Hlavní obsah

Domeček pro děti je noční můrou pro rodiče v okolí

Novinky, Jana Nesvadbová

Zahradní domeček na hraní pro své i okolní děti se rozhodli postavit obyvatelé družstevního domu v okrese Praha-západ. Na jeho vzniku se podíleli nejenom tatínkové a maminky, ale i jejich ratolesti. Hotovému dílku se ovšem jiní rodiče doprovázení svými potomky někdy musejí vyhýbat obloukem.

Foto: Archiv čtenáře

Obyvatelé družstevního domu koupili a upravili stavebnici zahradního domku pro své děti.

Článek

K napsání e-mailu do redakce inspiroval našeho čtenáře Petra nedávno uveřejněný článek o zahradním domku ve stylu Harryho Pottera, který pro svou vnučku nechali postavit prarodiče z Kanady. Právě venkovní dětský domek na hraní postavil  společně se sousedy u svého domu.

„Stavba měla i negativní dopady, to musíme přiznat. Pro některé rodiče tím vyvstala starost (či je to přímo jejich noční můra), jak děti bez pláče z domečku dostat. Když někam spěchají a děti se z domečku nechtějí hnout, je to vážný problém. Někteří tak musí náš dům obcházet velkým obloukem, což jim nezávidíme,“ píše s jemnou nadsázkou pan Petr o rodičovském počinu.

Stavebnice pro dospělé

„Již nějakou dobu jsme uvažovali, jak udělat něco pro děti před domem, kde je nevelká svažitá plocha. Loni v létě se nám podařilo koupit zajímavou stavebnici převážně dřevěného malého domečku (nechtěli jsme celoplastový, i když by byl asi levnější). Stál necelých deset tisíc a platili jsme ho ze společných peněz,“ píše Petr.

Foto: Archiv čtenáře

Zahradní domek pro děti dorazil obyvatelům domu v krabici v rozloženém stavu.

Foto: Archiv čtenáře

Domek těsně přes smontováním. Tatínkové vymysleli a vytvořili sokl a jeho ukotvení na nožky.

Domeček přišel v krabici a bylo třeba jej ještě natřít, sestavit a také vymyslet, jak jej usadit na trávníku před domem. Výrobce předpokládal umístění na vodorovný povrch a dodával jej proto bez podlahy.

Dodaný domeček byl také hodně nízký, takže by si v něm mohly hrát opravdu jen nejmenší děti. Rodiče si ovšem představovali, že si v něm užijí zábavu i ratolesti o něco starší, šesti- až devítileté. Tatínkové proto začali přemýšlet nad tím, jak jej zvýšit.

„Několik rodin z našeho domu, které mají malé děti, se pak podílelo na přípravách i stavbě. Při přípravách bylo potřeba všechny díly před montáží i několikrát natřít. S tím pomáhaly děti a maminky, použili jsme na to zbytky barev a laků. Také jsme v rámci příprav vymýšleli konstrukci a uchycení podlahy a soklu na zatloukací patky, aby to nebyla pevná stavba s nutností mít povolení ze stavebního úřadu, a připravovali jsme na to materiál (to bylo hlavně na tatíncích). Použili jsme zbytky modřínových fošen, které jsme měli ve sklepě již mnoho let a jeden z tatínků je nechal vhodně nařezat a ohoblovat na pěkná prkna,“ popisuje proces přípravy stavby čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Výšku domku bylo třeba zvýšit, aby si v něm mohly hrát i šesti až devítileté děti.

Foto: Archiv čtenáře

V domečku nechybí žádné důležité vybavení, rodiny dodaly i potřebné nádobí, aby bylo v čem vařit.

Po zhruba týdnu natírání a dalších příprav se tatínkové sešli a během pár dní domeček smontovali. Od té doby dělá radost nejenom dětem z domu, ale také z okolí.

Rodiče jej samozřejmě zařídili tak, jak se na správný domeček sluší – má servírovací okénko, vařič i dřez, po rodinách se nasbíralo i nějaké to nádobí s příbory, které rozhodně nesmělo chybět. Společně s pískovištěm a trávníkem před domem tak malí kuchaři mají nyní vše, co k výrobě svých nevšedních pokrmů mohou potřebovat.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Dokázali byste se se sousedy také domluvit a něco vytvořit společně?
Ano, běžně děláme věci společně.
11,9 %
Nic jsme spolu nevytvářeli, ale nebyl by to problém.
16,8 %
Nevím, moc se neznáme.
8,4 %
Nejsem si moc jistý/á.
8,8 %
S našimi sousedy? To sotva!
49,2 %
Nemáme sousedy.
4,9 %
Celkem hlasovalo 18146 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám