Hlavní obsah

Infračervené topné systémy jsou hitem - hodí se do moderních i starších interiérů

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejžhavějším trendem v oblasti elektrického vytápění jsou infračervené topné systémy. Topná tělesa se nabízejí např. jako panely, sloupy či koule. Hodí se do starších i moderních interiérů. Navíc jde o úsporný typ vytápění.

Článek

Princip sálavého (nebo infračerveného) vytápění je jednoduchý a obdobný způsobu vytápění kachlovými kamny. Karbonové vlákno uvnitř panelu průchodem elektrické energie ohřívá povrch panelu, na němž vzniká sálání vysokého stupně účinnosti. Sálavé teplo má oproti konvenčnímu hned několik výhod.

  • Sálání ohřívá z větší části stejně jako slunce jen pevné předměty a ne vzduch. Od ohřátých stěn, podlah, stropů a nábytku se až sekundárně ohřívá vzduch.
  • Nedochází tak k cirkulaci vzduchu a nerovnoměrnému rozložení teplot v místnosti, zlepšuje se tepelná pohoda a lze tedy vytápět místnosti na nižší stupně Celsia při zachování příjemného pocitu tepla. Tato vlastnost je hlavním faktorem úspor energií.

Infratopení je úsporné

V případě ohřevu předmětů a osob sálavým tokem na 20–22 °C je totiž možné zajistit tepelnou pohodu již při teplotách vzduchu 18–19 °C. Tak dochází k úspoře energie minimálně o 18–24 %.

Teplota mezi podlahou a stropem je podstatně rovnoměrněji rozložena. Rozdíl teplot ve svislém profilu činí zhruba 1–2 °C. Za optimálních podmínek dokonce nebude vyšší než 0,4 °C. Pro srovnání: u konvekčního vytápění je udáván rozdíl 1 °C na 30–50 cm výšky.

Pro sálavý tok, respektive pro záření o vlnových délkách větších jak 3 mikrometry není sklo transparentní (průteplivé), a nedochází tudíž ke ztrátám sálavého toku skleněnými výplněmi.

Zdravý typ vytápění

A je tu ještě další přednost: sálavé vytápění je zdravější než to klasické. V důsledku sníženého proudění – víření vzduchu v místnosti – je omezeno i víření prachových částic. Tím se snižuje nebezpečí případného vzniku různých onemocnění (např. astma, záněty sliznic).

Další plus – díky zvýšené teplotě stěn se zmenšuje možnost vzniku povrchových kondenzací, a tedy i plísní, vzdušná vlhkost není výrazně snižována.

Nejrozšířenější je sklo

Infratopení je nástupcem přímotopných konvektorů. Nejčastěji se proto setkáváme s formou topných panelů.

Moderní topné panely se vyrábějí v různých velikostech a s různým výkonem. Mají atraktivní vzhled, často se stávají designovými prvky interiéru. Mohou být buď s rámem ze dřeva a hliníku nebo bezrámová.

  • Nejčastěji se setkáváme s deskou z bezpečnostního tvrzeného skla. Vyrábějí se v několika barevných provedeních, např. FENIX Jeseník nabízí bílou, černou, žlutozelenou, červenou nebo také jako matné zrcadlo, F+Š Mark bílou, červenou, modrou a šedou. Panely do koupelen mohou být vybavené i držákem na ručníky.
  • Poměrně rozšířený je také topný panel, který současně slouží jako zrcadlo. Používá se nejvíce v koupelnách. Hodí se i do předsíní.
  • Oblíbené jsou rovněž skleněné panely s obrazovým motivem. Motiv si lze vybrat z fotogalerie, kterou má každý výrobce, nebo si můžeme dodat vlastní. Aby byl použitelný, musí mít potřebnou kvalitu. Rozměry musí být minimálně 2000x1000 pixelů a více, a rozlišení 300 dpi a více.
  • Méně obvyklou variantou jsou panely-tabule, na které můžeme psát. Ty nabízí např. BV Top.

Kam skleněné panely umístit

Skleněné infračervené panely je možné zavěsit na zeď a některé typy lze postavit na podlahu, např. skleněné panely GR a GR Set (FENIX Jeseník). Vloží se do chromovaných podpěr, které k nim výrobce dodává. Panel je na podpěrách stabilní. Při trvalé instalaci, např. před prosklenou plochou, je přesto vhodné podpěry připevnit k podlaze vruty. U modelů, které jsou vybaveny šňůrou se síťovou vidlicí, lze tento panel využívat jako komfortní přenosné topidlo.

V nabídkách firem najdeme i stropní kazetové panely, např. infrapanel Wellina Panel Wave od firmy BV Top nebo panely Infraheating od firmy F+Š Mark.

Kromě klasického obdélníkového tvaru existují i méně obvyklé varianty. Např. firma BV Top má v nabídce také kruhové panely Wellina Round, koule Rondo či infrasloupy. Nebo mohou být přímo součástí nějakého kusu nábytku. Např. infrasloup Wellina - Regal 700 je, jak napovídá označení, součástí policové skříně, Wellina SittingWave je zase umístěné na stoličce, která je mobilní a můžeme ji přemísťovat podle potřeby.

Mramorové panely

V reprezentativních prostorách, ale také třeba v koupelně, budou působivé topné panely z masivní 3cm leštěné mramorové desky, např. mramorové panely MR od firmy FENIX Jeseník.

Mramorové panely jsou určené pouze k pevné instalaci na stěnu, kde pro ně musí být již v konstrukci nosníky, jsou totiž hodně těžké a na běžné sádrokartonové stěny pověsit nepůjdou.

Sálavé konvektory

Další možností může být AIXANCE SAS – sálavý konvektor s protiprachovým systémem a elektronickým termostatem. Celohliníková topná deska zaručuje prevenci proti hluku, ocelová karoserie s protiprachovým opatřením, natřená bílým polymerizovaným epoxidovým polyesterem, nabízí styl a výkon od 500 do 2000 W.

Jak vypadá instalace

Panely lze připojit dvojím způsobem: buď připojením přívodního vodiče do instalační krabice, nebo do klasické zásuvky.

  • Pokud budeme na infratopení přecházet z jiného systému, např. z teplovodního s centrálním plynovým kotlem nebo elektrokotlem, musíme provést nové rozvody elektroinstalace. Topné panely (konvektory) musí být totiž zapojeny na samostatném elektrickém (topném) okruhu, jiném než jsou zásuvky a osvětlení.
  • Budeme-li přecházet ze starých elektrických konvektorů na nové sálavé panely, tak jen vyměníme „kus za kus“, protože elektřinu již máme rozokruhovanou.
  • Infratopení se tedy standardně používá jako hlavní samostatný topný systém. Může být ale kombinován i s jinými zdroji tepla jako jsou krby, radiátory, podlahové vytápění či klimatizace.

Záleží na tom, z čeho je dům

Efektivnost infratopení ovlivňuje kromě jiného další faktor, a tím je samotná stavba, respektive stavební materiál či technologie, kterou je dům postaven. Doporučenými materiály jsou např. Ytong, Porotherm, Heluz, Liapor, Izoblok, Durisol, sendvičové konstrukce dřevostaveb, masivní dřevo (roubenky).

Levný provoz se prodraží např. v místnostech se vzduchovou mezerou za sádrokartonem nebo podobným materiálem. Nevhodné je infratopení v místnostech s povrchovou vrstvou polystyrenu na stropě i stěnách a také tam, kde jsou velké prosklené plochy, např. v zimních zahradách.

Použít lze bez problémů sálavý systém vytápění v dřevostavbách. Je-li v nich jako izolace použita minerální vata, mají vynikající poměr akumulace a absorpce tepla. Dále je nutné zvolit odpovídající složení jednotlivých vrstev s ohledem na akumulaci tepla a eliminaci vzduchových mezer.

To znamená, že všechny vrstvy obvodové konstrukce musí být v kontaktu. Např. sádrokarton by měl být našroubován přímo na OSB desku, případně při použití nosného rastru by měla být vzniklá vzduchová mezera vyplněna izolačním materiálem, např. minerální vatou, klimatizerem (foukaná izolace). Nebo lze na vnitřní stranu obvodové zdi doplnit akumulační desky.

  • A na kolik to všechno přijde? Vždy záleží na konkrétních podmínkách. Obecně se dá říci, že pořizovací náklady na celý topný systém se pohybují zhruba od 600 do 1200 Kč/m2 podlahové plochy podle typu a varianty panelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám