Hlavní obsah

Geometrie vládne nejen v módě, ale i v bytových textiliích

Novinky, tnk

Móda a interiérový design spolu často úzce souvisí. Módní trendy se promítají i do interiérového designu a naopak. Minimalismus a geometrické vzory v sytých barvách se tak letos objevují nejen na šatech, ale i na bytových textiliích a kobercích.

Foto: Design Studio Home (2x), Etsy (2x), Xavier&Me

Geometrické vzory zapadnou do jednoduchých minimalistických interiérů.

Článek

Inspirací pro bytové textilie se stávají nejen módní přehlídky, ale i klasické grafické vzory typu kohoutí stopa, klikatý vzor chevron neboli rybí kost, nebo umělecká díla grafických designérů a umělců, jakými jsou například Zdeněk Sýkora nebo Ladislav Sutnar.

Foto: In-Spaces, Etsy

Inspirací je klasický vzor kohoutí stopa i umělecká díla.

Na textiliích se objevují přímky, čtverce, proužky, trojúhelníky i dynamické zjednodušené linie. Barvy volte syté z jednoduchého barevného spektra, pokud možno i hodně výrazné.

Nejlépe takové, kterým fandil bruselský styl padesátých, šedesátých a sedmdesátých let minulého století a které jsou trochu retro. Ideální je vybírat kontrastní kombinace, které okamžitě přitáhnou pozornost.

Foto: Design Studio Home, Eco Chic

Černobílá kombinace se dostává opět do módy.

V architektuře a designu je možné čerpat inspiraci z univerzálního dekorativního stylu art deco a jeho silných a jednoznačných kontur, vzorů nebo z geometrických tvarů stylu kubismu, který si pohrával s perspektivou.

Foto: Cranmore Home, Rug Couture

Koberce s geometrickými vzory volte s nižším vlasem, vyhnete se tak přílišné dekorativnosti.

Jednoduché vzory s geometrickými motivy se hodí do minimalistických interiérů, zapadnou ale i do prostor zařízených v retro nebo městském stylu. Své místo mají i ve skandinávském designu, kterému vládne střídmost a uměřenost.

Foto: Rug Couture, Norsu interiors

V rustikálně zařízeném interiéru volte tlumenější pudrové odstíny.

Vzory navzájem kombinujte opatrně. Držte se podobných motivů nebo stejné barevnosti, případně jemných barevných odchylek tón v tónu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Geometrickými vzory můžete také opticky tvarovat místnosti. Horizontální pruhovaný vzor místnost opticky rozšíří, vertikální naopak zúží.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám