Hlavní obsah

Designové obklady stěn umějí být i praktické

Současné obložení stěny rozhodně nekončí klasickými keramickými obklady nebo dřevěnými palubkami! Moderní materiály dokážou interiérovým stěnám nabídnout elegantní design a také praktičnost. Přinášíme pár zajímavých tipů.

Foto: Hornbach

Tyto nádherné dřevěné obkladové kameny Ultrawood Teak Firenze přinesou do zařízení vašeho interiéru mimořádně hřejivý nádech. Cena 179 Kč/kus, při nákupu 50 kusů 159 Kč/kus

Článek

Stěny s nanočásticemi

Téměř nadpozemsky hebké a hluboce matné bez jediné šmouhy i škrábance – i takové mohou být interiérové stěny. Umožňují jim to inovativní materiály s nanočásticemi na svém povrchu. Jedním z nich je vysokotlaký laminát Fenix, který má na povrchu nanovlákna.

„Vyznačuje se maximální rezistencí vůči jakémukoliv mechanickému poškození. Je odolný vůči poškrábání, nárazům, vodě a vlhkosti, suchému teplu až do 160 °C i otiskům prstů. Navíc stěnám propůjčuje sametový vzhled v jednom z nejhlubších matů, které jsou na trhu k mání,“ popisuje Martin Dusík, obchodní ředitel společnosti Trachea.

Případné znečištění, třeba šmouhy nebo drobné oděry, lze snadno odstranit obyčejnou nanohoubičkou.

Přidanou hodnotou tohoto materiálu je jeho možnost využití i pro nábytkové plochy, čímž vznikne jedinečný propojovací prvek celého interiéru.

Od skla k nerozeznání

Jste fanoušci spíše skleněných obkladů? To jistě oceníte jejich moderní alternativu – materiál Glaks s precizně rovnou plochou a elegantní zkosenou hranou. Jde o vysokopevnostní akrylát, jehož pohledová povrchová transparentní vrstva je smísená se skleněným prachem, takže dokonale imituje sklo.

Obklad je lehce opracovatelný a díky tomu ho lze na rozdíl od kaleného skla během montáže řezat přesně na míru prostoru či vrtat otvory do jeho plochy.

Foto: Trachea

Materiál Glaks dokonale imituje sklo. Je stálobarevný a odolný proti škrábancům.

I tento materiál nabízí využití nejen pro obklady stěn, ale i pro nábytek. Navíc je stálobarevný, netoxický a odolný vůči škrábancům.

Obklady z kamene či dřeva

Interiér promění také obklad z přírodního kamene. Bude působit originálně, luxusně a zároveň velmi přirozeně. Obvykle se však obkladem z kamene obkládá jen část stěny nebo nějaký prvek v interiéru, třeba sloup nebo krb.

Obkladové pásky z přírodního kamene ale podtrhnou i vzhled koupelny nebo kuchyně.

Divoký mramor dodá koupelně mystický nádech

Tipy a trendy

V kurzu je rovněž další přírodní materiál – dřevo. Sáhnout můžete např. po 3D dřevěných obkladových kamenech, které jsou velmi lehké a prefabrikované pro rychlou a jednoduchou montáž. Mohou mít tvar dřevěných pásků nebo třeba kostek.

Tento typ obkladů je k dostání nejen u specializovaných prodejců, ale i v hobbymarketech.

Chladný, ale elegantní kov

Do futuristické podoby zušlechtí interiér kovové mozaiky, které na stěnách mohou vytvářet neuvěřitelné obrazce plné efektů. Jsou totiž dodávány nejen v tradičním a spořádaném čtverci, ale i ve tvaru pláství nebo úzkých elegantních obdélníků kladených vedle sebe v řetězcích.

Třeba hliníkové obklady s kartáčovaným povrchem stříbrné barvy jsou věčné a luxusně vyhlížející.

Foto: Hornbach

Hledáte něco hodně atypického? Zkuste to s hliníkovou mozaikou. Rozměr 30 x 34 cm. Cena 399 Kč/kus

Ještě větší efekt, je-li k tomu vhodný interiér, udělají mozaiky v kombinaci zlatá černá, které patří ke špičce ve své kategorii. A pokud se v nepřeberném množství nabízených typů, materiálů a vzorů nedokážete rozhodnout, volte mozaiku sestavenou do dlaždice z různých materiálů.

„Vhodné kombinace vytvářejí dokonalé efekty,“ vysvětluje Adéla Kadlečíková z projektového marketu Hornbach.

Boho tapety nabízejí pestrou škálu rostlinných motivů i vzorů, včetně exploze barev

Tipy a trendy

Tapety a fototapety

Tapet a fototapet je dnes na výběr obrovská škála, a to nejen různých typů a materiálů, ale i dekorů a barev, dokonce s 3D efektem.

Nejvíce oblíbené jsou vliesové tapety. Ty jsou vyrobené z textilního podkladového materiálu, který se skládá z jednotlivých vláken pokrytých pěnou. Výsledkem je pak hladký nebo strukturovaný povrch. Vliesové tapety jsou prodyšné, odolné, částečně omyvatelné a zajišťují tepelnou i zvukovou izolaci.

Foto: Hornbach

S vliesovou fototapetou Foliage se rázem ocitnete v džungli. Rozměr 200 x 250 cm. Cena 3959 Kč

Barva a vzor tapet jsou věcí osobního vkusu. Romantici mohou sáhnout třeba po květinových vzorech, na své si ovšem přijdou i milovníci minimalismu.

Pro odvážné se zase nabízejí stylizované dekory džungle, nejen v metalických kresbách, na výrazném pozadí sytých barev, výjevy exotických hájů nebo motivy asijských hor v orientálním stylu.

Proměňte hezké snímky společných zážitků na výjimečné designové prvky ve své domácnosti

Tipy a trendy

„Tento trend je v současnosti nesmírně oblíbený zejména u příznivců eklektického stylu a dovede na sebe dokonale strhnout veškerou pozornost, i jako solitér na jediné zdi,“ vysvětluje Tadeáš Tenkl, odborník z oddělení tapet v projektových marketech Hornbach.

„Výraznost těchto vzorů je však podmíněna důmyslným laděním zbytku interiéru,“ dodává.

Anketa

Máte na stěně v obývacím pokoji raději obklady, nebo tapety?
Více se mi líbí obklady.
29,7 %
Mně se líbí obojí.
22,1 %
Tapety jsou lepší.
6,7 %
Dávám přednost něčemu jinému.
41,5 %
Celkem hlasovalo 1212 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Co se starými obklady v koupelně

Chystáte se rekonstruovat koupelnu a nechce se vám do bourání starého keramického obkladu? Zvažte, zda by nestačilo jen nalepit nové obkladačky na ty původní....

Koupelnám vévodí velkoformátové obklady

Módní diktát se nevyhýbá ani obkladům pro koupelny. „In“ jsou hlavně větší formáty. A také obklady s grafickými motivy a ty, co vypadají jako fototapety. Výběr...

Černá v koupelně? Nebojte se experimentovat

Barva elegance a luxusu, to je černá. A platí to i v koupelně, jakkoliv se vám to může zdát netradiční. Kolik a jakých černých prvků v koupelně použijete,...

Výběr článků

Načítám