Hlavní obsah

Domov v kostele má zvláštní atmosféru, podtrhují ji staré hroby v zahradě

Novinky, nes

Bydlení v kostele vypadá na první pohled romanticky. Duchovní atmosféra se z těchto staveb jen tak nevytratí, ani když majitelé nechají upravit interiér. Potíž ovšem může nastat, když se člověk pak snaží takový nezvyklý příbytek dál prodat. Tím spíš, pokud společně s kostelem prodává zahradu, na níž doposud stojí několik hrobů.

Foto: Profimedia.cz

Kostel s osmibokou věží změnil sice svůj účel, nikoli však svůj vzhled.

Článek

Jeden takto odsvěcený gotický kostel obývá rodina majitelů ve vesnici Cold Hanworth v britském hrabství Lincolnshire. Jako většina staveb z té doby, i on je zapsán na Statutárním seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického zájmu druhého stupně, čili majitelé měli jen omezené možnosti při úpravě pro každodenní bydlení. Jeho vnější podoba musela například zůstat prakticky nezměněna.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní prostor slouží jako obývací pokoj, kde nechybí tradiční krb.

Foto: Profimedia.cz

Vnitřní prostor kostela je rozdělen na dvě podlaží.

V interiéru pak přibylo patro rozdělující jeho hlavní loď do dvou podlaží. Většina přízemí slouží jako velký obývací pokoj, na nějž za krbem navazuje kuchyň.

V horním patře, v podkroví, je hlavní ložnice s vlastní koupelnou plus dvojice pokojů dělící se o další koupelnu.

Foto: Profimedia.cz

Obvzláště kuchyň má velice specifický charakter.

Foto: Profimedia.cz

V interiéru je nově překvapivě bohatě využita červená barva.

Ačkoli je kostel moderně zařízen, jeho původní, sakrální účel je patrný na každém kroku. Obzvláště výrazný je například v kuchyni, jež se nachází v místě bývalého presbytáře. Pod barevnými vitrážovými okny je umístěna pracovní plocha z černého, bíle žilkovaného kamene, na niž ze zdi shlížejí bílé sošky andělů. Rovněž tak široký sporák v černém lesku je ve výklenku, nad nímž se klene lomený oblouk.

Foto: Profimedia.cz

Dětský pokoj patří k nejcivilněji zařízeným místnostem.

Foto: Profimedia.cz

Se stejnou věrností zůstalo zachováno maximum z původní výzdoby také v horním patře. Vyřezávané trámy, vitrážová okna a další prvky nechybějí dokonce ani v koupelnách.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ložnice v domě

Foto: Profimedia.cz

Vstup na pozemek vede skrz bránu, pod jejímž zastřešením se při nepřízni počasí odkládaly rakve s nebožtíky při pohřbech, aby tam vyčkaly, než dorazí kněz. Některé z hrobů jsou vidět hned za plotem.

V bíle vymalovaném interiéru zaujme na první pohled bohaté využití červené barvy, která jej příjemně oživuje a protepluje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Zároveň je tato barva přirozeným doplňkem k obnaženým cihlám, které tu i onde lemují některé architektonické detaily, jako jsou oblouky na stropě, nebo okna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám