Hlavní obsah

Kruhový dům odradil veřejnost svou nadčasovostí, dnes je z něj unikát

Novinky, nes

Čistokrevnou ukázkou modernismu a stylu art deco je tzv. Kruhový dům, který stojí v britském Frintonu, v hrabství Essex. Autorem jeho návrhu byl architekt Oliver Hill. Stavba z roku 1934 má zajímavý osud, který je potvrzením toho, že i ten sebelepší projekt může někdy zkrachovat, pokud si nezíská srdce veřejnosti.

Foto: Profimedia.cz

Kruhový dům je jedním z mála objektů rozsáhlého developerského projektu ze 30. let minulého století, které se podařilo realizovat.

Článek

Dům, který stojí na pobřeží a má nádherný výhled na moře, je jen jedním z hrstky budov odvážného developerského projektu ze 30. let minulého století, který počítal s výstavbou celkem tisícovky rezidenčních i komerčních objektů v rámci tzv. Frintonského parku.

Foto: Profimedia.cz

Dům svým neobvyklý tvarem veřejnost poněkud zaskočil a vylekal.

Veškeré domy byly dílem stejného architekta a všechny byly navrženy v modernistickém stylu, který se tak měl stát standardním stavebním proudem první poloviny minulého století v Británii.

Po výstavbě prvních čtyřiceti domů se však veřejnost začala na projekt dívat se značnou nedůvěrou a celý plán nakonec zkrachoval.

Foto: Profimedia.cz

Kruhový dům, který měl sloužit jako ukázková stavba, a zároveň měl být centrálním bodem celého parku, tak na svém místě osiřel a později v okolí vyrostla obydlí zcela běžného charakteru.

Foto: Profimedia.cz

Každá z místností má jednu ze stěn oblou.

Dům je zapsán na Statutárním seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického zájmu druhého stupně, jeho původ byl až donedávna prakticky zapomenut.

Když stavbu po své matce zdědila paní Joanne Standingová, zjistila, že vyžaduje spoustu oprav.

Foto: Profimedia.cz

Z domu je nádherný výhled na mořské pobřeží.

Při průzkumu domu odkryla rozsáhlou mozaiku na podlaze, která zůstávala dlouhá léta ukryta pod kobercem. Mozaika znázorňuje, jak mělo okolí domu podle původního projektu vypadat. Majitelku výjev zaujal a tehdy se začala pídit po historii Kruhového domu.

Foto: Profimedia.cz

Majitelka objevila pod koberci rozsáhlou mozaiku znázorňující zamýšlený vzhled celého okolí.

Při té příležitosti rovněž zjistila, že speciálně její dům byl míněn jako ukázkový a jako informační kancelář. Když však původní plány padly, majitelé unikátní jednopatrový dům s celkovou plochou podlah cca 180 čtverečních metrů proměnili v rodinný.

Foto: Profimedia.cz

Mozaika se táhne přes podlahy několika místností.

V interiéru je čtveřice ložnic, velké schodiště ve tvaru písmene S, nechybí kuchyň, jídelna, obývací pokoj a další místnosti.

Každá z nich má přitom jednu stěnu oblou, takže člověk si je v domě na každém kroku vědom neobvyklého tvaru budovy.

Foto: Profimedia.cz

Dům vyžaduje spoustu oprav, na něž současná majitelka nemá dost peněz. Proto se rozhodla dům prodat.

Dům je v současnosti na prodej v přepočtu za 20 miliónů korun. Podrobný průzkum totiž odhalil nejen jeho fascinující historii, ale také rozsah nezbytných oprav, které si vyžádají náklady ve výši, jíž stávající majitelka není schopna zvládnout.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám