Hlavní obsah

Domy z odpadků nabízejí nevšední i ekologické bydlení

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada architektů a interiérových designérů upozorňuje na problémy spojené s nevyužitelností odpadu. Domy z odpadků staví Michaela Reynolds z Nového Mexika i umělkyně Ha Schultzová. Její neobvyklá stavba celá z odpadků nedávno vznikla v Římě poblíž hradu St. Angels. Projekt si vzal za cíl alespoň jednou za rok zbavit evropské pláže odpadků. Odpadového materiálu užívá i sochař Tomáš Kůs pro své zahradní plastiky.

Článek

Schultzové hotel "Corona Save the Beach" byl v Římě jen dočasnou stavbou na několik dní. Jeho účelem totiž nebylo skutečně sloužit návštěvníkům, ale upozornit na problematiku životního prostředí. Zajímavá stavba stojí za pozornost.

Ekologická organizace Save The Beach našla způsob, jakým protestovat proti znečištění pláží. Její členové postavili hotel z odpadků, které nalezli na pláži. Stavba vznikla z dvanácti tun odpadků z 24 evropských pláží za pomoci tří inženýrů a tří jeřábů.

První návštěvníky přivítali v hotelu na Světový den životního prostředí, který připadá na 5. června. Svátek byl ustanoven valným shromážděním ve Stockholmu na Konferenci OSN o životním prostředí, která znamenala mezník v přístupu k životnímu prostředí ve světovém měřítku.

U hotelu návštěvníky přivítala cedule, s varováním, že pokud bude naše společnost produkovat stále tolik odpadků, bude tento hotel realistickou vizí architektury budoucnosti.

Hotel byl navržen jako dvoupodlažní stavba s pěti místnostmi, ve kterých našly své nové uplatnění staré hračky, zrezivělé kryty, rozbité hudební nástroje, lepenkové krabice, roztrhané kalhoty, rozdrcené plechovky i staré pneumatiky. Mezi stavební a interiérové prvky, které nebyly nalezeny na pláži, patří nosníky a parkety. Návštěvníci nemohou využívat tekoucí vody, k dispozici jim jsou jen tři chemické toalety.

Performance s odpadovým materiálem

Autorkou podoby stavby je designérka Ha Schultzová. Studovala na düsseldorfské Akademii umění, jež se zaměřuje na akční tvorbu. Umělkyně už roku 1969 zaujala se svou instalací odpadu vznikajícího v naší společnosti. V roce 2001 vytvořila v Berlíně stavbu z milostných dopisů.

"Filozofií vzniku tohoto hotelu je odhalit poškození, která způsobují odpadky v moři a na pobřeží. Žijeme v éře odpadkového koše. Opravdu chceme, aby náš svět vypadal takto?" ptá se Schultzová, která od roku 1968 žije a pracuje střídavě v Mnichově, Kolíně nad Rýnem, New Yorku a v Berlíně.

Foto: Profimedia.cz

Hotel má klasickou sedlohou střechu. Jeho fasáda je pokryta odpadky sesbíranými po plážích.

Dům z pneumatik i plechovek od piva

Architekturou vzniklou z odpadu se proslavil i Američan Michael Reynolds, který z něj už desítky let staví velmi levné domy. Využívá staré pneumatiky, desky z plastu, plechovky od piva a stejně jako Ha Schultzová i skleněné láhve.

Na rozdíl od staveb umělkyně Ha Schultzové, budovy Michaela Reynoldse stojí a slouží svým obyvatelům. "Představte si dům, který si sám topí, sám se zásobuje vodou, sám si pěstuje vlastní plodiny. Představte si, že k jeho výstavbě není potřeba drahá technologie, že recykluje svůj odpad, že má vlastní energetický zdroj," inspiruje Reynolds.

"Teď si představte, že se takový dům dá postavit kdekoliv a kýmkoliv, navíc z věcí, které společnost považuje za odpad," dodává architekt.

Zahradní sochy Tomáše Kůse ze starého železa

Odpadu využívá i umělec Tomáš Kůs, jeho sochy vznikají ze starého železa svařováním a montáží. Převážná většina z nich slouží jako zahradní plastiky pro venkovní užití. Šrot umělec získává od svých známých a dává mu nový život. Vznikají z něj mýtické zvířecí postavy.

Využítí odpadových materiálů se stává jedním z trendů moderní architektury i sochařství. Velké množství starých předmětů lze totiž díky tvůrčí schopnosti přeměnit v působivé prostředí, které se stává mementem dnešní civilizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám