Hlavní obsah

Dveře zachytí zvuky, drží teplo a chrání soukromí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dveře jsou vstupní bránou do našeho prostoru. Co od nich chtít? Aby byly nejen krásné na pohled, ale hlavně odolné vůči poškození, měly dlouhou životnost a praktické vlastnosti. Představují nemalou investici, jejich kliku máme v ruce každý den, musíme se na ně plně spolehnout. Proto nás mimo jiné zajímá i bezpečnostní třída.

Foto: Hörmann

Praktické a odolné jsou dveře v kombinaci ocel/hliník nebo přímo hliník. Takové dveře nekorodují.

Článek

Vchodové dveře jsou k dispozici v různých rozměrech. Minimální doporučená šíře hlavních vchodových dveří je 900 mm, u vedlejších vchodových dveří alespoň 800 mm. Myslete na to, protože určitě budete pronášet dveřmi i rozměrnější předměty.

Standardní výška dveří je 1970 mm nebo 2100 mm. „Na zakázku je možné vyrobit i vchodové dveře specifických rozměrů,“ vysvětluje Kateřina Simerská z firmy Bauhaus. A zdůrazňuje, že je také třeba dávat pozor na výběr správné orientace dveří.

Kvalita dveří se skrývá uvnitř

Tipy a trendy

Pozornost věnujte i tepelné izolaci. „Tento ukazatel je označován písmenem Ud a určuje, jaké množství tepla přes vchodové dveře unikne. Čím nižší tato hodnota je, tím lepší mají dveře tepelněizolační vlastnosti,“ dodává odbornice.

Kouřotěsné dveře umějí něco navíc

Splňují náročnou certifikaci na průnik studeného i teplého kouře. Je vhodné je instalovat do míst, kde je zvýšené riziko vzniku požáru, jako jsou dílny a garáže. Tato kouřotěsná úprava je možná i u požárněbezpečnostních dveří RC3, tedy třetí bezpečnostní třídy. Bezpečnost dveří zajišťuje vícebodový bezpečnostní zámek a speciální tříděné panty s integrovanými trny proti vysazení. Požární odolnost dveří je 30 minut.

Chrání nás i před zloději

Na trhu najdete pestrou nabídku plastových, dřevěných i kovových vchodových dveří. Všechny mají svá specifika, vzhled, ale sledujte u nich hlavně bezpečnostní třídu. Vchodové dveře se dělí do šesti bezpečnostních tříd. Každá z nich vyjadřuje odolnost dveří vůči násilnému otevření. Dveře spadající do první a druhé třídy poskytují pouze základní ochranu a jsou určeny do míst s minimálním rizikem vloupání.

Běžný objekt musí být zabezpečen alespoň třetí bezpečnostní třídou. Tyto dveře už jsou schopny odolat různým technikám vloupání: vzdorují páčidlům, klínům, kladivům i vrtačkám. Samotné bezpečnostní vchodové dveře ale nestačí. Účinná ochrana před vloupáním tvoří jeden „balíček“. A do něho patří i bezpečný typ zámku a kování. Zvažte i využití dalších zabezpečovacích prvků, např. pojistek proti vypáčení.

Jak vybírat

„Prodejce dveří by se měl zeptat, o jaký typ dveří má zákazník zájem z hlediska designu a dalších požadavků, třeba na tepelnou izolaci. Důležité je osobní zaměření na stavbě, odsouhlasení směru otvírání (dovnitř, nebo ven) a směr otvírání dveří, napravo, či nalevo,“ říká Kateřina Štorková z firmy Hörmann.

Nejjednodušší pomůcka při určování směru otevírání je následující: postavte se před dveře tak, aby se křídlo otevíralo směrem k vám a pak zkontrolujte, na které straně jsou umístěny panty dveří. Zda na levé, či pravé straně.

A určitě je rovněž důležitá správná barva dveří. Nejlépe taková, aby ladila také s okenními rámy.

Levné dveře jsou drahé

Nejčastější chybou při výběru konkrétně vchodových dveří je, že zákazníci podlehnou lákadlu příliš nízké ceny. A to se promítá do kvality produktu. Přitom vchodové dveře se používají denně a měly by sloužit po generace.

„Další chybou je upřednostňování designu před účelností dveří. To nastane, když máme široké boční díly a úzký průchod dveřmi. Nebo děti, starší lidé mohou mít problém obsluhovat čtečky otisků prstů,“ vypočítává Štorková.

Záleží také na materiálu

Kombinace materiálu dveří ocel/hliník je levnější než kombinace ocel/dřevo, obě možnosti jsou však dobrou volbou. Poskytují dobrou tepelnou izolaci, jsou vyrobeny z velmi odolného materiálu a výrobce ručí za dlouhověkost, nízkou náročnost na údržbu, dobrou ochranu proti vloupání a rychlý termín dodání.

„Doporučit lze i hliníkové vchodové dveře, jejichž výhodou je vysoká hodnota tepelné a zvukové izolace, vysoká životnost, materiál nepodléhá korozi. Díky silnější stavební hloubce zárubně poskytují větší stabilitu. Standardně jsou vybaveny bezpečnostními prvky třídy RC3,“ uzavírá odbornice.

Anketa

Umíte rozlišit, které jsou levé a které pravé dveře?
Ano, bez problémů
86,4 %
Musím si to vždycky důkladně promyslet, ale nakonec to dám dohromady
1,5 %
Ne, pokaždé si to musím znovu nastudovat
12,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 66 čtenářů.

Dveře se liší materiálem a nároky na údržbu

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej vchodových dveří

Reklama

Výběr článků

Načítám