Hlavní obsah

Dobrovolníci z celé země se sjeli, aby kolegovi přestavěli dům na bezbariérový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dojemný příběh se v minulých dnech odehrál v anglickém městě Solihull. Skupina dobrovolníků z oblasti stavebnictví se tam sjela, aby během pouhých devíti dnů proměnila přízemí domu osmapadesátiletého Roba Lamba v bezbariérový domov. Muž loni na podzim utrpěl vážné poranění míchy, které jej paralyzovalo. Po operaci a rehabilitacích byl přesvědčený, že bude muset do pečovatelského domu. Díky charitativní organizaci se ale mohl vrátit domů ke svým čtyřem synům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stavební dělníci zrekonstruovali vozíčkáři domov do bezbariérové podobyVideo: AP

 
Článek

Vše začalo loni v říjnu, když se Rob kvůli nízkému tlaku náhle doma v ložnici zhroutil a padl tak nešťastně, že si vážným způsobem poranil míchu. Podstoupil operaci, rehabilitace, ale zůstal paralyzovaný od pasu dolů. Vyhlídky na normální život se mu rozplynuly.

Dokonce se neměl pořádně ani kam vrátit, protože dům, kde bydlel se svými čtyřmi syny, by byl bez zásadních stavebních úprav pro člověka v jeho stavu neobyvatelný.

Jak se ale říká, Rob měl štěstí v neštěstí. Tím, že pracuje jako geodet kvantity, dozvěděli se o jeho bezvýchodné situaci kolegové z oboru, kteří jsou sdružení v charitativní organizaci Band of Builders. Dobrovolně pomáhají lidem ze stavebního průmyslu v podobných tíživých situacích, a to nikoli slovně, ale činy.

Do Solihullu se jich nakonec sjelo na šest desítek. Během pouhých devíti dnů přestavěli a přeorganizovali přízemí Robova domu tak, aby bylo bezbariérové. Vytvořili mu zde ložnici s navazující koupelnou a se vším potřebným vybavením pro vozíčkáře. Má zde nově i pohodlně přístupnou kuchyň, kde má vše uspořádané tak, aby to bylo hned po ruce.

Šikovná maminka proměnila sklep ve výtvarný ateliér pro své dvě dcery

Tipy a trendy

Jak vypočítává web BirminghamLive, při úpravách nešlo jen o přenesení ložnice z patra do přízemí a odstranění výškových bariér, řemeslníci instalovali v přízemí rovněž klimatizaci, ale také podlahové topení, protože Robův organismus má vzhledem k postižení potíže udržovat si stálou teplotu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Díky charitativní organizaci svých kolegů tak nemusí do žádného pečovatelského zařízení, ale může dál bydlet ve svém domě se svými čtyřmi syny, kde má vše, co bude k novém životu potřebovat – pohodlí, bezpečí a vše v dosahu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám