Hlavní obsah

Hobití dům v Pensylvánii by starého Bilba jistě potěšil

Novinky, nes

Bydlet jako hobit je snem snad každého pořádného fanouška Tolkienových příběhů ze Středozemě. Někteří však nezůstávají jen u snění a tu pravou hobití noru si skutečně postaví. Celoživotní Tolkienův obdivovatel z Pensylvánie si stavbou hobitího domku splnil nejen sen, ale zároveň získal důstojné místo pro uložení svých objemných sbírek.

Foto: Archer & Buchanan Architecture

K hobitímu domečku se od rodinného domku majitele přichází po kamenité cestě.

Článek

Autorem domku o rozloze necelých 56 metrů čtverečních je architekt Peter Archer, který sám původně nebyl v Tolkienově díle příliš zběhlý, a tak si musel nejdříve vše pečlivě nastudovat. Společně se zadavatelem projektu měli od začátku jasno v tom, že nechtějí vytvořit kopii hobitích nor, jež můžeme spatřit ve filmech Petera Jacksona. Jejich cílem bylo vytvořit domeček, který sice bude z Tolkienových knih těžit, ale zároveň si uchová nadčasový vzhled a především přirozeně zapadne do okolního prostředí.

Středem pozemku vedla polorozpadlá zeď z 18. století, kterou architekt využil jako zdroj materiálu pro stavbu a zároveň její část tvoří opěrnou zeď objektu. Domeček díky tomu působí dojmem, jako by na svém místě stál od nepaměti a ze zdi organicky vyrůstal. Kámen byl využit i v malé zahrádce anglického stylu obklopující domeček.

Zatímco vlastní stavba je kamenná, interiéru vévodí dřevo. Nad studovnou a knihovnou, která je přirozeným srdcem domku a poskytuje majiteli útočiště pro odpočinek v obklopení vzácných sbírek, se klenou vyřezávané oblouky a krokve z jedle douglasky, okna jsou z mahagonu a charakteristické, kruhové dveře ze španělského cedru.

Foto: Archer & Buchanan Architecture

Interiér hobitího domečku je na každém kroku vyzdoben artefakty vztahujícími se k dílu profesora J. R. R. Tolkiena.

Uchycení pětasedmdesátikilových, na zakázku vyráběných dveří o průměru 1,32 m bylo oříškem, který několik oslovených řemeslníků nerozlousklo. Tvrdili, že je nelze zavěsit s využitím jediného prvku. Kováři z Marylandu se to ale nakonec povedlo hned napoprvé díky speciálnímu, ručně vyrobenému pantu.

Foto: Archer & Buchanan Architecture

Jednou z dominant domečku je tzv. motýlí okno. Jméno mu daly středové půlkruhové části okna, které když se otevřou, připomínají rozevírající se křídla motýla.

Návrh nádherného „motýlího okna“ vychází přímo z osobních náčrtků profesora Tolkiena. Název je odvozen od podoby okna s otevřenými polokruhovými částmi, které jsou uchycené středovým pantem. Vypadají pak jako rozvírající se křídla motýla.

Autor projektu dbal doslova na každý detail. Střechu domečku pokrývají ručně vyráběné hliněné tašky z Francie. Veškeré moderní prvky jako vytápění, klimatizace, elektrické rozvody a bezpečnostní systémy jsou chytře ukryté v rustikálních strukturách stavby.

Ten, kdo by měl pocit, že by stálo za to zajet se na hobití domeček podívat, bude zklamán. Jeho majitel z obavy před nezvanými návštěvníky, kteří by mohli poničit, nebo rovnou odcizit pracně nasbírané knihy, manuskripty a různé artefakty odkazující na dílo J. R. R. Tolkiena, zůstává záměrně v anonymitě. A samozřejmě mlčí i o ceně, kterou za svůj hobití domeček zaplatil.

Foto: Archer & Buchanan Architecture

Střecha je pokryta ručně vyráběnými hliněnými taškami z Francie.

Foto: Archer & Buchanan Architecture

Domeček, který zcela zapadá do okolního prostředí, obklopuje malá zahrádka v anglickém stylu.

Anketa

Kdybyste si to mohli dovolit, také byste si postavili domeček v hobitím stylu?
Ano, hobití nory jsou vyhlášené svou útulností a pohodlím. Hned bych tam bydlel/a
71,9 %
Ne, po hobitím domečku netoužím, ale líbil by se mi dům inspirovaným jiným filmem (knihou)
5 %
Ne, necítím potřebu bydlet v domě kopírujícím nějaký film či knihu
23,1 %
Celkem hlasovalo 6050 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám