Hlavní obsah

Estonské prefabrikované domky vynikají jednoduchostí i rychlostí výstavby

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednoduché a bez zbytečných dekorací. Takové jsou prefabrikované domy Koda s železobetonovým skeletem od estonského studia Kodasema, které na vybranou parcelu přiveze nákladní auto a umístí jeřáb. Stavby mají zhruba třicet metrů čtverečních a jsou tak zajímavou alternativou pro ty, kteří nechtějí ztrácet čas plánováním stavby, ale chtějí rovnou přijít do hotového.

Foto: Tönu Tunnel (2x)

Stavba je jednou z variant rychlého, levného a ekologického bydlení.

Článek

Krabicovitě vyhlížejícím stavbám dominuje dřevěná fasáda a plochá střecha. Jejich předností je kromě jednoduché montáže i výrazné prosvětlení interiéru. Celá jedna stěna stavby je prosklená.

Z prefabrikovaných domků může vzniknout i vesnice nebo několikapatrová stavba.

Foto: Paul Kuimet

Soukromí majitelů chrání dlouhé závěsy přes celou prosklenou stěnu stavby.

Prefabrikovaný dům je podle serveru Inhabitat primárně určen pro život v páru. V interiéru nechybí obývací pokoj s otevřeným prostorem a kuchyní, prostor pro spaní na dvoulůžku, sprchový kout s toaletou.

Venku se nachází menší betonová terasa o rozloze bezmála čtyři metry. Osvětlení je řešeno vestavěnými LED světly vevnitř i na fasádě.

Interiér je poměrně variabilní. Pokud stavba slouží jako hotelová buňka, nabízí se možnost umístit do ní dvě dvoulůžka. Jestliže slouží i pro práci, je možné volné místo v obývacím pokoji využít jako dvouúrovňový pracovní prostor.

Foto: Oliver Moosus

Obývací pokoj je v souladu s trendy posledních let spojený s kuchyní.

Domky budí u veřejnosti velkou pozornost. Staly se i vítězem soutěže WAN Urban Challenge 2017, která oceňuje bydlení využitelné v Londýně. Podle poroty by tento projekt mohl pomoci řešit bytovou problematiku v tomto městě.

Foto: Paul Kuimet

Minimalistická kuchyň je zařízena v tmavých tónech.

Studio Kodasema uvádí, že stavba se skládá z betonových a dřevěných panelů a skleněných prvků. Bednění panelů vzniká z překližky řezané na CNC strojích. Potřeba je jen připojení k vodě, elektřině a kanalizaci.

Volně stojící domy, které nepotřebují žádný základ, mohou být později prodány a přemístěny.

Foto: Oliver Moosus

V patře je umístěna jednoduchá postel.

Nabízejí automatické vytápění, solární panely, dobře izolované stěny, čtyřvrstvé sklo, sluneční clonu atd. Jde o stavby, které každoročně vyrábějí více energie, než spotřebují. Teplo generuje čerpadlo vzduch-vzduch.

Foto: Oliver Moosus

Toaletě s koupelnou dominuje bílá barva v kontrastu s černou.

První domek byl představen na podzim roku 2015 a byl vystaven na bienále architektury v Tallinnu. Dům Koda byl také vystaven v norském Oslu během festivalu Oslo Open House. V současné době je jeden umístěn v anglickém hrabství Watford, kde je testován.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vzhledem k jednoduché přemístitelnosti lze domy využívat i na pronajatých pozemcích. Další výhodou je, že s nimi lze měnit prostředí i podle nálady nebo pracovních možností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám