Hlavní obsah

Dům na klíč pod Ještědem má své kouzlo

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes ještě není moc běžné měnit bydliště kvůli práci. Ale naše hostitelka Slávka Kopecká hledala nové místo k bydlení v Liberci právě z tohoto důvodu. Našla a s rodinou se nastěhovala do řadového domu postaveného na klíč v nové bytové zástavbě pod Ještědem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bydlení v řadovém domě je výhodné a příjemné nejen kvůli malé zahrádce, ale i díky nádhernému okolí s dominantním Ještědem.

Článek

Když paní Slávka hledala nové bydlení, neměla žádnou konkrétní představu. Původně bydlela rodina ve starém činžovním domě v Chomutově, kde obývala čtyřpokojový byt ve čtvrtém patře bez výtahu.

Když paní Slávka hledala nové bydlení, neměla žádnou konkrétní představu. Původně bydlela rodina ve starém činžovním domě v Chomutově, kde obývala čtyřpokojový byt ve čtvrtém patře bez výtahu.

Nový dům několikanásobně převyšuje původní bydlení co do kvality i rozměrů, i když zvenku tak prostorně nevypadá. Nachází se v malebné oblasti Ještědského hřebenu a nabízí krásný výhled přímo na Ještěd.

.: Strop i podlaha v podkroví, kde má své zázemí mladší dcera, jsou z borovicového dřeva.

Bonusem jsou dostupná tramvajová doprava, škola na dosah a také stadion, kde Slávka trénuje malé žáky v krasobruslení. Sama se tomuto sportu věnuje celý život stejně jako její maminka a dcery. Starší čtrnáctiletá je už juniorskou mistryní republiky.

Děti mají dostatek prostoru

Řadový dům kupovali Kopečtí už hotový, nemohli tedy měnit dispoziční řešení v průběhu výstavby. Ale s daným rozdělením místností je hostitelka spokojená, protože dům s dcerami využívá do posledního centimetru.

Řadový dům kupovali Kopečtí už hotový, nemohli tedy měnit dispoziční řešení v průběhu výstavby. Ale s daným rozdělením místností je hostitelka spokojená, protože dům s dcerami využívá do posledního centimetru.

Pochvaluje si bezvadné izolace. Trochu se obávala, že bude slyšet hluk od sousedů, ale dům je postaven z broušených cihel, které mají výborné izolační i protihlukové vlastnosti. Měli štěstí i na prostřední dům v řadě, který je chráněn ze všech čtyř stran. Jednak bezprostředními sousedy, ale také další řadovou výstavbou před i za domem.

.: Ložnice starší dcery propojená se schodištěm do podkroví je vyladěna v příjemných pastelových barvách.

V domě se nacházejí dvě oddělené funkční zóny. Obývací část v přízemí se sedačkou a televizním koutem je propojená s kuchyní a navazuje na malou zahrádku. V klidové zóně v prvním podlaží jsou situovány ložnice, koupelna a dětský pokoj, který obývá starší dcera. Z pokoje vedou schody do dalšího podlaží, kde má své nadstandardní zázemí pětiletá dcera. Dospělý syn zůstal v Chomutově, protože tam pracuje.

Vybavení interiéru dominuje jednoduchost

Jak z prostorového uspořádání, tak i ze zařízení interiéru vyzařuje cílená jednoduchost. Hostitelka ocenila velikost interiéru, který odpovídá nárokům tříčlenné rodiny. Propojit obývací část, jídelní kout a kuchyň do jednoho celku se jí podařilo tak šikovně, že od jídelního stolu není skoro vidět do kuchyně, přestože tvoří podstatnou část obytné zóny v přízemí.

.: Jednoduchá kuchyňská linka vyrobená z MDF desky s dýhou z přírodního dřeva má dostatečné úložné prostory.

Střízlivost se odráží i v pojetí kuchyňské linky, kterou Slávce pomohla sestavit majitelka místního kuchyňského studia. Zvolila levnější verzi s dýhou z přírodního dřeva, která ladí s dřevěnou podlahou v přízemí. Také z uspořádání kuchyně je zřejmé, že ji plánovaly zkušené ženy.

:. Obývací pokoj a jídelní stůl, který nezasahuje ani do kuchyně ani do koutu se sedačkou.

Je zajímavá nejen díky čistým liniím, ale je také praktická i z hlediska úložných prostor. Na dosah je jak pracovní plocha, tak mycí a varné centrum. Prostor je přitom dost velký a světlý. Je výhodně umístěn i vůči světovým stranám. Kuchyňské okno směřuje na východ, takže po ránu je tu dost světla. Odpoledne přichází do obytné části jihozápadní slunce z druhé strany velkým francouzským oknem, z něhož se dá vstoupit přímo na zahrádku.

Celek zvýraznily důležité detaily

Základ pohodlného a kvalitního bydlení samozřejmě vychází z dispozice, kterou majitelé nemohli ovlivnit. Ovšem i každý detail, který se podaří dotáhnout do konce, je důležitý. A tady už mohla Slávka uplatnit svůj vkus v plné míře. A nejen v již zmíněném návrhu kuchyně.

.: Schodiště v prvním podlaží zdobí medaile, které Slávka s dcerou získaly v krasobruslařských kláních.

Majitelé sice převzali hotovou hrubou stavbu, ale sami vybírali sanitární keramiku včetně obkladů a dlaždic do koupelny, WC a předsíně, podlahové krytiny a dveře. Dům také barevně doladili a zařizovali částečně novým i původním nábytkem. V přízemí dali přednost dřevěné podlaze, kdežto v ložnicích kobercům. V podkroví použili obklady i podlahu z borovicového dřeva, které vypadá útulně.

:. Koupelna je v prvním podlaží a vejde se do ní sprchový kout i hydromasážní vana.foto: Právo/Milan Malíček

Při výběru obkladů a dlažby vybrala hostitelka příjemné oranžovo žluté barvy, které rozměrnou koupelnu dobře proteplily. Koupelna je dost velká na to, aby se sem vešla hydromasážní vana i sprchový kout, na který Slávka nedá dopustit. V koupelně i v kuchyni se osvědčilo elektrické podlahové topení, i když centrálně se dům vytápí plynem. Zato obklady a podlaha na WC v přízemí jsou v modré barvě, která opticky místnost zvětšuje. Světlé barvy stěn v domě jen umocňují výsledný příjemný dojem.

:. Kombinace oranžovo žlutých obkladů, dlažeb i textilií koupelnu dostatečně prozářila.

Změny se dočkají zahrada i dětské pokoje

Hostitelka plánuje nepatrné úpravy zahrady, ale žádné záhony to nebudou. Spíš bude nutné pozemek oplotit a vymyslet nějaké příjemné posezení, aby si s dcerami užila volného prostoru.

Hostitelka plánuje nepatrné úpravy zahrady, ale žádné záhony to nebudou. Spíš bude nutné pozemek oplotit a vymyslet nějaké příjemné posezení, aby si s dcerami užila volného prostoru.

Ze zahrádky jsou všichni nadšeni, malá dcerka pak i ze spousty dětí v okolí. Pozemky ještě nejsou oplocené, tak tu zatím děti mají velkou probíhačku. A co by v domě naše hostitelka udělala jinak, kdyby mohla?

:. Dominantou obytného přízemí propojeného se zahrádkou je sedačka s televizním koutem.

Reklama

Související články

Interiér v kubistickém stylu si zamilujete

Kubismus, styl doby první republiky, si někteří z nás stále ještě jasně vybavují ze školy. Proč? Je to jedinečný styl, kterému je vlastní zcela osobité...

Nová kuchyňská linka levně a rychle

Máte doma starší kuchyňskou linku, která ještě dobře slouží, ale potřebovala by trochu vylepšit? Máme pro vás tip na kreativní renovaci za dostupnou cenu....

Modulový dům připomíná lego pro dospělé

Rychlost stavby, cenová dostupnost, možnost měnit vzhled domu a originalita. To jsou hlavní přednosti stavebního systému cubespace. Dům má navíc nízké náklady...

Výběr článků

Načítám