Hlavní obsah

Dřevo, dřevo a zas dřevo. Město si nechalo postavit multifunkční budovu, o niž se rozdělí s nájemníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavou budovu s vykrajovanými okraji si nechalo navrhnout finské město Espoo (někdy rovněž psané Esbo), kterou hodlá využívat pro svou administrativu, ale zčásti v ním mají být i nájemní byty a komerční prostory. Hybridní objekt značných rozměrů bude postaven převážně ze dřeva. Návrh budovy je dílem dánského architektonického studia Cobe a finského Lundén.

Foto: Cobe a Lundén Architecture Company

Obecní dům bude mít typické vykrajované tvary

Článek

Druhé největší finské město Espoo vypsalo architektonickou soutěž na hybridní budovu, která bude mít hned několik funkcí. Jednak se do ní přesune část administrativy radnice, jednak v ní vzniknou nové byty a v neposlední řadě část bude využita i ke komerčním účelům.

Do představy zástupců města o tom, jak by taková hybridní, zčásti obecní budova s rozlohou 24 000 m2 měla vypadat, se nakonec nejlépe strefil tým složený ze dvou architektonických studií.

Jejich návrh na první pohled zaujme využitím dřeva, které má být dobře patrné a jako materiál rozpoznatelné jak na fasádách, tak v interiéru. Město tímto projektem tak získá hmatatelný doklad o tom, že jeho představitelům leží na srdci nejenom sociální a ekonomické zájmy obyvatel, ale rovněž že se chová zodpovědně a nepodceňuje ani ekologické aspekty výstavby.

Dům Espoo, jak jej architekti i město nazývají, je svým charakterem skutečnou stavbou pro obyvatele města a bez velké nadsázky se má stát dřevěným, ovšem velmi živě pulsujícím srdcem. Má se stát místem, kde se setkávají běžní občané s těmi, kteří mají pravomoc rozhodovat. „Půjde o nový druh administrativní budovy, postavený na podporu otevřenější a participativní společnosti. Díky konstrukci šetrné k životnímu prostředí poskytuje dobrý základ pro zdravý městský život v srdci Espoo,“ říká Eero Lundén, zakladatel Lundén Architecture Company.

Na jeho slova pak navazuje Dan Stubbergaard, zakladatel společnosti Cobe: „Dům Espoo bude postaven především ze dřeva; sloupy a trámy z masivního dřeva, desky z CLT a dřevem bude obložená i fasáda, čímž navazujeme na bohatou finskou tradici dřevěných staveb… Na rozdíl od historických, velkých a formálních městských radnic si představujeme lidský, společenský a haptický dům pro lidi a městský obývací pokoj pro budování komunity.“

Vnitřní uspořádání

Architekti navrhli přízemí jako otevřené a flexibilní rozšíření veřejných venkovních prostor. Veřejné prostory procházejí napříč budovou ve vertikálním směru, od země až po nejvyšší úroveň. Veřejný prostor podobný atriu mění svůj tvar a velikost na každém patře a poskytuje snadno přizpůsobitelná a tvarovatelná místa k setkávání. Atrium také přivádí denní světlo do centrální části budovy a slouží tak jako velkorysá světelná šachta. V nejvyšším patře se nachází veřejný víceúčelový sál a zimní zahrada, které poskytují ideální prostředí pro velké veřejné akce, jejichž účastníkům se navíc nabídnou i nádherné výhledy na město a okolní krajinu.

Díky svému výraznému a snadno rozlišitelnému tvaru s vykrajovanými horními hranami se budova stane i přirozeným orientačním bodem.

Anketa

Líbí se vám tato budova?
Ano, vypadá hezky.
87,5 %
Nemám na ni nějak vyhraněný názor.
6,8 %
Ne, nelíbí.
5,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 88 čtenářů.

Příbytek na stromě připomíná vznášející se UFO, zároveň nabízí neuvěřitelnou romantiku

Tipy a trendy

Dům složený ze tří čtverců je ztělesněním romantických představ o severském bydlení

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Ve Finsku vyrostla knihovna budoucnosti

Své největší a nejnovější knihovny se v minulém týdnu, u příležitosti oslav stého výročí samostatnosti země, dočkalo Finsko. Obrovská budova vyrostla v centru...

Výběr článků

Načítám