Hlavní obsah

Inspirujte se designérskou kolekcí roku a tvary laboratorních baněk

Novinky, tnk

V letošním ročníku porotu soutěže Czech Grand Design okouzlily vázy a osvětlení inspirované laboratorním sklem od designérského studia s názvem Dechem. Dá se tak očekávat, že právě laboratorní sklo v interiéru se brzy stane hitem v oblasti doplňků.

Foto: Novinky.cz, Cranmore Home

Zleva výrobky pro Kavalierglass: Sulfonation lamp vzniklá předně z tzv. sulfonační nádoby, pokoveného laboratorního skla a korku, ručně vyrobená váza, která vzniká svařením a tvarováním trubic Simax. Vpravo: aromalampa od Cranmore Home.

Článek

Titulem Czech Grand Design se letos může v první řadě pyšnit architektka Michaela Tomišková a sklář Jakub Janďourek, kteří byli zvoleni nejlepšími designéry napříč kategoriemi a stali se držiteli titulu Grand designér roku. [celá zpráva]

Kolekce proslavila českého výrobce

Titul získali za práci pro Kavalierglass, za kolekci pod vlastní značkou Dechem. Osvětlení Laboratory Lights tvoří minimalistická svítidla ve tvaru nádobek laboratorního skla. Designérům se tak podařilo představit firmu z jiného úhlu pohledu a díky tomu se stala i Výrobcem roku Czech Grand Design.

Společnost je evropským výrobcem, který má dlouholetou tradici ve výrobě borosilikátového skla a produkuje domácí, průmyslové, ale právě i laboratorní a technické sklo.

Foto: Laboratorní potřeby, The Gift Oasis, Michal Šeba

V jednoduše a střídmě zařízeném interiéru vyniknou hnědé dózy, karafa ve tvaru Erlenmeyerovy baňky i právě oceněné osvětlení Laboratory Lights.

Vítězné kousky mají jednoduché minimalistické tvary, které vycházejí z všeobecně známých laboratorních produktů.

Kolekce ručně vyráběných svítidel zároveň zahrnuje ručně vyráběné vázy z trubic Simax, jejichž autorem je architekt a designér Jan Padrnos.

Foto: Novinky

Zleva: starší nádoba poslouží jako stylová kuchyňská dóza, kombinovat ji můžete s lampou Hadovka do designérů roku, jejíž stojan a hrdlo jsou vyrobeny z tenkého trubicového laboratorního skla.

„Na základě předchozí spolupráce na mé diplomové práci jsme se domluvili s panem Moťkou, majitelem sklárny Kavalier, na vývoji kolekce pro nově založenou značku Kavalier Design,” popsala vznik spolupráce designérka Michaela Tomišková.

“Od počátku bylo naším záměrem použít existující polotovary laboratorního skla. Jsou to zajímavé ikonické tvary, obecně známé i veřejnosti mimo úzký okruh fanoušků designu a díky masové výrobě také cenově dostupné,” dodal druhý z designérů Jakub Janďourek.

Foto: The Gift Oasis, Novinky.cz

Interiérové sklo inspirované laboratoří je možné využít jako vázu, karafu nebo jako konvicí. Designéři roku přišli s nápaditým osvětlením.

Laboratorní baňky, nálevky, zkumavky a odměrky jsou efektním zpestřením všech minimalističtěji zařízených interiérů. Hodí se i do bytů zařízených ve skandinávském stylu.

Designéři se zpravidla nechávají laboratorním sklem jen volně inspirovat, chybu ale neuděláte, když jejich kousky zkombinujete s klasickým laboratorním sklem, které vyjde o poznání levněji.

Hnědé dózy ochrání potraviny před světlem

Obzvlášť efektně působí hnědé lahve prachovnice se zabroušenou skleněnou zátkou. Ty s úzkými hrdly využijete jako klasické dózy na koření a širokohrdlé jako úschovnu přílohových potravin.

Jejich výhodou je, že chrání obsah před světlem. Pokud zvolíte vhodnou zátku, hodí se třeba i pro skladování olivového oleje.

Foto: Laboratorní potřeby, House Doctor

Hnědé lahve se zábrusem se stanou originální funkční dekorací kuchyňských linek.

Využít můžete i nepoužívaných lékárenských dóz s latinskými názvy. Právě jednoduché černobílé nápisy jsou letos trendy. Můžete je zkombinovat s praktickými dózami s tabulkami na popis obsahu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám