Hlavní obsah

Designově povedené hasicí přístroje už krásu moderních interiérů neruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasicí přístroje byly donedávna nutným zlem a zároveň někdy až v jistém smyslu estetickým šrámem na tváři interiéru. Kvůli bezpečnosti a platné legislativě je dost dobře nebylo možné v interiérech nemít, ale málokdy do nich nějak rozumně zapadly. To se ale začíná měnit. Máme pro vás tipy na přístroje, které udělají parádu i zvýší bezpečnost.

Foto: Amplla, Jalo Helsinki (Tiia Tamminen)

Hasicí přístroj dnes může být i vkusným designovým prvkem. Třeba ten od studia Jalo Helsinki nebo od Amplly.

Článek

Společnost Amplla, zabývající se inovacemi a průmyslovým designem, letos dostala ocenění Výrobce roku v klání Czech Grand Design za hasicí přístroje Hussechuck a Shield. Jde o designově povedené kousky, které do interiérů bez problémů zapadnou.

Hasicí přístroje jsou vyrobeny pro luxusní komerční prostory, korporátní budovy, rodinné domy, hotely nebo veřejná prostranství, ve kterých majitel, architekt či interiérový designér touží zachovat půvaby interiéru, aniž by hasicí přístroj musel skrývat.

Jde o kousky, které na tuzemském trhu léta chyběly. Na kontě mají ocenění iF Design Award 2022 Gold. Stejně tak byly přístroje oceněny cenou Red Dot Design Award, BIG SEE Award, chicagským The Good Design i českou cenou Zlatý plamen.

Sedm českých produktů získalo za svůj design prestižní ocenění Red Dot

Tipy a trendy

Zdařilé hasicí přístroje zafungují i jako dekorace

Původcem myšlenky byl Přemysl Kokeš, který se nechtěl spokojit se vzhledem a nedostatečností standardních přístrojů.

„Sama jako architektka jsem v každém svém projektu uzavírala červené lahve do různých skříní a kabinetů tak, aby nenarušovaly kompozičně promyšlené interiéry. A pokud se rozhlédnete po nových realizacích i do rodinných domů, je to v podstatě pravidlo. Všichni láhev spíše skrývají nebo odsunují někam do garáží,“ říká spoluautorka Zuzana Ambrožová.

„Tak jsme se s Přemyslem Kokešem a ještě s Davidem Rosinaiem pustili do práce, začali studovat všechny možné evakuační scénáře a chování při požáru. Pokusili jsme se zcela změnit vnímání hasicích přístrojů, od nechtěných, nejlevnějších a také nejošklivějších prvků interiéru v dokonale propracovaný a inovativní průmyslový design,“ uvedla.

Designově hodně povedené jsou i hasicí přístroje švédské značky Nordic Flame. Produkty jsou vyrobeny tak, aby byly vystaveny, a proto jsou podle autorů dostupnější v případě nouze. Namísto tradiční červené barvy jsou tyto přístroje nabízeny v matné černé a lesklé bílé a také v leštěné nerezové oceli. Detaily z hliníku, mosazi a pravé kůže dodávají výrobkům punc luxusu.

„Požární bezpečnostní výrobek potřebuje každý. Proč tedy nezvolit takový, který vypadá krásně,“ říká Pierre Maielli ze švédské společnosti.

Zaujme i příruční designový hasicí přístroj od značky Jalo Helsinki s názvem Oiva určený speciálně do kuchyně. Jde o hasicí přístroj s krytem ve tvaru kachní hlavy, který je stále při ruce a je rychle dostupný v případě nouze, kdy se počítají pouhé sekundy.

Přístroj se snadno používá díky intuitivnímu a snadnému řešení rozprašovací trysky. Jde o výrobek, který je určen zejména k hašení kuchyňských olejů.

Hasicí přístroje se dají dnes pořídit v mnoha designových provedeních. Na jednu stranu je jasně červená, klasická barva přístrojů, dobře viditelná. Designově zdařilé kousky jsou ale zase v interiéru obvykle vystaveny na viditelnějších místech, což je rozhodně žádoucí.

Anketa

Máte doma hasicí přístroj?
Ano, máme.
60,2 %
Chystáme se ho pořídit.
5,1 %
Mívali jsme, ale už jej nemáme.
2,5 %
Ne, nemáme.
32,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 435 čtenářů.

Hasicí přístroj není zbytečnost

Bydlení

Může se vám hodit na Zboží.cz: Hasicí přístroje

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám