Hlavní obsah

Hůlky s jednoduchými detaily zapadnou i do evropských moderních kuchyní

Novinky, tnk

Jídelní hůlky pro servírování asijských pokrmů nemusí být příliš zdobné a výrazně barevně dekorované. Designéři poslední dobou navrhují i takové kousky, které zapadnou i do moderních a minimalistických evropských interiérů.

Foto: Tomáš Kamenec

Designérka Jitka Kamencová Skuhravá navrhla set pro pražské výstavní centrum současného skla.

Článek

Tradiční asijský jídelní nástroj si se zvyšující se oblibou čínských, japonských a v poslední době i thajských, korejských a vietnamských pokrmů našel cestu i do našich evropských domácností.

Pokud chcete, aby zapadl do našeho stylu stolování, vyplatí se vsadit na jednoduchost a minimalismus.

Foto: Novinky

Jednoduché hůlky připomínající tvary bambusu se hodí pro stolování v moderním přírodním stylu.

Designéři nechávají vyniknout hlavně materiál, ze kterého jsou hůlky vytvořeny. Ty by tak ideálně měly být hladké a bez dalších ozdob.

To platí samozřejmě v případě, kdy chcete, aby zapadly do běžných kuchyní, a nechcete kvůli nim měnit stolní dekorace.

Foto: WMF

Plastové hůlky s nerezovou lžící jsou nadčasovým příborem, který využijte hlavně pro servírování polévek.

Klasikou jsou hůlky vyrobené z odolného cedrového, borovicového nebo teakového dřeva, bambusu nebo i kostí.

Bohatší lidé si dokonce nechávali vytvářet jídelní hůlky ze vzácných kovů. K tomu dnes ale v evropské kultuře nedochází. Jednoduché hůlky evropského vzhledu vznikají hlavně ze dřeva, skla nebo plastu.

Pro servírování japonského jídla se hodí kratší hůlky, čínské jídlo si naopak žádá hůlky delší, které jsou i mohutnější a hranatější ve své horní části.

Foto: Drinkstuff

Evropané, kteří s hůlkami jen těžko manipulují mohou využít variantu spojených hůlek. Díky nim je nabírání jídla o poznání jednodušší.

Nezapomínejte, že manipulace s hůlkami je pro řadu lidí stále obtížná, a tak by rozhodně neměla chybět praktická podložka pod příbor. Ta zajistí pohodlné odkládání lžíce i hůlek během jídla a díky ní nedojde ke znečištění ubrusu.

Hůlkami by se navíc v rámci japonské kultury stolování nemělo ťukat o stůl. Příbor tak odkládáme buď na misku, nebo na stojánek.

Foto: Novinky

Hůlkami na jedno použití nic nezkazíte. V bistrech je dostanete k jídlu zdarma nebo jsou k dostání v asijských obchodech za cenu okolo 3 Kč.

Pokud se naopak chcete přiblížit stylu asijských kultur, můžete volit pestré varianty malovaných hůlek s obrazovými motivy. K nim se vyplatí vybrat i místní porcelán a prostírání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám