Hlavní obsah

Ideální domov našli ve srubu kousek za Prahou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení ve srubu kousek za Prahou si majitelé chválí. Žijí blízko lesa, přitom s dobrou dostupností na komunikaci do hlavního města, mají kolem sebe prostor, volnost a zároveň kvalitní občanskou vybavenost.

Foto: archiv firmy KONTIO LOGHOUSES (12x)

Moderní srub je postaven z jemnoleté finské borovice, která se osvědčila v drsných klimatických podmínkách. Exteriér domu je ošetřený tenkovrstvou lazurou v mléčně bílé barvě.

Článek

Jejich srubový dům slouží výhradně k trvalému bydlení, a proto se rozhodli dát mu moderní podobu. Na stěnách v interiéru zvolili kombinaci mléčně bílé lazury, která prostor opticky prosvětluje, zvětšuje, klasickou přírodní barvu dřeva ponechali jen na menší části stěn.

V přízemí domu je prostorná předsíň, která má dostatek denního světla a úložného prostoru.

Celý dům je postaven z finské jemnoleté borovice, která nabízí nejlepší tepelně izolační vlastnosti a skvělé vnitřní klima. Dřevo totiž přirozeně dýchá, vyrovnává vzdušnou vlhkost a všichni se v jeho blízkosti cítí dobře.

Pohled na obytnou část v přízemí, kde je dostatek denního světla díky velkým dřevěným oknům s izolačními trojskly, materiál borovice. V chladnějších dnech stačí prostor rychle vytopit krbem.

Osobní zkušenost rozhodla

Bydlení ve srubu není u nás časté, ale naši hostitelé si mohli ověřit, jak se v něm žije. Blízká rodina totiž vlastní klasický srub na Moravě a dostali tak informace z první ruky. A ty byly jednoznačně pozitivní!

Kuchyň je rájem, kde oba manželé rádi tráví čas při vaření. Majitelé skvěle zvolili bílou kombinaci sestavy, která opticky rozšiřuje a prosvětluje prostor.

Srub je nadchl, začali s hledáním pozemku, což nebylo jednoduché. Nakonec si ke své spokojenosti koupili pozemek o velikosti kolem 1000 m2. Jsou rádi, že nebydlí ve fádním satelitu, ale mají kolem sebe volný prostor.

Velkorysá jídelna pro rodinu i návštěvy je přirozeně propojena s největší místností v domě – obytným prostorem, který má zhruba 65 m2.

Interiér ve dřevu, ale moderní

Moderní srub má typickou dispozici s otevřeným, tzv. katedrálovým stropem ke štítu domu a galerií.

Koupelna v přízemí je propojena s finskou saunou a slouží k relaxaci majitelů.

V přízemí, kde se schází rodina, je rozlehlý obývací pokoj s krbem, prostorná jídelna a velká kuchyně, v níž oba manželé rádi vaří. Nechybí komora, spíž, příjemná předsíň, koupelna spojená se saunou a samostatné WC.

Pohodlné a bezpečné samonosné schodiště je vyrobené ze severské borovice.

V přízemí o velikosti 65 m2 je i kancelář, ve které oba manželé pracují.

Horní patro jako klidová zóna

V horním patře se nachází ložnice, dětský pokoj, pokoj pro hosty a velká galerie, která slouží jak dětem na hraní, tak i ke klidnému posezení v křesle s knihou v ruce.

V patře je také velkorysá šatna, kterou si chválí hlavně majitelka, police dosahují až do výšky 4 m. Komfort doplňuje prostorná koupelna a komora na uložení sezónních věcí.

Galerie poskytuje prostor pro hraní dětí i klidový koutek s křeslem.

Vnitřní interiér je celý dřevěný, s mléčně bílou lazurou na stěnách, kterou není třeba obnovovat.

„Vzhledem k tomu, že ve srubovém domě se příliš nepráší, stačí dům jednou ročně oluxovat za použití jemného kartáčku, abychom odstranili prach usazený na trámech,“ vysvětluje majitelka.

V horním patře je klidová zóna, kde se nachází útulná ložnice. Dřevo neakumuluje teplo, proto je zde i v parném létě příjemně.

Dřevo v hlavní roli

Dřevo nabízí přirozené izolační vlastnosti, které snižují náklady na vytápění a údržbu. Severská borovice udržuje v interiéru vlhkost v rozmezí 30 až 55 %, což je pro nás příjemné.

Každá žena je ráda za velkou samostatnou šatnu, v níž je možné pohodlně a přehledně zavěsit veškeré šatstvo. Tato dosahuje až do výšky čtyř metrů.

Ve srubu je oproti klasickým domům méně prachu, bakterií a virů, dřevo skvěle tzv. pracuje v každém ročním období. V zimě se prostor rychle vyhřeje, v horkých letních dnech jsou interiéry domu příjemně chladné.

Dětský pokoj staršího synka, který navazuje na uzavřenou komoru. Paní domu plánuje oddělit příčky mezi místnostmi a vytvořit tak bunkr, ve kterém se klučina bezva vyřádí.

Koupelna se dvěma umyvadly je prostorná a komfortní pro rodinu s malými dětmi.

Zvenku je srub ošetřen tenkovrstvou lazurou v mléčně bílé barvě, jejíž předpokládaný interval obnovy je 5 let bez nutnosti odstranění původního nátěru.

Dřevěný srub má skladbu difúzně otevřené konstrukce, takže dům může dýchat, využívá schopnost vyrovnávat teplotu a vlhkost vnitřního prostředí na optimální úroveň.

Technické údaje

Architektonický návrh: finský architekt Asko Lax, nejde o katalogový projekt, ale návrh podle individuálního přání klienta. Díky využití průmyslové prefabrikace byl srubový dům vyroben ve Finsku, a to včetně přípravy pro elektroinstalace, které jsou vedeny vnitřkem stěn. Užitná plocha srubového domu 220 m2, velikost pozemku 1070 m2. Dodavatel srubu Kontio LogHouses – Finutea

Konstrukce: betonová základová deska, obvodové a vnitřní stěny tvoří roubená konstrukce z lepených hranolů 180 x 170 mm, některé vnitřní příčky jsou z trámů 95 x 170 mm, jsou zde i lehké příčky, majitelé částečně využili i možnost zděných příček.

Skladba střechy: stříkaná mezikrokevní izolace, taška Bramac

Vytápění: finská krbová kamna Tulikivi, elektrické podlahové vytápění, v patře elektrické přímotopy. Roční náklady na vytápění domu cca 28 000 Kč za elektřinu, za dřevo 4500 Kč.

Ostatní: dřevěná okna s izolačními trojskly, materiál borovice, vnitřní dveře dřevěné do obložkových zárubní. V přízemí dřevěné plovoucí podlahy, dlažba v koupelnách a sauně, v podkroví dřevěné podlahy z finské severské borovice, součást dodávky. Schodiště samonosné, materiál severská borovice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám