné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dřevostavba od společnosti Atrium má difúzně otevřenou konstrukci a je vybavena technologií s přívlastkem inteligentní.

Mnohem lepší je mít jeden systém, ze kterého se dá ovládat vše najednou. A to je právě smyslem a cílem tzv. inteligentních domů.

Nabídnout uživateli dokonalé propojení veškerých technologií, strčit ho obrazně řečeno do jedné krabičky a řídit vše z jednoho tabletu umístěného na stěně v interiéru nebo z chytrého mobilního telefonu.

Snadné ovládání

Technologie inteligentního domu je pro ženy často strašákem. Jsou nedůvěřivé, mají pocit, že se budou muset učit nové „návody“, které opravdu z duše nenávidíme (i když víme, že jsou nezbytné). Opravdu potvrzuji, že tomu tak není.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Inteligentní dům má všechny technologie propojené. Ovládat je lze z jednoho místa na displeji tabletu.

Na tabletu jsou přehledné ikony, přejetím prstu po displeji si můžeme přitopit v horní místnosti, zkontrolovat, zda se dlouho nesvítí u dcery v pokojíčku, nebo naopak vychladit pomocí klimatizace ložnici ještě předtím, než půjdeme spát. Je to mnohem pohodlnější a snazší než běhat po domě a regulovat jednotlivé větve samostatně.

A v případě, že jsme doma samy a tápeme, má manžel možnost dálkově seřídit kteroukoliv technologii a pomoci nám problém vyřešit.

Žebříček oblíbenosti

Inteligentní dům nás nijak neomezuje, neruší, ale pomáhá. Ani o něm nevíme, pracuje si v tichosti podle naprogramovaného režimu. Cokoliv si vymyslíme, že chceme z jednoho zdroje ovládat, je možné.

Aktivováním tlačítka „příchod“ se před námi otevřou garážová vrata, dekóduje objekt, v zimě se předem zatopí, v létě interiér zchladí, spustí se oblíbená hudba, zapne kávovar.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V každé místnosti lze samostatně regulovat vytápění díky systému KNX, na výběr je velké množství rámečků, které ladí s vypínači barvou i stylem.

Za deště či větrna, když nejsme doma, se sama stáhne pergola, na dálku lze odemknout dům dětem. V případě nechtěného vniknutí do našeho domu systém vše oznámí na pult centralizované ochrany.

Mezi nejžádanější funkce inteligentního domu podle odborníků patří regulace vytápění v jednotlivých místnostech, ovládání stínicí techniky, klimatizace a zabezpečení, často také osvětlení.

Technologie se můžou postupně přidávat, ale již ve fázi stavby domu máme vědět, které inteligentní prvky preferujeme. Také si rozmyslíme místo, kam umístíme jednotlivé moduly, které vzhledově připomínají plochou rozvodnici.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Cena inteligentního systému je různá, závisí na komfortu, který požadujeme. Zhruba je to 10 % z celkové ceny rodinného domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám