Hlavní obsah

Dům na jihoafrickém venkově nabízí majitelům luxus v poklidném prostředí

Novinky, Jana Nesvadbová

Mladá rodina z Jihoafrické republiky vyměnila život v Kapském Městě za poklidnější prostředí nedalekého Pearl Valley. Patrový dům si nechala zařídit místními architekty ze studia ARRCC, pro něž je typická práce s luxusními materiály, z nichž dokážou vykouzlit příjemné prostředí.

Foto: Adam Letch

Dům je uspořádán okolo centrálního dvora.

Článek

Uspořádání domu na jihoafrickém venkově mírně připomíná antické venkovské vily. I volba použitých materiálů a barevná paleta mohou právě tento druh architektury evokovat. Namísto nadbytečné zdobnosti architekti dosahují elegance prostřednictvím čistoty stylu, lehkosti, vzdušnosti a spousty světla.

Centrálním prvkem domu je nádvoří, okolo nějž jsou na třech stranách rozmístěny kuchyň, jídelní a obývací zóny. Na straně čtvrté je pak jezírko, jež je ovšem jedním z trojice vodních prvků, jejichž smysl je zřejmý.

Kromě toho, že voda je příjemná na pohled a hezky ozvláštňuje jakýkoli dům, do nějž je jako ozdobný prvek zakomponovaná, v tomto prostředí má pak i nezanedbatelnou ochlazující funkci.

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Tipy a trendy

Přirozeným protipólem živlu vody je oheň, který v domě reprezentuje dvojice krbů v obývacích zónách. Každý z nich je ovšem jiný, a proto kolem sebe šíří i trochu jinou náladu.

Zatímco krb na dřevo navozuje domáckou atmosféru, plynový krb s ráznou linií ohně funguje především jako dekorativní prvek a jeho okolí tak působí více formálně.

Foto: Adam Letch

Jednotlivé místnosti jsou ze všech stran maximálně otevřené, aby si rodina mohla plně vychutnávat svůj přechod z městského prostředí na venkov.

Foto: Adam Letch

Designéři volili nejenom pestrou škálu výrazných materiálů, ale také bohatší paletu barev. Žádná z nich ale není natolik výrazná, aby na sebe strhávala přespřílišnou pozornost.

Obývací zóna pak, aniž by si to návštěvník vůbec uvědomoval, volně přechází do exteriéru díky terase, na ní je příjemné lenošivé posezení kruhového tvaru a lehátka, na nichž se dá slunit.

Roh terasy pak lemuje bazén, který je řešený jako nekonečný. Je z něj hezký výhled na vzdálené pohoří na obzoru. Z menší, intimněji laděné obývací zóny se vychází na zahradu, kde je umístěno ohniště s elegantním kruhovým posezením okolo.

Po smrti matky se Jodie Fosterová rozhodla prodat jejich společný dům

Jak bydlí VIP

V samotném středu domu, kde se protínají veškeré cesty, je pak umístěno nejenom schodiště, ale také kuchyň a bar. V patře jsou umístěny především soukromé pokoje.

Velkou hlavní ložnici doplňuje šatna a koupelna, další tři pokoje se dělí o dvojici koupelen.

Anketa

Máte rádi hodně vodních prvků v domě a jeho okolí?
Ano, to je velmi pěkné.
81,5 %
Docela ano.
8,1 %
Je mi to celkem jedno.
4,2 %
Spíše ne.
2,9 %
Ne. To se mi nelíbí.
3,3 %
Celkem hlasovalo 1077 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám