Hlavní obsah

Dopřejte trávníku, aby se před zimou ještě nadechl

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít na svém pozemku ukázkový trávník je snem mnoha zahrádkářů. Takový zelený koberec ale vyžaduje naši péči včetně načasovaných zásahů, které nám dopomohou přiblížit se ideálu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aby byl trávník zdravý, právě v těchto dnech se potřebuje nadýchnout – pomůžeme mu vertikutací.

Článek

Právě teď, v době babího léta, máme druhou šanci (ta první je na jaře, v dubnu až květnu) provést provzdušnění, tzv. vertikutaci trávníku. Proč?

Zjednodušeně řečeno: trávník se nadechne, protože ho zbavíme travní plsti. To je nepropustná vrstva vzniklá ze zbytků pokosené trávy, plevele a mechu. Tato vrstva, třeba i několik centimetrů silná, zabraňuje pronikání vody a živin do půdy až ke kořenovému systému.

Vertikutací (provzdušněním) tak podpoříme nejen růst kořenového systému trávníku a preventivně snížíme riziko vzniku houbových chorob trávníku. Zvýšíme zároveň rychlost průsaku vody a živin do vegetační vrstvy a pomůžeme přivést světlo do trávníku.

Co obnáší vertikutace

Jde o vertikální řez trávníkového drnu. Provádí se buď speciálními vertikutačními hráběmi, nebo na větších plochách stroji – vertikutátory. Nože se zařezávají do hloubky 1–5 mm (maximálně však 3 mm!) kořenové sféry a prořezávají vrchní vegetační vrstvičku.

  • Provádí se za sucha, na trávníku posečeném na výšku 3–4 cm.
  • Vyhrabané zbytky hmoty můžeme použít do kompostu.
  • Po vertikutaci je dobré přihnojit trávník nejlépe plným kombinovaným hnojivem.

Stroje pro vertikutaci

K dostání jsou buď elektrické nebo motorové vertikutátory, na malých plochách využijeme vertikutační hrábě.

Vertikutátory mají ostré nože a nastavitelnou hloubku záběru. K většině vertikutátorů lze jako příslušenství dokoupit sběrný koš, který pohodlně sebere vyhrabanou plsť. Některé menší elektrické vertikutátory mají místo nožů pouze drábky. Stroje s noži mají větší účinnost, životnost a zároveň i výkon.

Reklama

Související témata:

Související články

Náhradníci za trávník

V mnoha případech zahradní tvorby nastává situace, ve které by bylo použití trávníku sice hezké, ale svým způsobem nevýhodné až komplikované.

Výběr článků

Načítám