Hlavní obsah

Dům pro mladou maminku funguje jako velká krabice na hračky

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá maminka, která je ovšem zároveň velmi pracovně vytížená, potřebovala pro svou novou rodinu adekvátní bydlení. S prosbou o úpravu a hlavně rozšíření svého domku v Melbourne se obrátila na ateliér Austin Maynard Architects. Tam jí připravili projekt, který - jak říkají architekti s lehkou nadsázkou - nově vytvořené prostory promění v jednu velkou krabici na hračky.

Foto: Peter Bennetts

Díky nové přístavbě získala majitelka domu spoustu místa pro novou etapu svého života.

Článek

Původní domek nebyl moc velký, měl jen přízemí. Úzký dlouhý pozemek (plocha 202 m2) ani žádnou rozlehlejší stavbu neumožňoval. Architekti tedy zachovali jeho čelní fasádu a dva přední pokoje. Jeden z nich pouze proměnili ve studovnu a k ní přidali koupelnu.

Původní strukturu od přístavby pak oddělili malým dvorkem. Nově přistavěná část přidává domu dvě ložnice a koupelnu, vše je umístěno nad otevřeným prostorem slučujícím v sobě funkci kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Celková plocha podlah domu v nové podobě činí 154 m2.

Foto: Peter Bennetts

Zadní fasáda domu je stíněna bílým, hustě perforovaným plechem, který do domu propouští jemné, difúzní světlo.

Jak upřesňují australští autoři projektu, nový prostor navrhovali s vědomím, že minimálně po dobu několika následujících let bude více či méně sloužit jako jedna velká krabice na hračky.

Zkušeně předpokládají situaci, kdy potomek klientky bude všude po podlaze trousit hračky, na jejichž neustálé uklízení patrně nebude tolik sil a času. Díky praktickému návrhu to ale naštěstí nebude ani zapotřebí.

Foto: Peter Bennetts

Jednu z původních místností architekti proměnili na pracovnu.

Řešení se skrývá v podlaze. Ta je v přístavbě z velké části vyvýšena o 450 mm, přičemž slouží nejenom jako posezení, ale také jako všudypřítomný úložný prostor.

Architekti odmítli už tak úzký interiér domu zužovat ještě skříňkami, které se obvykle staví ke stěnám. Namísto nich právě slouží podlaha, která je jinde - jak říkají autoři projektu - ponechána napospas pavoukům a myším. V tomto domě ovšem slouží k tomu, aby pohltila veškeré upuštěné hračky.

Foto: Peter Bennetts

Původní a novou část domu od sebe odděluje malý dvorek, který slouží jako světlík pro přilehlé místnosti.

Foto: Peter Bennetts

Podlaha v přízemí přístavby je vyvýšena o 45 cm. Volný prostor slouží jako úložný.

Velice zajímavé řešení vymysleli architekti také pro zadní, severní fasádu, odkud do domu a na dvorek přicházelo nejvíce ostrého světla. Nyní zadní fasáda tvořená hustě perforovaným plechem veškeré přicházející světlo proměňuje na příjemné difúzní osvětlení.

Perforovaný plech se pak objevuje i na mnoha místech v interiéru; je z něj vytvořeno schodiště i velká část podlahy horního patra, čímž se vnitřní prostor příjemně odlehčuje i prosvětluje.

Foto: Peter Bennetts

Architekti realisticky počítají s tím, že spousta hraček se dříve nebo později přemístí z polic na zem. Proto podlaha slouží jako úložný prostor.

Nápaditě také Australané v tomto domě pracují s chodbami, které v úzké stavbě považují za zbytečný přepych, z hlediska toho, kolik prostoru zabírají. Každé z nich proto přidělili dvě funkce.

V přízemí je v místě chodby uložena kuchyň. Tak mohl být prostor, kde by jinak logicky kuchyň měla být, využit jako obývací pokoj. V horním patře pak lze stěnu mezi chodbou a hlavní ložnicí celou odsunout, takže ložnice získá další dva metry šířky navíc.

Foto: Peter Bennetts

Podlaha chodby v horním patře je vytvořena z bílého perforovaného plechu.

S hravostí a opět velkou praktičností přistoupili architekti i k návrhu koupelny. Dobře si vědomi toho, že téměř každý nenávidí pravidelné čištění vany a koupelen obecně, navrhli majitelce speciálně řešenou vanu zabírající většinu podlahy místnosti.

Je vyrobena ze žlutě lakovaného laminátu. To v praxi znamená - žádné spoje, žádné rohy, žádná kritická místa, kde by se usazovaly nečistoty, plísně a bakterie.

Vše je skloněno tak, aby voda ze všech částí samovolně odtékala. Jak říkají autoři, je to zkrátka čisté, elegantní a jednoduché řešení.

Foto: Peter Bennetts

Vana v koupelně je navržena tak, aby zůstávala stále čistá a vyžadovala co nejméně údržby.

Jako u všech ostatních návrhů, které „Maynardi” vytvářejí, i v případě tohoto domu hrála důležitou roli udržitelnost. Konkrétně se snažili obyvatelce a jejímu potomkovi nabídnout domov plný čerstvého vzduchu a spousty denního světla. Zároveň je však má uchránit před nadbytkem záření i zabránit nadměrnému přehřívání interiéru stavby.

Všechna okna jsou proto dvojitě prosklena, střecha je natřena bíle a veškerá voda na ní zachycená se používá ke splachování toalet a zavlažování zahrady. Všechny stěny domu (i ty původní) jsou důkladně izolovány, na střeše jsou solární panely. Maximální možné množství materiálu pak pochází z lokálních zdrojů.

Foto: Austin Maynard Architects

Situace na pozemku

Foto: Austin Maynard Architects

Uspořádání přízemí (dole) a prvního patra (nahoře)

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám