Hlavní obsah

Designové digestoře aneb Čím dýchá kuchyně

Právo, Sylva Svobodová

Nezbytností každé kuchyně je digestoř. Zbaví nás spolehlivě všech pachů, které vznikají při vaření, a také odvede veškeré mastné páry. Kromě toho, že je užitečná, bývá často zajímavým designovým prvkem sestavy.

Foto: ELECTROLUX

Luxusní ostrůvkový odsavač v nerezové oceli, výška 910 mm, šířka 998 mm, hloubka 700 mm. Možné použít v režimu odtahu i recirkulace, čtyři halogenová osvětlení, elektronická ovládací tlačítka. Cena v rozpětí 30-40 000 Kč.

Článek

Vybrat správnou digestoř je celkem snadné, i když zpočátku můžeme v nabídce tápat. A není divu - prodávají se stovky modelů, tvarů a velikostí odsavačů, které jsou technicky odlišně vybavené, v kombinaci různých materiálů.

Vzhled je sice důležitý, ale technické parametry ještě více! Správně vybrat totiž znamená najít model, který především svým výkonem odpovídá provozu naší kuchyně.

Dvě volby: odtah, nebo recirkulace

Digestoře fungují buď na principu odtahu, nebo recirkulace. Jestliže lze digestoř napojit na komínovou šachtu a odvést zplodiny ven, jde o odtah. Je to dobrá varianta, protože nemusíme myslet na pravidelnou výměnu filtrů a máme větší možnosti výběru přístroje.

Když tuto možnost nemáme, volíme digestoř s recirkulací, která nasaje mastný vzduch, vyčistí ho a zase vrací zpět. Pachy a nečistoty zachytí filtr, který zhruba jednou za půl roku (podle četnosti vaření) musíme vyměnit.

Foto: AEG

Komínový odsavač, šířka 90 cm, ukazatel nasycenosti tukového a uhlíkového filtru. Cena 11 990 Kč.

Domněnka, že recirkulační odsavače jsou méně kvalitní, není správná. Vždy jde o to, jaký výkon má konkrétní výrobek. Obecně platí: vzduch má být za hodinu vyměněn zhruba 15krát. Velká místnost logicky vyžaduje digestoř s vyšším výkonem a naopak (výkon má být asi desetinásobkem objemu místnosti).

Foto: FRANKE

Krásný odsavač v ostrůvkovém provedení, vysoký výkon, 4 stupně rychlosti odsávání a intenzivní režim. Cena několik desítek tisíc korun.

Důležitým parametrem je rovněž hlučnost výrobku. Kuchyně jsou často volně propojené s obývacím pokojem a přirozeně nechceme, aby nás rachot levného přístroje rušil. Odsavač by neměl výrazně přesáhnout hranici 60 dB, za perfektní se považuje hlučnost přes 30 dB.

Když umí něco navíc…

U moderních digestoří najdeme mnohá označení, kterým nemusíme hned rozumět. Co znamenají?

Foto: ELECTROLUX

Ostrůvkový odsavač, který přináší do kuchyně zároveň i stylové osvětlení. Halogenové bodové žárovky, tři rychlosti, max. sací výkon 559 m3/hodinu.

Maxi Flow - sleduje hluk a zároveň spotřebu energie, odsavač se nastaví tak, aby zbytečně neběžel dlouho.

Active Heat - odsavač je schopný regulovat potřebnou sílu a rychlost odsávání, podle toho, jak intenzivně právě vaříme.

Foto: ZANUSSI

Komínový odsavač nerez ocel, má dekorativně zakřivený skleněný design, 2 halogenová osvětlení, tři stupně výkonu a intenzivní režim. Cena 14 990 Kč.

Hour 24 - přístroje s tímto označením trvale ventilují a obnovují vzduch v kuchyni celý den.

Deep Silence - technologie ručící za opravdu velmi tichý provoz (kolem 35 dB).

Perimetr - tato technologie páru a kouř odsává po obvodu spodní části těla odsavače, což je prostě nejúčinnější.

Je běžné, že digestoře mají několik rychlostí odsávání, dotykové displeje a senzory, které informují o vlhkosti vzduchu a přítomnosti pachů. Často mají zabudované LED diody. Vyrábějí se v nerezu, někdy v kombinaci se sklem. Mohou být samostatné ostrůvkové, komínové, vestavné pod skříňku.

Foto: FRANKE

Jednoduchý odsavač par, provedení nerez bílá, typ vestavný, cena 1815 Kč.

Nepodceňte instalaci!

Jedna věc je koupě kvalitní digestoře, ale to, jak dobře bude fungovat, ovlivní i správná instalace, zejména v případě odtahu.

Foto: GORENJE

Komínový odsavač, provedení lakovaný bílý plech, lze použít jako odtah i recirkulaci, 3 stupně výkonu, rozměry: 60x28x50 cm. Cena 8990 Kč.

Cesta ke komínu by neměla být moc dlouhá ani klikatá, jinak se účinnost digestoře snižuje. Podobně je třeba si hlídat, aby odsávaný vzduch odcházel rourou o správném průměru. Když bude průměr menší, než je doporučeno v technických listech a nebude odpovídat výkonu digestoře, bude odsavač nepříjemně hučet a část vzduchu vracet zpět do místnosti, sníží se rapidně její výkon. Zákazník pak bude rozčarovaný a bude pravděpodobně digestoř reklamovat.

Ale pozor! Nejde o špatný výrobek, ale nevhodnou montáž a reklamace nebude logicky akceptována. Proto si pečlivě hlídejme firmu, která instalaci digestoře provede.

Čistit pravidelně a šetrně

Náklady na pořízení digestoře nejsou malé. Proto se o odsavač dobře staráme. V recirkulaci pravidelně vyměňujeme filtr, povrch čistíme přípravky doporučené výrobcem.

Foto: FRANKE

Digestoř do menší kuchyně, tři stupně výkonu, typ výsuvný. Cena 3267 Kč.

Na nerez digestoře vybíráme čisticí prostředky, které obsahují parafín. Po vyleštění vytvoří na povrchu film, odolný proti omaku. Nikdy nepoužíváme prostředky, ve kterých jsou chlor, agresivní látky nebo abraziva (mohou povrch poškrábat). Lakované povrchy omyjeme vodou, na čištění vždy používáme měkký hadřík.

Jak to vidí odborník

Co máme v obchodě sdělit prodejci, jaké informace ho budou zajímat?

Pro správnou funkci digestoře je klíčová velikost místnosti. Na základě velikosti místnosti v m3 můžeme snadno vypočítat potřebný výkon odsavače. Vynásobíme tento údaj číslem 10 a dostaneme potřebný výkon odsavače v m3. Dalším důležitým údajem je hlučnost odsavače par.

Jaké jsou výhody a nevýhody odtahu a recirkulace?

Odtahem odvedeme veškeré pachy a vlhkost ven z místnosti a nemusíme pravidelně dokupovat uhlíkové filtry. Proto je tato instalace výhodnější. Recirkulaci využijeme tam, kde nemáme možnost odvést odsávaný vzduch ven z místnosti.

Jaké chyby se mohou objevit v souvislosti se samotnou instalací, na co si dát pozor?

Obecně platí, že je třeba se vyvarovat ohybům a dlouhému vedení. Oba prvky dokážou výrazně snížit výkon odsavače.

Jaké jsou trendy, novinky, co technologie nabízí?

Nové typy odsavačů díky designu dokážou výrazně promluvit do celkového vzhledu kuchyňské linky. Kromě designu se nově objevuje úsporné a efektivní LED osvětlení a vyspělejší elektronické ovládání. Dokáže např. indikovat zašpinění filtru, provětrat místnost během naší dovolené nebo se automaticky vypínat či zapínat v závislosti na intenzitě odsávané páry. U některých modelů je možné nastavit intenzitu osvětlení.

Odpovídal produktový manažer Gorenje Slobodan Vukša.

Reklama

Související témata:

Související články

Navrhnout novou kuchyň zvládnete i sami

Pořízení nové kuchyně neznamená nutně zakoupení kuchyňské linky. Stačí vyměnit stará dvířka nebo přesunout skříňky, police a stůl. Nemusíte se ani spoléhat jen...

Do koupelny a kuchyně zvolte odolnou podlahu

Oba prostory (koupelna i kuchyň) jsou specifické a na to musíme při výběru podlahy myslet. V koupelně je zvýšená vlhkost vzduchu, sráží se tu pára, voda stříká...

Výběr článků

Načítám