Hlavní obsah

Do čeho zasadit sezónní rostliny

Právo, Gisela Růžičková

Jaro je čas, kdy zkrášlujeme terasy, balkóny, okna, ale i další místa v zahradě rostlinami v nádobách. Jde jen o to vybrat vhodnou nádobu, naplnit ji správnou zeminou a zasadit do ní bohatě kvetoucí rostliny.

Foto: VERREUM

Kolekce květináčů ze stříbřeného foukaného skla Drops (od 5300 Kč) na kaktusy. Každý kus je unikátní svým tvarem, přesto je lze kombinovat. Mají tvar kapek a otvory až pro tři kaktusy podle velikosti.

Článek

Výhodou květináčů a truhlíků je, že si můžeme pořídit květiny, i když žádnou zahradu nemáme. Navíc sezónní rostliny v nádobách mnoho půdy nepotřebují, a přesto mohou oživit naše okolí.

Foto: KASPER

Květináče mají povrch pláště z nerezavějící kartáčované oceli, která umožňuje jejich využití v interiéru i exteriéru. Květináče a obaly dokonale čelí extrémním teplotám i vodě.

Na rozdíl od záhonu rostliny v květníku lépe vyniknou a dají se pěstovat nezávisle na kvalitě půdy.

Volba nádoby

Při výběru zvažujeme umístění nádoby, ale také účel – zda má oživit místo svým tvarem nebo květinami. Tvar nádoby i materiál mají odpovídat stylu domu. Zatímco starší dům doplníme nádobami z pálené hlíny, dřeva nebo kamene, jednoduché tvary nádob podtrhnou spíš vzhled moderního domu.

Foto: JYSK

Květináč Blommor (749 Kč), šířka/délka/výška: 30/30/50 cm, materiál – galvanizovaná ocel a polyratan, okrová barva.

U závěsného květníku je důležitá jeho velikost.

Pěstujeme-li strom nebo keř, zaměříme se na větší nádobu.

Foto: KVETINACE-SHOP.CZ

Květináč Deluxe 120, moderní design ve zlaté barvě, v antickém vzoru. Trychtýřovitý tvar, výška 120 cm, průměr 50 cm, šířka okraje 3,25 cm.

O květináči ale rozhodne i zálivka. Praktické jsou samozavlažovací květináče. Nádoba musí být stabilní.

Foto: JYSK

Květináč Dalripa (349 Kč), průměr 31 cm, výška 38,5 cm, Materiál – vrbové proutí, šedá barva.

Těžké nádoby nepatří na balkón, ale do zahrady nebo na terasu.

Kde rozkvetlé nádoby vyniknou

Vstup do domu podpoříme umístěním jedné nebo dvou nádob s rostlinami. Jejich výběru věnujeme větší pozornost.

Dominantu v zahradě vytvoří jedna větší nádoba nebo skupina několika menších.

Foto: KIKA

Přírodní květináče ze série Fiberstone (149 Kč) jsou dostupné v mnoha tvarech, velikostech a ve dvou základních povrchových úpravách.

Terasa je ideálním místem, které oživí kbelíkové rostliny. Také zde lépe vyniknou skupiny menších nádob než větší rozestavěné květináče.

Cesty a schodiště s osázenými květináči určitě zaujmou, jen dáme pozor, aby nádoby nebránily bezpečnému pohybu.

Foto: KVETINACE-SHOP.CZ

Moderní květináč Cube-40 (3290 Kč) červený ve vysokém lesku. Hmotnost jen 6,1 kg usnadní manipulaci s květináčem i rostlinou. Kompozitní materiál je lehký a pevný.

Balkóny a okenní římsy osadíme truhlíky s jedním nebo více druhy květin.

Zdi jsou jako stvořené pro zavěšení květináčů, truhlíků i košíků. Podmínkou je slunné stanoviště.

Foto: KASPER

Nová kolekce lakovaných obalů na květináče přináší ostré tvary, výrazné barvy a nadčasovou lehkost hliníku, čímž jsou květníky i přes svou velikost velmi snadno přenosné. Kromě interiéru se hodí i do zimních zahrad.

Zvažujeme vhodný materiál

Pálená hlína – terakota patří k nejstarším a nejoblíbenějším. Vypadá dobře, lety vytvoří patinu, ale je křehká a pádem se lehce rozbije. Kvůli odpařování vody vyžaduje častější zálivku, není mrazuvzdorná. Dřevo je praktický materiál, dobře izoluje. Nádoby z měkkého dřeva impregnujeme netoxickým přípravkem. Také vruty mají být odolné vůči korozi.

Hliník se používá při výrobě ozdobných a jednoduchých krytů na květináče bez nebo s povrchovou úpravou.

Foto: JYSK

Závěsný květináč na balkon Eng (99 Kč), šířka, délka, výška: 17, 12, 16 cm, z galvanizované oceli, zinková barva.

Plastové nádoby jsou levné, lehké a mají rozmanité tvary, rozměry i barvy. Nádoby jsou stálobarevné, nepraskají a některé mají i tepelnou ochranu.

Přírodní kámen patří také k tradičním materiálům, je drahý, ale působivý. Pro pěstování skalniček se používají staré kamenné žlaby. Kamenné nádoby vyžadují dostatečnou drenážní vrstvu.

Foto: IKEA

Papaja, květináč, ve žluté a zelené barvě (39 Kč) má lakovaný vnitřek; chrání před pronikáním vlhkosti, rozměr 12 cm.

Laminát je ve srovnání s kamennými materiály o dost lehčí, ale neizoluje a při nárazu praská. Truhlíky i květináče mají jednoduchý tvar a hladký povrch. Kvůli zatížení dáváme do nádob štěrk.

Umělý kámen je proti přírodnímu levnější a nabízí větší množství tvarů. Je to směs betonu a drceného kamene, z níž se vyrábějí květináče, mísy i žlaby.

Beton je levný, i když ne moc atraktivní. V moderní architektuře vyniknou jednoduché tvary nádob. Silné stěny dobře tepelně izolují.

Glazovaná kamenina s nápadně dekorativním povrchem je vhodná pro jednoduché rostliny.

Foto: KVETINACE-SHOP.CZ

Luxusní květináč moderního designu Tower-80 (3690 Kč) ve stříbrném odstínu s vysokým leskem je vyroben z hliníkolaminátu, moderního kompozitního materiálu se skvělými vlastnostmi jako je vysoká odolnost, pevnost a lehkost.

Nerez a ocelový pozinkovaný plech představují unikátní spojení funkčnosti a vysoce estetického vzhledu. I při své nízké hmotnosti květináče působí elegantně a robustně.

Sklolaminát se vyrábí ze speciálního plastu vyztuženého skleněnými vlákny, která ho zpevní a zvýší odolnost.

Polyratan je moderní alternativa k přírodnímu ratanu, velice kvalitní a odolný.

Foto: JYSK

Dřevěný květináč Bola (69,50 Kč). šířka/délka/výška: 10/10/13 cm.

Zinek s úpletem z pravých listů banánovníku či vodního hyacintu, květináče jsou dostupné v několika velikostech.

Správný substrát musí:

  • vyhovovat nejen pevnému zakotvení kořenů, ale také poskytovat dostatečnou vláhu stejně tak jako odvádět přebytečnou vodu
  • obsahovat dostatek živin, proto se do nádob nehodí běžná zemina ze zahrady
  • tvořit čtyři díly hlinité zeminy, dva díly rašeliny a jeden díl ostrého písku. V případě, že nemáme zahradu, obstaráme si kvalitní zeminu pro konkrétní rostliny

Terraflor tvoří směs kvalitního plastu a vyztužujících skleněných vláken, která dodávají květináčům na odolnosti i při zachování jejich lehkosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám