Hlavní obsah

Gobelíny jsou originálním doplňkem bytu

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gobelíny, kterým se také říká tapiserie, jsou nástěnné obrazové koberce. Můžete si je tedy pověsit místo obrazu. Mnozí výtvarníci dnes tyto koberce navrhují, a nebo se vyrábějí přímo podle námětů jejich děl. Jsou vkusným a pěkným doplňkem do vašeho bytu. Vyznačují se vysokou originalitou a jejich námětům je věnována velká pozornost.

Článek

Dnes se gobelíny tkají podle námětů děl moderních a současných malířů. Pokud máte dostatek finančních prostředků, tak si gobelín můžete navrhnout sami a nebo si jej nechat utkat podle vašeho oblíbeného obrazu po babičce.

.: Krásný tkaný gobelín, pocta "Kudlance" od malíře J.Načeradského.foto:www.gobelin.cz

Kdysi byly oblíběné zejména antické a lovecké motivy. Populární byly i vzory "tisíc květů" s drobným květinovým motivem a motivy ptáků a zvířat.

.: Část dlouhého gobelínu s názvem "Lekníny", podle Rudolfa Schlattauera.foto:www.gobelin.cz

Nebo si můžete nechat poradit a nechat si utkat gobelín, který se bude hodit přímo do vašeho bytového interiéru.

Gobelíny se vyrábějí různými technologiemi, z nichž každá vytváří dílo se specifickými vlastnostmi. Ručně tkaný gobelín vydá mnoho hodin práce, ale zaručuje dlouhodobou trvanlivost.

.: Osnova pro ruční tkaní koberců. Tkaní je pracnou záležitostí.foto: Novinky / Eva Rajlichová

Techniku tapiserií ostatně zavedli do Evropy Arabové už v 8. století a o několik století později se tento trend rozšířil. Dnes však zůstává stále velmi nákladnou záležitostí. Mnozí si tak věsí na stěny obyčejné koberce, což může mít také jisté kouzlo.

.: Patchworkové koberce mají také zajímavé vzory.foto: www.zemekrasnaneznama.cz

Na druhou stranou jde o investici do budoucna a vzhledem k tomu, že jsou dnes inspirací pro gobelínové motivy díla významných a skvělých výtvarníků se vám to jistě vyplatí. Je to totiž také investice nejen finanční, ale také investice do jiného pohledu na život a jistě tak bude příjemným a nevšedním doplňkem ve vašem domě.

Reklama

Související témata:

Související články

Koberce inspirované přírodou

Koberce příjemně zútulní náš byt, proteplí jej, barevně dotvoří nebo podtrhnou osobitý interiér. Navíc působí jako izolace proti hluku. Jejich životnost určuje...

OBRAZEM: Kairouan - město koberců

Nepřeberné množství věcí, vůně exotického koření a mátového čaje a z barev až přechází člověku zrak. Tak to vypadá, když se vydáte na procházku na libovolné...

Výběr článků

Načítám