Hlavní obsah

Gigantická budova opery v Oslu získala letošní cenu Evropské unie za architekturu

Novinky, Kristýna Křížová

Cenu Evropské unie za současnou architekturu - Mies van der Rohe Award 2009 získalo norské studio Snøhetta za budovu opery v Oslu. Účelem této soutěže je, aby ve známost vešly pozoruhodné současné evropské stavby. Jde také o snahu upozornit veřejnost na to, jak významnou roli hraje moderní architektura v evropské společnosti.

Článek

Budova norské opery, která byla letos oceněna je jedním z největších kulturních center v Norsku za posledních 700 let. Pozoruhodné architektonické dílo leží na břehu osloského fjordu nedaleko centra města a v bezprostřední blízkosti hlavního nádraží.

V nízké budově z bílého mramoru, jsou hned tři operní sály. Největší sál pojme přes 1300 sedících diváků. Má atypický tvar a vévodí mu přírodní materiály. Oceněna je kreativita, inovace a estetika stavby.

V letošním roce se o cenu ucházelo 340 prací, mezi kterými bylo i 8 staveb z České republiky. Vybráno bylo pět finalistů, porota si nejdříve vyslechla jejich přednášky, všech pět staveb pak společně navštívila, a teprve poté zveřejnila vítěze ceny.

"Naše architektonické studio Snøhetta chápe cenu Mies van der Rohe jako jedno z nejprestižnějších světových ocenění. Je to pro nás velká čest, že jsme ji získali právě za budovu opery a baletu v Oslu," architekt Tarald Lundewald ze studia Snøhetta 

Udělováno je i ocenění pro začínající architekty, letos putuje do chorvatského ateliéru STUDIO UP/ Lea Pelivan and Toma Plejić za návrh sportovní haly a gymnázia v chorvatské Koprivnici.

Z našich staveb nejvíce zabodoval rodinný dům v Černošicích

Ačkoliv žádná česká stavba nepostoupila mezi pět finalistů, tak v užším výběru 35 staveb, které budou představeny na putovní výstavě, figuruje i rodinný dům v Černošicích od ateliéru ksa. Brzy vám ho na našich stránkách představíme.

Cena EU za architekturu - Mies van der Rohe Award

Cena je pojmenována po významném německém architektovi jménem Mies van der Rohe, známého svým heslem "kost a kůže", které aplikoval v návrzích budov. Zajímal ho subtilní skelet stavby a průhledný skleněný obal, skrz který je konstrukce dobře viditelná. Tento architekt významně ovlivnil další tvůrce moderní architektury a nepřestává inspirovat ani ty současné.

Slavnostní předání ceny proběhne 28. května, v září pak v Barceloně proběhne vernisáž putovní výstavy. Předchozí výstava byla prezentována také v Praze, hostilo ji České vysoké učení technické, kde si mohli nejlepší stavby prohlédnout jak studenti architektury, tak i široká veřejnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám