Hlavní obsah

Designovou perlou domu s velkými štíty je průhledové okno z chodby do garáže

Novinky, nes

Dvě části s výraznými štíty a úzkými sedlovými střechami má dům v Borówieci nedaleko polské Poznaně. Jak jeho autoři, architekti ze studia mode:lina, říkají, je jejich návrh ve skutečnosti jen moderní interpretací místního tradičního stavebního stylu. K domu přiléhá garáž, jíž ponechali autoři tvar asymetrického kvádru. Dům na první pohled upoutá svým zajímavým vzhledem, návštěvník pak ocení i útulný a příjemně proteplený interiér.

Foto: Marcin Ratajczak

Architekti osvěžili vzhled fasády plechovými prvky.

Článek

V exteriéru domu se střídají prosté materiály - cihly, beton a plech v granitové barvě. Architekti si pohráli i s prostorem před domem, kde použili dva druhy kamene na dlažbu. Opět šedý a bílý.

Foto: Marcin Ratajczak

Na fasádě se doplňuje omítka, beton a cihly. Jejich bervám odpovídá i barva kamene použitého na dláždění před domem.

Foto: Marcin Ratajczak

Fasáda domu směřující do zahrady je výrazná a má dvě dominanty v podobě ostrých štítů.

Foto: Marcin Ratajczak

Architekti nápaditým způsobem využili přesahu střechy, prodloužili jej a z něj vytvořili balkón.

Zatímco fasáda směřující do ulice je otevřena pouze dvěma okny, aby obyvatelé nebyli rušeni hlukem, fasáda směřující do zahrady je otevřená téměř celá.

Foto: Marcin Ratajczak

Nádherným nápadem je prosklení části zdi oddělující vstupní halu od garáže. Tam parkující červený caterham potěší oko každého milovníka automobilů.

Foto: Marcin Ratajczak

Červená barva vozu hezky kontrastuje s pohledovým betonem na stěně.

Vlastní tvar domu, jak vysvětlují architekti, byl dán způsobem jeho užívání. Členové domácnosti, tj. rodiče a dvě děti, mají každý svůj vlastní prostor, aby mohli v případě touhy vést na sobě nezávislý život.

Díky rozdělení na úrovni prvního patra si tak mohou rodiče užívat klidu a ticha, zatímco jejich potomstvo se věnuje poněkud „živějším“ zábavám.

Foto: Marcin Ratajczak

Velké množství nábytku je vyrobeno z masivního, minimálně opracovaného dřeva. jeho příejmně surový vzhled je hezkou odpovědí na spoustě míst přiznaný beton.

Foto: Marcin Ratajczak

Kuchyň je protažena do zahrady. S ostatními místnostmi přízemí má kontakt díky proskleným stěnám.

Foto: Marcin Ratajczak

Interiér kuchyně je laděn do bílé barvy, pracovního plocha centrálního ostrova je betonová, zajímavým nápadem jsou industriálně laděná svítidla nad ním.

Přízemí slouží jako společné území pro celou rodinu. Zde je uložena kuchyně, která je protažena až do exteriéru, a obývák s mezaninem využitým jako knihovna. Mezanin spočívá na černě natřených, v interiéru přiznaných traverzách.

Foto: Marcin Ratajczak

Prostorný obývací pokoj je v zadní části snížen o mezanin spočívající na černě natřených traverzách.

Foto: Marcin Ratajczak

Trámy využití pro konstrukci knihovny architekti zachránili z jednoho starého domu z nedaleké Poznaně.

Foto: Marcin Ratajczak

Výška obývacího pokoje zasahuje přes dvě podlaží i přes podkroví.

Jednotlivé zóny v přízemí jsou propojeny především díky velkorysému prosklení stěn. Z kuchyně je tak vidět do obýváku, byť je mezi nimi ještě kus zahrady s jezírkem.

Obývací pokoj pak nabízí spoustu volného prostoru díky dvojnásobné výšce stropu. Přes ni se táhne i okno této místnosti. Pozornost upoutá i samotná knihovna, jejíž kostru tvoří trámy zachráněné z jednoho starého domu v Poznani.

Foto: Marcin Ratajczak

Hrubě opracované dřevo, rustikální i industriální prvky - to vše tvoří zajímavou a funkční směs, na níž je vystavěn design interiéru.

Vyloženým bonbónkem pro oko každé návštěvy je nepochybně velkoformátové okno ve vstupní hale, které nabízí průhled do garáže. Tam je ustájen nádherný červený vůz značky Caterham. Okno je zasazeno do stěny z přiznaného betonu, která působí jako velice nenápadné pozadí, takže automobil může dobře vyniknout.

Architekti navíc projevili příjemnou dávku hravosti, když sytě červenou barvu auta zopakovali na několika designových prvcích v domácnosti a dokonce i na zahradě (povšimněte si dřevěných chodníčků a schodů).

Foto: Marcin Ratajczak
Foto: Marcin Ratajczak

Koupelna je umístěna do úzkého dlouhého prostoru.

Tak, jako se beton doplňoval s dalšími materiály v exteriéru, využili jej architekti ve velké míře také uvnitř domu. Je ponechán přiznaný nejenom v hale, ale jsou z něj vytvořeny i některé další prvky, jako například stupně schodů, nebo pracovní deska v kuchyni.

Jeho šeď a jistou syrovost „uhlazuje“ čistě bílá výmalba a především pak protepluje spousta dřevěných prvků, ať již architektonických, anebo ty, jež jsou součástí mobiliáře.

Foto: Marcin Ratajczak

Zajímavým nápadem je vytvoření nebes nad dětskými postýlkami ve tvaru štítů, které návštěvníka zaujmou nejprve venku na fasádě.

Foto: Marcin Ratajczak
Foto: Marcin Ratajczak

Netradičně řešená nebesa vytvářejí příjemné soukromí nad každou postelí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám